Yeni bir yıl için umutla kalan günleri sayarken 2023 yılı gibi zor ve acı bir yıl ardımızda kaldı… İnsanlık tarihi için önemli olayların yaşandığı 2023 yılını geride bırakırken bakalım 2023 yılında neler yaşandı? Ülkemiz için 2023 yılı denilince akla ilk gelecek şey, 6 Şubat tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler.

2023 Kahramanmaraş depremleri, 6 Şubat depremleri ya da 2023 Türkiye-Suriye depremleri, 6 Şubat 2023'te dokuz saat arayla meydana gelen, merkez üsleri sırasıyla Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan, 7,8 Mw  ve 7,5 Mw  büyüklüklerindeki iki deprem. Mercalli şiddet ölçeğine göre sarsıntıların şiddeti, ölçeğin en yüksek değeri olan XII (Afetsel) olarak saptandı. Depremler sonucunda Türkiye'de resmî rakamlara göre en az 50 bin 783, Suriye'de ise en az 8 bin 476 kişi hayatını kaybetti ve toplam 122 binden fazla kişi ise yaralandı. Depremlerin ardından büyüklüğü 6,7 Mw 'e kadar varan 45 binden fazla artçı sarsıntı gerçekleşti. Tüm Türkiye’yi yasan boğan bu deprem, merkez üssü Kahramanmaraş olmasına rağmen 10 ili etkiledi ve bu iller resmen enkaza döndü. Türk halkının seferber olduğu acı olay, ulusal çapta da büyük yankı uyandırdı. 2023 yılı, Türkiye için bir yas yılı olarak hafızalara kazındı.

Şimdi 2023 yılı içerisinde yaşanan olaylara ay ay bakalım ve bir değerlendirme yapalım:

OCAK

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ TARİH OLDU

2 Ocak tarihinde Danıştay'ın oy çokluğuyla aldığı kararla, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı hukuken kesinleşti.

BREZİLYA KONGRE BASKINI

8 Ocak’ta Eski Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro destekçileri Üç Erk Meydanı'nda bulunan Ulusal Kongre, Palácio do Planalto ve Brezilya Federal Yüksek Mahkemesi'ni bastı. Olaylar sonrası 1500 kişi gözaltına alındı ve ülke genelinde OHAL ilan edildi.

MİLLET İTTİFAKI MUTABAKAT METNİ YAYINLADI

31 Ocak’ta Millet İttifakı, genel seçim sonrası icraatlarını içeren Ortak Politikalar Mutabakat Metni’ni açıkladı.

ŞUBAT

KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ.10 İLİ YERLE BİR ETTİ

6 Şubat saat 04.17... 7,7'lik sarsıntı sonrası saniyeler içinde binlerce can enkaz altında kaldı... Onlarla birlikte kurulan hayaller, binbir özenle kurulan yuvalar yerlebir oldu...

6 ay önce yaşanan sarsıntı sadece 13,5 milyonu uykusundan uyandırmadı. 85 milyon ‘asrın felaketi’nin acısını yüreğinde hissetti. O sabah Türkiye’nin uyandığı en acı günlerden biri oldu. Artık hiçbir şey eskisi gibi değildi... Felaketin boyutu da ilerleyen saatlerde daha da netleşti. 13.24'te Kahramanmaraş merkezli 7,6 büyüklüğündeki deprem bölgeyi yeniden salladı...

MART

AKŞENER 6’LI MASADAN KALKTI… SONRA TEKRAR OTURDU

5 Mart tarihinde, Millet İttifakı üyesi Meral Akşener, cumhurbaşkanı adayı olarak Kemal Kılıçdaroğlu'nun belirlenmesine tepki olarak ittifaktan ayrıldı. Ancak bir gün sonra bu kararından vazgeçerek Kılıçdaroğlu'nun adaylığını kabul etti.

