CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, kırmızı et fiyatlarındaki yükselişi değerlendirdi. Et piyasasının rekor zamlarla alt üst olduğunu ifade eden CHP’li Başevirgen, “2022 Kasım ayı itibariyle serbest piyasada kilosu 100 lira civarında olan büyükbaş karkas etin fiyatı, baş döndürücü bir hızla 23 Şubat itibariyle 170 liraya, kuzu karkas ise 160 liraya çıktı. Et ve Süt Kurumu karkas alım fiyatına zam yapmayarak 116 lirada sabit tuttu.” diye konuştu. CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, hesaplı diye bilinen mahalle kasaplarında bile kıymanın kilosunun 220, kuşbaşının ise 250 liraya satıldığını söyleyerek  “Tarım Krediye ait marketlerde bile fiyatlar ancak yüzde 10 daha indirimli. Et ve Süt Kurumu ise görev zararı pahasına kıymayı 89, kuşbaşını 99 liraya satıyor. Kasap ve marketlerden et almaya gücü yetmeyen vatandaşlarımız, ESK’nın önünde sabahın erken saatlerinde uzun kuyruklar oluşturuyor. Maalesef orada da et satışları kişi başına 1 kilo ile sınırlandırılmış durumda” dedi.

“ET İTHALATI YERLİ ÜRETİMİ BİTİRİR”

CHP’li Başevirgen, et ithalatının gündeme getirildiğini söyleyerek hükümete yüklendi. Başevirgen, “Ülkemizin yaklaşık olarak yıllık 1.5 milyon ton sığır etine ihtiyacı var. Bu üretimin karşılanabilmesi için 5,5 milyon civarında sığır kesimi yapılması gerekiyor. Tarım ve Orman Bakanlığının verilerine ve ilgili Bakanın demeçlerine göre, hayvan miktarı ve et üretimi yönünden hiçbir sıkıntımız yoktu. O zaman ne değişti de et ve hayvan ithalatı bir anda gündeme getirildi? Kasaplık hayvan ithalatı yetmedi, şimdi de ESK tarafından Balkan ülkelerinden ve Polonya’dan et ve karkas alımı ihaleleri açılacağı iddiaları dolaşıyor.” ifadelerini kullandı.

“KARKAS ET 9 EURO OLDU”

Et fiyatlarında yaşanan artışlardan sonra iç piyasanın dış piyasadan çok daha pahalı bir hale geldiğini söyleyen Başevirgen, “2022 yılı Ocak ayında 60 lira civarında olan karkas etin fiyatı  4 Euro civarındaydı. Bugün itibariyle büyükbaş karkas etin fiyatı serbest piyasalarda 170 TL yani 9 Euro civarında... AB ortalamasına bakıldığında, aynı kalitede karkas etin fiyatı 4,42 Euro. Bu rakamların bize anlattığı bazı acı gerçekler var. Kişi başına yıllık 12 kilo olan kırmızı et tüketimimiz 5 kiloya kadar düşmüş olduğuna göre ya üretimde ciddi bir azalma ya da üretici maliyetlerimizde aşırı bir yükselme söz konusudur.” dedi.

“İTHALAT ÇÖZÜM DEĞİL”

CHP Milletvekili Başevirgen et ithalatının, piyasalarda kısa bir süre için rahatlama yaratsa da sonrasında fiyatları yükselteceğini belirterek, “Ocak ayında yaptığımız değerlendirmede, yüksek enflasyon, öngörülemez piyasa, ithalat ve kur baskısı neticesinde, karkas etin fiyatı 8 Euro’ya doğru son hızla gidiyor demiştik. Maalesef zaman bizi haklı çıkardı ve karkas et 9 euroyu aştı. Milli Hayvancılık Politikası ile ithalata bağımlılığı azaltmayı ve yerli hayvan varlığını artırmayı hedefleyen iktidar, bunca yılın ardından yine aynı noktaya döndü. Ülke olarak enerji ihtiyacımızı karşılamakta bile zorlanırken, bir de et ithalatı için ülkemizden Euro ve Dolar çıkışının olması ihanet değil de nedir? İktidarı bir kez daha uyarıyoruz ithalat kesinlikle çözüm değil. İthalat söylentisi çıkarılarak önce iç piyasanın manipüle edildiği, sonrasında göreceli olarak bir rahatlama yaşandığı fakat bir süre sonra et fiyatlarının adeta fırladığını bizler daha önce de tecrübe etmiştik.” diye konuştu. HABER MERKEZİ

Editör: Onur Yılmaz