Türk vatandaşlarına vize başvuruları kapatıldı mı? Türk vatandaşlarına vize başvuruları kapatıldı mı?

Besiciler, hayvanlarına bakacak çoban bulmak için çabalarken, aylık 40 bin lira maaşın yanı sıra giyecek, yemek ve ayakkabı gibi ek olanaklar sunmalarına rağmen çoban bulmada zorlanıyorlar. Gençlerin kırsal alanlardan şehir yaşamına geçişi tercih etmeleri, Muş'ta besicilik sektöründe iş gücü sorununa neden oluyor.

Muş Damızlık Koyun Keçi Birliği Başkanı Nimet Salkım, gençlerin iş için batı illerine yönelmesinden dolayı bu yıl da çoban sıkıntısı yaşandığını belirtti. Özellikle gençlerin sosyal güvenceleri bulunduğundan büyük şehirlere gidip asgari ücretli işlerde çalışmayı seçtiklerini ifade etti.

Salkım, şöyle konuştu:

“Baharın gelişiyle hayvanlarımızı meralara saldık. Şimdi, bizim şöyle bir sorumuz var sektör olarak. Aslında bu sorun Türkiye geneli bir sorundur. Her yıl olduğu gibi bu yıl da bu sorunumuz daha büyüdü. Biz 40 bin TL maaşla çoban bulmaktan zorluk çekiyoruz. Maaşı 40 bin TL olmasına rağmen biz çoban bulmaktan zorluk çekiyoruz. Bunun yanında biz her yıl çobanlara peynir ve yün vermemize rağmen bulamıyoruz. Çoban bulamamamızın sebebi ise kırsal alanlarda biz gençleri tutamıyoruz. Gençler şehir merkezlerinde özellikle tekstil ortamlarında, farklı iş ortamlarında asgari ücretle bu işi kendilerine daha cazip buluyorlar. Oysaki çoban maaşı şu anda 40 binin üzerindedir. Bu iyi bir para. Buna rağmen biz çoban bulamıyoruz. Bu sadece Muş’un sorunu değildir, bu Türkiye geneli bir sorundur. Türkiye geneli hayvancılık sektörü çoban sıkıntısı çekiyor.”

 Muş'un besicilik geleneğini sürdürmek ve sektörün geleceğini güvence altına almak için çoban bulma sorununun etkili bir şekilde ele alınması gerektiğini söyleyen besicilerden Mizgin Sönmez ise “İlkbaharın gelmesiyle hayvanlarımızı meralara çıkardık. Her yıl olduğu gibi bu yılda çoban bulmakta zorlanıyoruz. 40-50 bin TL maaş vermemize rağmen çoban bulamıyoruz. Kimse çobanlık yapmak istemiyor. Bazen bir aile bir çoban tutuyor, bazen birkaç aile birleşip çoban tutuyorlar. Maalesef çoban bulmak bu kadar kolay değil. Kışlık peynir, yeme içme ve diğer tüm ihtiyaçlarını biz karşılamamıza rağmen çoban bulamıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA