Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Türkiye’de yükseköğretimde uygulanacak yeni adımları içeren “2030’a Doğru Türk Yükseköğretiminin Yol Haritasını kamuoyuna açıklamaya hazırlanıyor. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, başarılı öğrencilerin üniversitelerini 3 yılda bitirebilmeleri için düzenleme yapılacağını duyurdu. Özvar, kalite standartlarından ödün verilmeden hayata geçirilecek reformların ayrıntılarının önümüzdeki günlerde paylaşılacağını belirtti.

3 Yılda Mezuniyet Mümkün Olacak

Özvar, üniversitelerde başarılı öğrencilerin eğitimlerini daha kısa sürede tamamlamalarına olanak sağlayacak bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını vurguladı. Bu uygulama ile öğrenciler, istedikleri takdirde 3 yılda üniversite diploması alabilecek. Özvar, “Türkiye’deki yükseköğretim kalite standartlarından asla taviz vermeden bu uygulamayı hayata geçireceğiz” dedi.

Mesleki Eğitimde Yeni Dönem

Mesleki eğitimde reformlara da değinen Özvar, iş gücü piyasasında mezunların uygulama ve tecrübe beklentisinin arttığını söyledi. Meslek yüksekokullarında uygulamalı derslerin ağırlığının artırılacağını ve bazı meslek programlarının sistem dışına çıkarılacağını belirtti.

Staj ve Uygulamalı Eğitim Güçlendirilecek

Özvar, staj ve uygulamalı eğitim konularında da yeni düzenlemeler yapılacağını açıkladı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile yapılan protokoller sayesinde meslek yüksekokulları ile odalar arasındaki işbirliği güçlendirilecek. Amaç, öğrencilerin uygulama becerilerini artırmak ve iş gücü piyasasındaki ara eleman ihtiyacını hızlı şekilde karşılamak.

Hedef: Beceri ve Deneyim Odaklı Üniversite

YÖK’ün yeni yol haritası ile öğrencilerin hem akademik hem de mesleki becerilerinin artırılması hedefleniyor. Özvar, “Tüm bu uygulamaları, öğrencilerimizin deneyimlerini ve becerilerini artırmak amacıyla hayata geçiriyoruz” dedi.

Kaynak: AA