Prof. Dr. Çoksüer, adet sancısının, adet döneminde rahmin düzenli olarak kasılmasına bağlı olarak şiddetli ağrı olma durumu olduğunu belirterek, "Adet sancısını en çok gördükleri formu özelikle bu hastalarda endometriozis ya da adenomyozis çikolata kisti gibi durumlarla birlikte görebiliyoruz" dedi.

Endometriozis ve adenomyozisin, çikolata kisti olarak da bilinen endometrium dokusunun rahim dışındaki dokularda büyümesi durumu olduğunu anlatan Prof. Dr. Çoksüer, bu hastalıkların kısırlık ile ilişkili olabileceğini söyledi.

“Genelde genç kızlarda endometriozis olduğu zaman bunlarda kısırlıkla yani infertilite ile çok ilişkili olabilmekte” diyen Prof. Çoksüer, “O yüzden adet sancısı olan genç kızlarımız, ileride kısırlık problemi ile karşı karşıya kalmaması için mutlaka bir doktor kontrolünde olması gerekiyor. Düzenli olarak tahlillerini yaptırması gerekiyor. Eğer ki; bunlarda çikolata kisti olduğu takdirde bunlarda kısırlık durumu söz konusu olabilmekte. Adet sancısı olan kadınlar bunu ihmal etmemesi gerekiyor. Rutin, düzenli kontrollerini yapması gerekiyor” dedi.

Manisa’da Hemşireler Günü kutlandı Manisa’da Hemşireler Günü kutlandı

Akupunktur Tedavisi Uygulanabiliyor

Adet sancısına akupunktur tedavisi uygulanabileceğini belirten Prof. Dr. Çoksüer, "Akupunktur uygulaması, Çin'de 3 bin yıldan beri uygulanabilen bir tedavi. Bizde kendi kliniğimizde bu hastalarda uyguluyoruz. Yan etkisi olmayan bir tedavi. Hastalarda prostaglandin hormonu salınımını azaltarak etki etmekte. Hem kulağa hem vücuda akupunktur uygulaması yaparak adet sancısı şikayetlerinden kurtarabiliyoruz" dedi.

Pratik Öneriler

Prof. Dr. Çoksüer, adet sancısına karşı alınabilecek pratik önlemleri de şöyle sıraladı:

  • Ayak altına sıcak su uygulaması
  • Karna masaj uygulaması
  • Zencefil, papatya çayı, rezene çayı, tarçın ve kekin tohumu gibi bitkilerin tüketilmesi
  • Yürüyüş
  • Stresten uzak durmak
  • Meditasyon ve yoga

 

Kaynak: Haber Merkezi