Altında yaşanan dalgalanmaların ardından yatırımcılar altında ne yapması gerektiğini merak ediyor. Altın fiyatları için “Kara göründü” diyen ekonomist Barış Soydan, yatırımcılara altındaki son durumu değerlendirdi

Soydan, altın fiyatlarındaki dalgalanmalara rağmen altın yatırımcılarının dikkat etmesi gereken iki nokta olduğunu söyledi. Birinci sebebin güvenli liman olarak nitelendirilen altının savaşın etkisiyle dalgalanmalar yaşadığını aktaran Soydan, “Ons altın neden düştü? Bundan sonra ne olur? Daha da düşer mi?  Altın için short açalım mı? Hayır altın için short açmak (açığa satmak) çok riskli olur. Çünkü evet bir miktar geri çekilme var. Ama ons altını yükselten sebepler masanın üzerinde durmaya devam ediyor.” dedi.

Playstation 5 geliyor! ŞOK market indirimli ürünler kataloğu (11-14 Mayıs) Playstation 5 geliyor! ŞOK market indirimli ürünler kataloğu (11-14 Mayıs)

Altını yükselten iki sebebin olduğunu belirten Soydan, İsrail ve Hamas çatışmasının çok daha kızışması durumunda, altın ve gümüş alıp başını gider” diye konuştu.

Kara göründü

Altındaki bu dalgalanmaların ikinci sebebinin faiz politikası olduğunu dile getiren Soydan, "Diğer yandan bir faktör daha vardı ons altını destekleyen... O da gevşek para politikasının ufukta belirmiş olması. Kara göründü, kara dediğin faiz indirimleri. Geçen sene biliyorsunuz arka arkaya FED de Avrupa Merkez Bankası da İngiltere Merkez Bankası da arka arkaya faiz artırımları yaptılar.” Şeklinde konuştu.

Soydan, sözlerini şöyle bitirdi:

“Onlar faiz artırdıkça altın düştü, buna karşılık dolar endeksi yükseldi. FED'in faiz artırımları dolara ve dolar cinsinden varlıklara yarıyor. Buna karşılık ons altını ve gümüşü düşürüyor. Geçen sene bu oldu. Ama şimdi galiba artık FED başka bir faiz artırımı yapmayacak. Onun mesajlarını vermeye başladı ufak ufak. Piyasalar da bu beklenti içine girmeye başladı ufak ufak.” Haber Merkezi

Editör: Nuray Bozkurt