Ülke seçmeni pazar günü Türkiye’nin yeni sisteme yani başkanlığa evet dedi. Referandumda yüzde 51.4 evet, yüzde 48.6 hayır çıktı. Ülke genelindeki hayırı çekenlerin kervanına Manisa da katıldı. Bugünden itibaren referandumdaki evet oylarının kıl payı olması üzerinde tartışmalar bir süre devam edecektir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan partisine hem de MHP genel başkanına teşekkür ederken tartışmaların hiçbir hükmü olmadığı anlamına gelen “Atı alan üsküdarı geçti” diyerek referandum sonuçlarına noktayı koydu.

Pazar günü sandıklar 1’er saat arayla açıldı. Karadeniz ve Güneydoğu ve Orta Anadolu’dan gelen oylar yayınlanmaya başlayınca ilk anda evet oyları yüzde 60’ın üzerinde göründü. Bu tablo AK Parti’de erken sevince, hayır cephesinde ise hüzün yarattı. Ancak ilerleyen saatler demiyorum. Dakikalar kazın ayağının öyle olmadığını göstermek için hızlı çalıştı. Evet oyları kısa sürede düşüşe geçti. İstanbul, Ankara’da hayır oyları yükselmeye başlayınca AK Parti teşkilatlarında panik havası yarattı. Hayırcılara da heyecan ve moral geldi. Yüzde 53’lere gerileyen evet oylar karşısında nefesler kesildi. CHP Yüksek Seçim Kurulu’nun oy kullanırken ve sayıma geçildiğinde aldığı iki karara tepki göstermeye başladı. Genel Başkan Kılıçdaroğlu “Futbol müsabakası oynanırken oyun kuralları değişmez” diye tepki gösterdi. Bunda yerden göğe kadar da haklıydı.Türkiye’nin geleceğini belirleyecek bir referandumda tartışma yaratacak kararlar alınmamalıydı. Oyların sayımı sona gelindiğinde resmi olmayan sonuç yüzde 51.4 evet olarak Yüksek Seçim Kurulu tarafından açıklandı. Hayırcı cephesinin yüzüp yüzüp kuyruğuna getirdikleri referandum seçimini kıl payı kaybettiklerini anladılar. Referandumda halkın yüzde 50 nokta biri bile sonucu belirler gerçeği gündeme oturdu. Özel döneminde siyasi yasakların kalkması için yapılan referandumda Süleyman Demirel ve Bülent Ecevit 50 oy fark ile siyaset özgürlüğüne kavuştuğunu hatırlatalım. İngiltere’de Avrupa Birliği’nden çıkma referandumda yüzde 50’nin biraz üzerinde çıkarak Kabul edildiğini de belirteyim.

Başbakan Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan halka yaptığı konuşmalarla çıkan evet sonucu için teşekkür etti. Referandumda çıkan sonuç üzerine yapılacak ilk yorum MHP ile ilgili olur. MHP parlamentoda başkanlık sisteminin hayata geçmesinde AK Parti ile yola çıkmanın sonucunu 339 oyla ispat etti. Ancak pazar günkü halk oylamasında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tabanına söz geçiremedi. MHP tabanı hayıra büyük oranda kaydı. Ülkenin büyük bölümünde yansıyan bu tablodan Manisa’da yansıma büyük oldu. Yüzde 54’ün üzerinde hayır oyu çıktı. Baştan beri ülke genelinde evet çıkacağı yönündeki düşüncem doğru çıktı. Manisa’da bu kadar farklı hayır çıkacağında büyük yanılgıya düştüm. Manisa’daki sonucu tam tutturan MHP’de görevden alınan il başkanı Tanju Balatlı bildi. Buna bire bir şahidim. Taş Fabrika’da abisi Tamer Balatlı MHP eski milletvekili Mustafa Enöz ile beraberken Manisa’daki durumu değerlendirdik. Tanju Balatlı kesin bir dille bana hayır oylarının Manisa’da yüzde 54’ünün üzerinde olacağını söyledi. Ben pek ihtimal vermiyorum. Cumhurbaşkanlığının halk oylaması ile ilgili sonuç olabilir dedim. O referandumda kıl payı hayır çıkmıştı. Tanju Balatlı bana yüzde 54’ün altı senin deyince yemeğine bahse girdik. Ben kaybettim. Tanju Balatlı’yı pazar gecesi aradım tebrik ettim ve “Sen kazandın. Yemeği arzu ettiğin yerde yiyelim” dedim. Beni yanıltan Adil Gür’ün Manisa ile ilgili araştırma sonuçlarıydı. Adil Gür beni fena yanılttı. AK Parti’nin bütün  genel seçimlerde aldığı oyların 4 puan gerisindeydi. Manisa 16 Nisan’da Manisa referandum sonuçları bunu bir kez daha gösterdi. Manisa sonuçları üzerinde ilçeler bazındaki sonuçları da değerlendirerek durum tespitini de yazacağım. Manisa’da hayır oylarının çıkmasında CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel’in gece gündüz demeden çalışmalarının rolü büyük. Referandum sürecinde Özgür Özel’I her yerde gördüm. Yalnız Manisa’da değil. Ulusal televizyon programlarında da etkili konuşmalar yaptı.

 

İYİ Kİ DOĞDUN ESRA KALE

 

 

Dün gazetemde bir kutlama yaptık. Yazı İşleri Müdürümüz Esra Kale’nin yaş günüydü. Özene beneze yapılan pastayı Esra Kale,  Ertan Korkmaz ve çalışma arkadaşlarımızla birlikte kestik.  Bizim gazetede Ertan Korkmaz’ın başlattığı bu özel günleri kutlamak gelenek halini aldı.  Benim için bile yaş günü düzenlemişlerdi. İnsanın mutlu günlerinin hatırlanması güzel birşey. Esra Kale’ye “Nice yıllara” dedim. “Pastanı hem sevinç hem de ülkenin başkanlık sistemini kutlayarak yiyorum” deyince gülüşmeler başladı. Dünkü gazetemi de çok beğendim. Çalışanlara teşekkür ettim. Ekip olmak ayrı birşey.