SEL FELAKETLERİ YAŞANIYOR

15 Mart 2023 tarihinde Türkiye'nin güneydoğusunda etkili olan, aşırı yağış sonucu meydana gelen sel ve su baskınları. Özellikle Adıyaman ve Şanlıurfa'yı etkileyen seller nedeniyle toplam 21 kişi hayatını kaybetti. İki ilde 3 bin 154 kişinin konut, iş yeri, araç ve muhtelif ev eşyasının zarar gördüğü bildirildi.

NİSAN

SOMALİ SELE TESLİM

Sel felaketleri dünyanın her bölgesinde binlerce kişiyi yerinden etti

Somali'nin güneyinde nisan ayında görülen seller, 460 bin kişiyi olumsuz etkiledi. Sellerin etkili olduğu bölgede kolera ve sıtma gibi salgın hastalıkların artması endişesi sonrası Birleşmiş Milletler (BM), acil yardım çağrısı yaptı.

BM Gıda ve Tarım Örgütünden (FAO) yapılan açıklamada, Şabel Nehri'ndeki taşkının son 30 yılın en kötüsü olduğuna vurgu yapılarak, Beledweyne kentinin yüzde 79'unun sular altına kaldığı ifade edildi.

DÜNYANIN İLK SİHA GEMİSİ: TCG ANADOLU

10 Nisan’da Dünyanın ilk SİHA gemisi TCG ANADOLU, Türk Deniz Kuvvetleri'ne teslim edildi.

HÜRJET İLK UÇUŞUNU GERÇEKLEŞTİRDİ

26 Nisan’da Türk Havacılık ve Uzay Sanayii TUSAŞ tarafından geliştirilen HÜRJET Eğitim ve Hafif Taarruz uçağı ilk uçuşunu yaptı. HÜRJET ilk uçuşunda 26 dakika havada kalıp test boyunca 14.000 feet irtifaya çıktı.

MAYIS

CUMHURBAŞKANIMIZ YENİDEN RECEP TAYYİP ERDOĞAN

Domuzdan böbrek nakledilen ilk insan hayatını kaybetti Domuzdan böbrek nakledilen ilk insan hayatını kaybetti

2023 Türkiye genel seçimleri, 14 Mayıs 2023 tarihinde düzenlenen ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin 28. döneminin 600 yeni üyesini belirlemiş olan seçimlerdir. 2023 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu ile aynı gün yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir konuşmasında 1950 seçimlerine atıfta bulunarak seçimlerin 14 Mayıs 2023'te yapılabileceğinin işaretini vermiştir ve bu tarih, bazı muhalif partiler tarafından seçim tarihi olarak kabul edilmiştir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 10 Mart 2023'te imzalanan bir kararnameyle seçimlerin yenilenmesine karar verildi. Aynı gün Yüksek Seçim Kurulu genel seçimlerin ve cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunun 14 Mayıs'ta ve cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunun da 28 Mayıs'ta yapılmasına karar verdi

HAZİRAN

YENİ KABİNE AÇIKLANDI

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 4 Haziran’da Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yemin ederek üçüncü dönem cumhurbaşkanlığına başlamasının ardından yeni kabineyi açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek oldu.

TEMMUZ

ÖZKAN UĞUR’U KAYBETTİK

8 Temmuz’da Mazhar Fuat Özkan (MFÖ) grubunun üyesi müzisyen Özkan Uğur 69 yaşında hayatını kaybetti. Uğur’un ölüm haberini Sağlık Bakanı Fahrettin Koca verdi. Uğur, 2013 yılında lenf kanserine yakalanmıştı. Bu hastalığı atlatan Uğur, 2020 yılında tekrar kanser tedavisi görmeye başlamıştı.

SULTANLAR MİLLETLER LİGİ ŞAMPİYONU

17 Temmuz’da Türkiye kadın millî voleybol takımı, ABD'nin Teksas eyaletindeki Arlington kentinde oynanan 2023 FIVB Milletler Ligi'nin finalinde Çin'i 3-1 yenerek tarihinde ilk kez FIVB Voleybol Kadınlar Milletler Ligi Şampiyonu oldu.

