Raporda, kanser teşhisi konulan bireylerin takip eden 5 yıl içinde hayatta kalan tahmini kişi sayısının 2022'de 53,5 milyon olduğu belirtilirken, her 5 kişiden birinin hayatı boyunca kansere yakalandığı ve 9 erkekten 1'inin, 12 kadından 1'inin ise kanser nedeniyle öldüğü ifade edildi.

En sık görülen kanser türlerinin başında akciğer, meme ve kolorektal kanserlerin geldiği raporda vurgulandı. Akciğer kanserinin dünya genelinde en sık görülen kanser türü olduğu, ölümlerin ise yüzde 18,7'sinin akciğer kanseri nedeniyle gerçekleştiği kaydedildi.

Yerli ve milli menenjit aşısı için büyük adım Yerli ve milli menenjit aşısı için büyük adım

Türkiye'de ise 2022'de 240 bin 13 yeni kanser vakasının görüldüğü, 129 bin 672 kişinin kanserden hayatını kaybettiği belirtildi. Türkiye'de en fazla görülen kanser türlerinin akciğer, meme ve kolorektal kanser olduğu raporda yer aldı.

DSÖ ve IARC raporunda, küresel kanser yükünün hızla arttığına ve tütün, alkol, obezite gibi faktörlerin etkisinin büyük olduğuna dikkat çekilirken, hava kirliliğinin de kanser için önemli bir çevresel risk faktörü olduğu vurgulandı. Raporda, 2050'de 35 milyondan fazla yeni kanser vakasının öngörüldüğüne dikkat çekilerek, kanserle mücadele için acil yatırımların yapılması çağrısı yapıldı.

Kaynak: AA