Son yıllarda dünya genelinde mutsuzluk ve depresyon giderek artıyor. Mutlu olmaya olan ihtiyacımız da buna paralel olarak artış gösteriyor. Mutluluk hormonu olan serotonini yüksek tutmak hepimiz için çok önemli. Peki, yemek yiyerek de mutlu olabileceğinizi biliyor muydunuz? En çok serotonin içeren besinleri listeledik!

En Çok Serotonin İçeren Besinler

Serotonin sıklıkla ‘mutluluk hormonu’ olarak adlandırılan bir nörotransmitterdir. Sinir hücreleri arasındaki elektrik sinyallerini taşıyarak işlev gösterir. Ruh hali, anksiyete, depresyon, agresyon, iştah, uyku düzeni ve diğer birçok fizyolojik sürecin düzenlenmesinde de önemli bir rol oynamaktadır. 

Bazı yiyecekler serotonin seviyesini artırabilir. Bunun nedeni, serotonin üretiminde kullanılan amino asit olan triptofan, magnezyum, B vitaminleri, omega-3’ün bazı yiyeceklerde bol miktarda bulunmasıdır. Bu bileşenler mutluluk hormonunun artmasını tetiklemektedir. Serotonin içeren besinler nelerdir? Sorusuna sizler için yanıt aradık ve doğal mutluluk kaynağı besinleri sizin için listeledik…

İşte yüksek oranda serotonin içeren besinler:

  • Balık
  • Süt ürünleri
  • Fındık
  • Tam tahıllar
  • Çikolata
  • Muz
  • Yulaf
  • Soya Ürünleri
  • Ananas
  • Hindi Eti

1. Balık

Serotonin Iceren Besinler 1

Balıkta bulunan omega-3 yağ asitleri, beyindeki sinir hücrelerinin işlevini iyileştirir ve beyindeki serotonin seviyelerinin dengelenmesine yardımcı olur. Serotonin seviyelerinin artması ise ruh hali bozukluklarına karşı koruyucu bir etkiye sahip olabilir.

Haftada 2-3 gün balık tüketerek kan basıncını düşürme, kolesterolü dengeleme ve diğer sağlığa faydalı özellikleri de bulunmaktadır.

2. Süt Ürünleri

Serotonin Iceren Besinler 2

Süt ürünleri, triptofan, kalsiyum, B6 vitamini  gibi besinler açısından zengindir. Bu besinler beyin fonksiyonları için önemlidir ve serotonin seviyelerini dolaylı olarak artırabilirler.

Kalsiyum, beyin sağlığı için önemlidir ve depresyon, anksiyete gibi ruh hali bozukluklarına da iyi geldiği görülmüştür. B6 vitamini, beyindeki serotonin üretiminde önemli bir rol oynar. D vitamini ise beyin fonksiyonları için önemlidir ve depresyon ve diğer ruh hali bozukluklarıyla ilişkilendirilmiştir.

3. Fındık

Serotonin Iceren Besinler 3

Fındık, magnezyum, B6 vitamini ve E vitamini gibi besinler açısından zengindir. Bu besinler beyin fonksiyonları için önemlidir ve serotonin seviyelerini dolaylı olarak artırabilirler. 

Magnezyum, depresyon ve anksiyete gibi ruh hali bozukluklarıyla ilişkilendirilirken B6 vitamini, beyindeki serotonin üretiminde rol oynayan önemli bir vitamindir. E vitamini ise antioksidan özellikleri ile bilinir ve beyin sağlığı için faydalıdır. Fındık gibi diğer kabuklu yemişler de yüksek düzeyde serotonin kaynağıdır. Özellikle ara öğünler için ideal olabilir. 

4. Tam Tahıllar

Serotonin Iceren Besinler 4

Tam tahıllar triptofan açısından zengin bir kaynak değildir, ancak yüksek lif, B vitamini ve magnezyum içeriği sayesinde serotonin seviyelerini arttırmada önemli rol oynayabilir.

