Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, emekli maaşları ve asgari ücret artışlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 16 bin 881 TL olan en düşük emekli aylığının 20 bin TL’ye yükseltilmesini öngören kanun teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Ancak bu artış, yüksek prim ödeyen emeklilerin maaşlarına sınırlı şekilde yansıyacak. Erdursun, Dünya gazetesindeki köşe yazısında, emekli maaşları arasındaki farkın hızla kapandığını ve bunun sosyal güvenlik sistemi açısından yeni sorunlar doğurduğunu vurguladı.

Erdursun'dan dikkat çeken değerlerlendirme

Ocak ayı itibarıyla asgari ücretin 22 bin 104 TL’den 28 bin 75 TL’ye çıkarıldığını hatırlatan Erdursun, aynı dönemde en düşük emekli aylığının 16 bin 881 TL’den 20 bin TL’ye yükseldiğini belirtti. Erdursun, “Bu artışlar kağıt üzerinde önemli gibi görünüyor ancak hayat pahalılığı karşısında yetersiz kalıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Milyonlarca emeklinin maaşına yalnızca yüzde 12,19 oranında artış yapıldığına dikkat çeken Erdursun, bu oranın resmi enflasyon farkını yansıttığını, ancak gerçek yaşam maliyetlerini karşılamadığını dile getirdi.

PARA (3)

Yıllara göre maaş farkı daralıyor

Paylaşılan verilere göre, Ocak 2019’da hazine katkısıyla en düşük emekli maaşı 1.000 TL, ortalama emekli aylığı ise 2.090 TL oldu. Bu dönemde fark yüzde 109 seviyesindeydi.

Temmuz 2025’te en düşük aylık 16 bin 881 TL’ye, ortalama maaş 20 bin 992 TL’ye çıktı ve fark yüzde 24’e geriledi.

Ocak 2026’da ise en düşük aylığın 20 bin TL, ortalama maaşın yaklaşık 23 bin 551 TL olması öngörülüyor. Bu durumda fark yüzde 18’e kadar düşüyor.

Erdursun, sistemin ortalama emekli maaşlarını yukarı taşımak yerine en düşük aylığa doğru aşağı çektiğini belirterek, “Bu tabloya refah artışı demek mümkün değil” ifadelerini kullandı.

Asgari ücrete ara zam beklentisi zayıf

Asgari ücrete yapılan yüzde 27’lik artışı da değerlendiren Erdursun, 2026 yılı hedef enflasyonu doğrultusunda Temmuz ayında ara zam yapılmasının büyük ihtimalle gündeme gelmeyeceğini söyledi. Ocak ayında yapılan zammın tüm yılın yükünü taşıyacağını belirten Erdursun, enflasyon hedefin üzerinde gerçekleşirse reel kayıpların kaçınılmaz olacağını vurguladı.

Erdursun, yalnızca asgari ücretlilerin değil, asgari ücretin üzerinde maaş alan orta gelir grubunun da yıl içinde alım gücü kaybı yaşayacağını ifade etti.

PARA (2)

SGK sistemi için uyarı

Yüksek prim ödeyenlerin enflasyon karşısında korunamadığı bir yapıda daha fazla prim ödemenin anlamsızlaştığını dile getiren Erdursun, bu durumun 2026 sonrasında SGK sistemi açısından ciddi sorunlara yol açabileceği uyarısında bulundu.

Özgür Erdursun, sorunun en düşük emekli aylığının artırılmasından ziyade ortalama emekli maaşı ve ortalama ücretlerin korunamaması olduğunu vurguladı. Erdursun, “Ücretler artıyor olabilir ancak alım gücü korunmuyorsa bu artışların toplumsal bir karşılığı yoktur. Gerçek refah, nominal zamlarla değil reel gelirlerin korunmasıyla sağlanır” değerlendirmesiyle tabloyu özetledi.

Kaynak: Haber Merkezi