Esnaf ve sanatkarlar için kredi limitleri artırılırken, finansman maliyetlerinde de indirime gidildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, esnafa yönelik kredi destekleri kapsamında yeni düzenlemeleri duyurdu:

Hazine’den yüzde 50 sübvansiyonlu esnaf ve sanatkar kredi limiti

750 bin TL’den 1 milyon TL’ye çıkarıldı

 İş yeri ve ticari araç edinme esnaf kredi limiti

Akaryakıta üçlü zam yolda! Benzin, motorin ve otogaz… Akaryakıta üçlü zam yolda! Benzin, motorin ve otogaz…

1,5 milyon TL’den 2,5 milyon TL’ye yükseltildi

Ticari araç edinme kredisi kapsamı genişletildi

Sıfır araçların yanı sıra 0-5 yaş arası araçlar da kredi kapsamına dahil edildi.

Halkbank tarafından esnaf ve sanatkarlara sunulan finansman maliyeti %29’dan %25’e düşürüldü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu düzenlemelerle esnaf ve sanatkarların finansmana erişiminin kolaylaştırılacağını belirterek, "Böylece esnafımızın önemli beklentilerinden birini daha karşılamış oluyoruz" dedi.

Esnaf Destekleri 582 Milyar TL’yi Aştı

Erdoğan, 2016’dan bu yana uygulamaya konulan sıfır maliyetli işletme kredileri kapsamında:

248 girişimci esnafa toplam 17,4 milyon TL,

736 genç girişimciye toplam 136,4 milyon TL,

264 kaybolmaya yüz tutmuş meslek erbabına toplam 15,7 milyon TL destek sağlandığını aktardı.

Ayrıca, 2017’de başlatılan indirimli yatırım kredileri ile:

6 bin esnafa 3,6 milyar TL iş yeri edindirme kredisi,

7 bin 710 esnafa 4,8 milyar TL taşıt edindirme kredisi verildi.

2002’den bu yana esnafa sağlanan indirimli kredilerin toplamı 582 milyar TL’yi geçti.

Salgın ve Deprem Dönemlerinde Esnafa Destek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, pandemi sürecinde esnafa 9 milyar TL hibe desteği sağlandığını, kredi taksitlerinin ertelendiğini ve borçların yapılandırıldığını hatırlatarak, "Ticaret erbabımızın elini rahatlatmak için mali sicil affı uygulaması da devreye alındı" dedi.

6 Şubat depremlerinden etkilenen esnafa yönelik desteklerin de devam ettiğini vurgulayan Erdoğan, 27 binin üzerinde esnafa 6,7 milyar TL’nin üzerinde faiz indirimli kredi sağlandığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, esnafın Türkiye ekonomisindeki rolüne vurgu yaparak, "Esnaf, bu ülkenin taşıyıcı kolonudur" dedi ve ekonomik fırsatçılığa karşı mücadelede "Ahi ahlakına sahip olan esnaf kardeşlerimizin, açgözlü fırsatçılara meydanı terk etmemesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

2025 Kooperatifler Yılı’nın tüm esnaf ve sanatkarlar için hayırlı olması temennisinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, desteklerin devam edeceğini belirtti.

Kaynak: İHA