Temmuz ayının beraber ÖTV zammı da gündeme geldi. Sigaranın Özel Tüketim Vergisi kanun gereği ocak ve temmuz aylarında geçmiş 6 aylık üretici enflasyonu (ÜFE) kadar artırılıyor. Peki, sigara fiyatlarının en az 10 lira daha artması beklenirken ÖTV zammıyla beraber en düşük sigara fiyatı ne kadar olacak?

ÖTV Zammı Nasıl Hesaplanıyor?

Sigara ve alkollü ürünlerde ÖTV kanun gereği ocak ve temmuz aylarında geçmiş 6 aylık üretici enflasyonu (ÜFE) kadar artırılıyor. Yılın ilk 5 ayında ÜFE yüzde 17.87 olarak gerçekleşti.

İcra Memuru Maaşları 2024 Yılında Ne Kadar? Nasıl Olunur? İcra Memuru Maaşları 2024 Yılında Ne Kadar? Nasıl Olunur?

Sigara Zammı Geliyor!

Yılın ilk yarısında sigara ve alkol fiyatlarına zamın yüzde 20'nin altında olmayacağı neredeyse kesinleşti. Bu artış ile birlikte paket başına asgari maktu vergi tutarı 34,2 liraya çıkacak. İkinci vergi olarak paket başına ek 4,8 lira da maktu vergi eklenecek. Böylece, en düşük sigara fiyatının 60 liranın altında olamayacağı belirlendi.

En Düşük Sigara Fiyatı Ne Kadar Olacak?

Şu an en düşük sigara fiyatı 56 lira iken, 10 liralık bir vergi artışı sonrasında en ucuz sigara fiyatı 66 liraya yükselecek. Yüzde 20’lik bir artışta ise en düşük sigara fiyatı 60 TL olacak. Bununla birlikte, 10 liralık bir düşüş bu fiyatı 55 TL seviyesine indirebilir.

Cumhurbaşkanının Yetkisi

Cumhurbaşkanı, uygulama dönemlerini belirlemeye veya belirlenen tutarların uygulanmamasına karar verebilir. Bu gelişmeler ışığında, sigara fiyatlarında yakın zamanda önemli bir artış bekleniyor. Sigara tüketenlerin bu değişikliklere hazırlıklı olması önem taşıyor. 

Kaynak: Haber Merkezi