Türkiye’nin üretiminde ve ihracatında dünya lideri olduğu çekirdeksiz kuru üzümde, üreticilerin beklediği TMO müdahale alım fiyatları açıklandı. TMO tarafından yapılan duyuruya göre fiyatlar, üzümün kalite sınıfına göre belirlendi.

Özellikle Manisa başta olmak üzere Ege Bölgesi’nde binlerce üreticinin gelir kaynağı olan çekirdeksiz kuru üzümde TMO’nun açıklayacağı fiyat, hasat döneminde piyasanın seyri açısından önem taşıyor.

En yüksek fiyat 100 TL

TMO’nun açıkladığı tarifeye göre bandırmalı çekirdeksiz kuru üzümde 10 numara kalite için kilogram başına 100 TL alım fiyatı belirlendi.

Kalite sınıfına göre diğer fiyatlar ise şöyle:

  • 10 numara: 100 TL/kg
  • 9 numara: 95 TL/kg
  • 8 numara: 90 TL/kg
  • 7 numara: 85 TL/kg

Alımlar 15 Eylül’de başlayacak

TMO, çekirdeksiz kuru üzüm alımlarına yönelik teknik altyapı, depolama kapasitesi, personel planlaması ve finansman hazırlıklarının tamamlandığını açıkladı.

Kurum, müdahale alımının amacını hasat döneminde piyasa fiyatlarının düşmesini önlemek, piyasalarda istikrarı sağlamak ve üreticiyi korumak olarak açıkladı.

Bu kapsamda TMO, 15 Eylül 2026 tarihinden itibaren çekirdeksiz kuru üzüm alımlarına başlayacak.

Türkiye’nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu çekirdeksiz kuru üzüm, tarım sektörü ve ihracat gelirleri açısından stratejik ürünler arasında bulunuyor.

Muhabir: Efe AYAR