Kamu işçisine verilen zammın ardından memurlar da zam talebinde bulundu. Manisa’da da Türk Sağlık Sen Manisa Şubesi üyeleri, konuya ilişkin Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi önünde basın açıklaması yaptı.

Türk Sağlık Sen Manisa Şube Başkanı Aydın Akagündüz açıklamasına, 12-18 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Hemşireler Haftası’ndan bahsederek başladı. Sağlık camiasının şifa dağıttığını ancak yüzlerinin gülmediğini vurgulayan Akagündüz, “Kamu çalışanlarının haklarını teslim etmeye gelince geride durulması, yavaş davranılması, sürecin uzatılması çalışanları ümitsizliğe sevk etmektedir. Yoğun iş yükü, şiddet, mobbing, mali ve özlük ile sosyal haklarda yaşanan sıkıntılar da değerlendirildiğinde çalışanların tükenmişlik sendromu ile karşı karşıya kaldığı ortadadır. Sayın Cumhurbaşkanımızın, kamu işçileri ile ilgili açıkladığı zam oranları sonucu işçi ve memur arasında ücret farkı 2 kata yaklaşan, ikramiye ve tediyelerle birlikte 23 bin TL’ye karşılık; memur maaşları ortalama 12 – 15 bin aralığında kalmıştır. Meydana gelen gelir farkları nedeniyle devlet memurlarında ciddi tepkilere neden oldu, oluyor. Temmuz ayında kamu görevlilerine yapılacak, rutin zamların dışında, verileceği ifade edilen refah payının oranı an itibarı ile çok büyük önem kazanmıştır. Temmuz ayında kamu görevlilerine verileceği ifade edilen refah payı oranı veya miktarı ile ilgili olarak, yetkililerden olumlu bir açıklama yapılması elzemdir. Ortalama memur maaşlarını, en az işçi maaşları seviyesine çıkarmayan, hiç bir oran veya seyyanen tutar, kamu görevlilerinin infialini durduramaz” dedi.

“REFAH PAYI DÜZENLEMESİ VE BUNUN YANI SIRA SEYYANEN ZAM YAPILMASI ELZEMDİR”

Kamu görevlilerinin maaşlarının ve özlük haklarının erimesindeki tek sorumlunun mevcut yetkili sendika olduğunun altını çizen Akagündüz, açıklamalarına şöyle devam etti: “Kamu görevlilerinin infial ve tepkilerini gösterecekleri, ifade edecekleri muhatap; yetkili sendika ile üye olarak, yetkili sendikaya destek veren kamu görevlileridir. Ne hazindir ki; kamu görevlileri kendilerini bu duruma düşüren, yetkili etkisiz sendikaya hala destek vermekte, tepki göstermemektedir. Bu duruma bir an önce çare üretilmelidir. Ücretler konusunda uzun zamandır dile getirdiğimiz maaşa zam şeklinde tek ödeme, refah payı verilmesi ve enflasyon farkının aylık ödenmesi ve vergi oranının yüzde 15’te sabitlenmesi gibi hususları bir an önce uygulamaya konulmalıdır. Toplu sözleşme gereği, 2023’ün ikinci altı ayı için Temmuz’da yapılacak yüzde 6 zam ve enflasyon farkıyla birlikte, Ocak ayında olduğu gibi tatmin edici bir refah payı düzenlemesi ve bunun yanı sıra seyyanen zam yapılması elzemdir. Kamu çalışanları ve emeklileri olarak beklentimiz, Temmuz zammından müstakil şekilde, gelir kaybımızı telafi edecek bir seyyanen artış mücadelesidir. Ortalama memur maaşları kamu işçilerinin maaşlarının altına düşmüştür. Nitelikli kamu hizmetlerinin devam edebilmesi için memur maaşlarına ek zam yapılması şart olmuştur”

“ÖNERİLERİMİZİ SUNUYOR, ÇÖZÜM İSTİYORUZ”

Sağlıkta şiddetin bir türlü sona ermediğini kaydeden Akagündüz, “Maalesef ki kamuda çalışanlara şiddet, mobing hızını kesmeden devam etmektedir. Bununla ilgili de ses getirecek, kamu çalışanlarına şiddet uygulayanlara kamunun her alanında hizmet alımından faydalanmak isteyenlerin, acil haller dışında alacakları hizmetlerin ücretli olmalı ve her şiddet uygulayanın istisnasız tutuklu yargılanması gibi önerilerimiz mutlaka hayata geçirilmelidir. Kamu hizmetlerinin daha verimli olması, çalışanın yüzünün gülmesi, Mutlu Çalışan, Mutlu Türkiye İdealimize ulaşmamızın anahtarı hakkı teslim etmekten, emek veren alın teri dökenler için gereğini yapmaktan geçmektedir. Çalışan huzursuz, mutsuz ve ekonomik olarak dar boğazda iken ne yapılırsa yapılsın bir anlamı ve faydası yoktur. Bu nedenle önerilerimizi sunuyor, çözüm istiyoruz. Taleplerimiz makul, haklı ve gerçekçidir. Çalışanların penceresinden bakarak sıkıntıları dile getiriyoruz.  Kazanana kadar da mücadeleden vazgeçmeyeceğimizi herkese ilan ediyoruz. Önemli gün ve haftaların bayram tadında geçmesinin yolunun kamu çalışanların taleplerinin hayata geçirildikten sonra olacağını ısrarla vurguluyoruz. Türkiye Kamu-Sen, yetkili sendika değil, yetkiye en yakın sendikadır. Kamu görevlileri, titreyip kendine dönmedikçe, kurtla kuzuyu yiyip, çobanla ağlaşanları masadan uzaklaştırmadıkça, sonuç değişmeyecektir.” dedi.

Editör: Nuray Bozkurt