AĞUSTOS

TMO SİLOSUNDA PATLAMA

7 Ağustos’ta Kocaeli'nin Derince ilçesinde Toprak Mahsulleri Ofisi silosunda patlama meydana geldi. Patlamada yaralanan bir kişi hayatını kaybetti, 3'ü ağır 12 kişi yaralandı.

METE GAZOZ DÜNYA ŞAMPİYONU OLDU

8 Ağustos’ta Okçu Mete Gazoz, Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen Dünya Okçuluk Şampiyonası'nda erkekler klasik yay şampiyonu oldu. Gazoz finalde Kanadalı rakibi Eric Peters'i 6-4 yenerek altın madalyaya ulaştı. Almanya’da düzenlenen Dünya Okçuluk Şampiyonası Erkekler Klasik Yay Kategorisi’nde altın madalya kazanarak dünya şampiyonluğuna ulaşan ilk Türk okçu oldu.

EYLÜL

FİLENİN SULTANLARI GURURUMUZ OLDU

3 Eylül’de 2024 Paris Olimpiyatları Elemeleri'nde oynadığı 7 maçı da kazanan A Milli Kadın Voleybol Takımı, 2023 Dünya Kupası'nın sahibi oldu. Elemelerde B Grubu'nda mücadele eden "Filenin Sultanları", son maçında Belçika'yı 25-14, 25-20 ve 25-21'lik setlerle 3-0 mağlup etti. Milliler, aynı zamanda "Dünya Kupası" adıyla oynanan olimpiyat elemelerinde tüm maçlarını kazanan tek takım oldu. Organizasyonu 21 puanla namağlup zirvede tamamlayan milli takım, böylece 2023 Dünya Kupası'nı kazandı.

EKİM

ANKARA KIZILAY'DA TERÖR SALDIRISI

1 Ekim tarihnde, Başkent Ankara’da 1 Ekim Pazar günü sabah saat 09.30 sıralarında İçişleri Bakanlığı’na bombalı saldırı girişiminde bulunuldu. 2 terörist, emniyet güçlerince etkisiz hale getirildi.

CUMHURİYET’İN 100. YILI KUTLANIYOR

Cumhuriyet’in ilanının 100. yılı Türkiye genelinde coşkuyla kutlandı. 81 ilde sokaklarda geçit törenleri ve meydanlarda kutlamalar düzenlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan akşam saatlerinde, Pazartesi okulların tatil olduğunu açıkladı.

Ankara’da en yoğun olan yer Anıtkabir’di. 29 Ekim gününün ilk saatlerinden akşama kadar tıklım tıklım olan Anıtkabir’in üzerinde SoloTürk uçuş ekibi de bir gösteri düzenledi. Kutlamalar İstanbul Boğazı’nda düzenlenen Türk Yıldızları ve SoloTürk uçuş gösterileriyle devam etti.

KASIM

ÖZGÜR ÖZEL CHP GENEL BAŞKANI OLDU

4-5 Kasım tarihlerinde CHP'nin 38. Olağan Kurultayı'nın ikinci tur oylamasında Manisa Milletvekili Özgür Özel genel başkan seçildi. Olağan Kurultayı'ndaki genel başkanlık seçiminde, ilk turda salt çoğunluk sağlanamadığı için oylama ikinci tura kaldı. Saat 00.30 itibarıyla başlayan ikinci tur seçiminde oy kullanma işlemi saat 02.30'da tamamlandı. Oy sayımının ardından Özgür Özel'in 812 oy alarak CHP'nin yeni genel başkanı olduğu açıklandı.

ZONGULDAK'TA GEMİ BATTI

19 Kasım’da Rusya'dan aldığı yükü İzmir'e götüren Kafkametler isimli kuru yük gemisi fırtınaya yakalandığı Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde battı. 12 mürettebattan kurtulan olmadı.

ARALIK

İRAİL FİLİSTİN SAVAŞI BAŞLADI

7 Ekim’de Hamas'a bağlı komandolar Gazze Şeridi'nden İsrail'in güneyine sızarak sınır kasabalarını ve bir müzik festivalini bastı. İsrail tarafında yaklaşık 1.200 kişi öldü; yaklaşık 240 kişi rehin alındı.

