AK Parti'de, her partinin örnek alacağı bir kongrede, Binali Yıldırım Genel Başkan seçildi. Başbakan Yıldırım ile Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni sistemin oluşmasını birlik ve beraberlik çizgisi içinde inşa etmeye çalışacak. Bu yeni sistem Başkanlık veya Yarı Başkanlık Sistemi'nin oluşmasına gider görünüyor.
KIRGINLIK YOK
Yazımın başında ‘Örnek alınacak bir kongre' deyimini kullandım. Muhalefetin ‘Saray Darbesi' ile görevden alındığını iddia ettiği AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün kongreye eşi ile birlikte geldi. Salonu dolduran delege ve davetliler tarafından ayakta alkışlandı. Kendisine büyük sevgi gösterisinde bulunuldu. Delegelerin sevgi gösterisi Yıldırım ve Davutoğlu'na eşitti. Yani ortada ne bir kırgınlık, ne de burukluk vardı. Kongre salonunda Davutoğlu görevi teslim edeceği Yıldırım'la birlikte yan yana oturdu.
BİRLİK BERABERLİK VAR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti'yi oluştururken temellerini nasıl sağlam bir zemin üzerine kurduğunu, bu kongre ile dostla düşmana bir kez daha görme fırsatı sağladı. AK Parti'nin lideri Recep Tayyip Erdoğan, geçmiş siyasi yaşamımızda partilerin liderleri ile teşkilatları arasındaki kavgaların ve uyumsuzlukların nelere mal olduğunu iyi tespit ederek, birlik ve beraberliklerini her geçen gün perçinleştirerek ülkeyi yönetme kararlılığı içinde. Dünkü kongrede gördüklerimiz AK Parti içinde en ufak bir çatlağın olmadığı… Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde AK Parti'de huzursuzluk bekleyen muhalefetin bir süre daha hayal kırıklığı yaşaması kaçınılmaz. ‘Kutlu Yürüyüşe Devam' temasında bir yanda Yıldırım, bir yandan Davutoğlu, ortada Erdoğan vardı. Bu kompozisyonun AK Parti Gençlik Kolları'nın çalışması olduğunu da Divan Başkanı Bekir Bozdağ açıkladı.
HELALLİK İSTEDİ
Görevini Binali Yıldırım'a devredecek olan AK Parti Genel Başkanı, Başbakan Ahmet Davutoğlu sözlerine görevi aldıktan sonra yaptıkları anlatarak başladı. Partisinin her şeyin üzerinde olduğunu ve başarılı görev yaptığını vurguladı. Davutoğlu kongreye katılanlardan helallik istedi. Davutoğlu'nun konuşmasının ardından burukluk hissettiği anlaşılıyordu, ancak AK Parti'nin milletin partisi olduğunu ve makamların geçici olduğunu da ifade etti. Davutoğlu'nun konuşmasından şunu anladım; ‘Kol kırılır, yen içinde kalır', ‘Partim benim için her şeyin üstündedir', ‘Birlik beraberlik için bu fedakarlığı yaptım' mesajları vardı. Tabi, kendisini başarılı bulan, 1 Kasım seçimlerinde yüzde 49,5 oyla partisini 7 Haziran seçimlerinden sonra iktidara taşıyan Ahmet Davutoğlu için veda konuşmasının kolay olmadığı ortada. Davutoğlu'nun veda konuşması üzerine her türlü yorumları da bugünden itibaren okuyacağız.
MURAT BAYBATUR MKYK'DA
Binali Yıldırım'ın Genel Başkanlığında oluşacak 50 kişilik MKYK'da kimlerin olacağı da önemliydi. Manisa'dan listeye kim girecekti? Kongre öncesi büyük değişiklik olacağı dillendiriliyordu. O isim Murat Baybatur oldu. Murat Baybatur ülkeyi 14 yıldır yöneten AK Parti'nin tabanından gelen genç, dinamik bir siyasetçi. 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde Manisa'dan Milletvekili seçilmişti. Genel Başkan Yardımcılığı görevini sürdüren Milletvekili Selçuk Özdağ ise Siyasi Erdem ve Etik Kurulu üyesi oldu. Günlerdir boşuna söylenmemiş, "AK Parti'de yeni dönemde yeni kadrolar partiyi yönetecek" diye. Yeni Parti kadrosunda Manisa'yı Milletvekili Murat Baybatur temsil edecek. Hayırlı olsun.
LİDER, ERDOĞAN
Kongrede tek aday olarak seçime giren Binali Yıldırım, konuşmasının başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın lideri olduğunu vurguladı. Binali Yıldırım, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan olarak lideri Erdoğan ile uyum içinde çalışacağının mesajını verdi. AK Parti'de lider belli, Recep Tayyip Erdoğan. Erdoğan bugüne kadar ne deyip olduysa, bundan sonra da öyle olacak. Kongrenin havasından anlaşıldığına göre Anayasa'da değişikliğe ‘Partili Cumhurbaşkanı' ilave edilecek ve ülkeyi yeni sistemle halkın seçtiği Cumhurbaşkanı Erdoğan yönetecek.
ESKİDEN DE TARAFSIZLIK YOKTU
Bugüne kadar Türkiye liderlerle yönetildi. Ancak siyasi tarihimize baktığımızda rahmetli İsmet İnönü, Celal Bayar, Süleyman Demirel ve Turgut Özal Cumhurbaşkanlığı görevinde partileri ile bağlarını hiçbir zaman koparmamışlardır. Her ne kadar Anayasa'da ‘Tarafsız Cumhurbaşkanı' ibaresi varsa da rahmetli Demirel ve Özal da buna riayet etmemiştir. Hele hele halkın oylarıyla seçilen Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanlığında bunu beklemek saflık olur.
Bu satırları yazdığımda AK Parti Genel Başkanı seçilecek olan Binali Yıldırım konuşuyordu. Yıldırım'ın Başbakanlık görevini dün akşam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan alması bekleniyordu. Yeni kabine de süratle kurulacak.