ABD ve AB  tarafından terör örgütü olarak tanımlanan Hamas'ı "yok etme" yemini eden Tel Aviv, Gazze'ye yoğun bombardıman gerçekleştirdi. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'na göre savaşın başlamasından bu yana yaklaşık üçte ikisi kadın ve çocuk olmak üzere 13 binden fazla Filistinli öldürüldü. İsrail'in uyguladığı topyekûn kuşatma nedeniyle Gazze'de su, elektrik, gıda ve ilaç sıkıntısı yaşandı.

KULÜP BAŞKANINDAN HAKEME YUMRUK

11 Aralık günü MKE Ankaragücü Kulübü Başkanı Faruk Koca, Çaykur Rizespor maçından sonra hakem Halil Umut Meler’e saldırdı. Meler hastaneye kaldırılırken, Koca ve hakeme tekme atan 2 kişi tutuklandı. Türkiye Futbol Federasyonu yönetim kurulu ilk yaptığı açıklamada ligleri süresiz erteledi.

VATAN SAVUNMASINA 12 ŞEHİT VERDİK

Tarihler 22-23 Aralık’ı gösterdiğinde Türkiye, bir kez daha terörün vahşi yüzüyle yüzleşti. Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde, PKK'lı teröristler tarafından düzenlenen hain saldırıda 12 askerimiz şehit oldu. Türkiye, kahraman askerlerini kaybetmenin acısıyla sarsıldı. Kuzey Irak'ta yürütülen Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde PKK'lı teröristlerin düzenlediği hain saldırı sonucu 12 askerimiz şehit oldu. Ülkemizin birlik ve beraberliğine kasteden terör örgütü, masum askerlerimize karşı alçakça saldırılarını sürdürüyor. 23-24 Aralık tarihlerinde bölücü terör örgütü PKK tarafından düzenlenen hain saldırı sonucu 12 askerimiz şehit düştü. Türk Silahlı Kuvvetleri, terör örgütü PKK'nın etkisini kırmak ve bölgede barışı sağlamak amacıyla yürütülen Pençe-Kilit Harekatı'nda, teröristlere karşı kararlılıkla mücadele ediyor.

MANİSA’YA DA ŞEHİT ATEŞİ DÜŞTÜ

Ağrı kökenli Piyade Er Enes Budak Manisa'daki baba evine şehit haberi ulaştı. Anne İkram Budak, 2 yıl önce hayatını kaybetmişti. Şehit Budak’ın sosyal medyadaki son paylaşımında “Cesaret dağında korku rüzgarı esmez aslanlar gibi yaşayın” yazarak fotoğraflarına yer verdiği görüldü. Şehit Piyade Er Semih Yılmaz'ın acı haberi Çorum'a ulaştırıldı. Şehidin naaşının nişanlısının kararıyla Kırıkkale'de toprağa verileceği belirtildi.

2024 YILINDA YENİ ASGARİ ÜCRET 17 BİN 2 LİRA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2024 yılında geçerli olacak asgari ücreti açıkladı. Işıkhan, "Bildiğiniz gibi Temmuz ayında net asgari ücret 11 bin 402 lira olmuştu. Şimdi 700 lirası asgari ücret desteği olmak üzere net asgari ücreti 17 bin 2 lira olarak belirlemiş durumdayız. Ülkemize ve milletimize hayırlısı olsun." ifadelerini kullandı.

SÜPER KUPA İPTAL EDİLDİ

Galatasaray ile Fenerbahçe arasında 29 Aralık Cuma Riyad'da saat 20:45'te oynanması planlanan 2023 Turkcell Süper Kupa maçı, Arap yetkililerin ‘Atatürk’ forması ile sahaya çıkılmasını istemediği gerekçesiyle müsabaka öncesi yaşanan kriz nedeniyle iptal edildi.

Kaynak: Almıla Nur Berilğen