Tam tahılların yüksek lif içeriği, sindirim sistemi sağlığına yardımcı olur ve kan şekeri düzeylerini dengeler. Bu durum, beyindeki serotonin seviyelerinin daha dengeli olmasına yardımcı olabilir. Tam tahıllar ayrıca serotonin üretiminde yer alan B vitamini açısından zengindir. Magnezyum da beyin fonksiyonları için önemlidir ve düşük magnezyum seviyeleri depresyon ve anksiyete gibi ruh hali bozukluklarına neden olabilir.

5. Çikolata

Serotonin Iceren Besinler 5

Çikolata, triptofan içeren bir yiyecektir ve yüksek karbonhidrat, yağ ve şeker içeriği nedeniyle serotonin seviyelerini artırmaya yardımcı olabilir. Ayrıca feniletilamin, teobromin ve anandamid gibi diğer bileşikleri de içerir. Bu bileşiklerin beyindeki serotonin ve endorfin seviyelerini artırmaya yardımcı olduğu düşünülmektedir.

Bitter çikolata gibi düşük şeker içeriğine sahip olanlar daha az zararlı olabilir ve diğer sağlık faydaları da gösterebilir. Bitter çikolata, antioksidanlar açısından zengin ve kalp sağlığına faydalı olan flavonoidler içerir.

6. Muz

Serotonin Iceren Besinler 6

Muz, triptofan açısından orta düzeyde bir yiyecektir, ancak yüksek karbonhidrat içeriği nedeniyle beyindeki serotonin seviyelerini artırmaya yardımcı olabilir. Muzda bulunan triptofan, beyindeki serotonin üretiminde kullanılan bir bileşendir ve yüksek karbonhidratlı yiyeceklerle birlikte tüketildiğinde, beyinde daha fazla triptofan kullanılabilir.

En İyi Tarihi Kore Dizileri: Kore Dönem Dizilerinden 10 Öneri! En İyi Tarihi Kore Dizileri: Kore Dönem Dizilerinden 10 Öneri!

Muz, sağlıklı bir besin kaynağıdır ve diğer besin maddeleri açısından da zengindir. Özellikle, potasyum, magnezyum, C vitamini ve B6 vitamini açısından zengindir. Bu besinler, beyin sağlığı ve stresle mücadelede de önemli bir rol oynarlar.

7. Yulaf

Serotonin Iceren Besinler 7

Yulaf, triptofan gibi serotonin üretiminde kullanılan bir amino asit içerir. Yüksek karbonhidratlı yiyeceklerin tüketimi, triptofanın beyinde daha fazla kullanılabilmesini sağlar ve dolayısıyla serotonin üretimini artırabilir. Bu nedenle, Kahvaltıda veya ara öğüde granola, yulaf lapası, smoothie ya da yulaf unundan yapılacak bir muffin yemek, yüksek serotonin ile güne başlamanızı sağlayabilir. 

8. Soya Ürünleri

Serotonin Iceren Besinler 8

Soya ürünleri iyi birer triptofan kaynaklarıdır. Soya sütü, soya fasulyesi ve soya sütünden elde edilen tofu peyniri bunlara örnektir. Vegan beslenmeyi tercih ederek proteinsiz kalanlar, gönül rahatlığıyla soya ürünleri tercih edebilirler.

Vücuttaki serotonin seviyesini dengeler ve beyne mutluluk veren yiyecekler arasında yer alır. 

9. Ananas

Serotonin Iceren Besinler 9

Ananasın esas kimyasalı bir protein türü olan bromelaindir. Birçok tedavide kullanılan bu meyve aynı zamanda iyi bir triptofan kaynağıdır. Gram başına 17 mikrogram serotonin içeren ananas, mutluluk hormonu seviyesini arttırma açısından güçlü bir besin takviyesidir. Ananas, mutluluk hormonu seviyesini arttırma açısından güçlü bir besin takviyesidir. Ananas içerdiği C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendirir, vücudu gelebilecek hastalıklara karşı korur.

10. Hindi Eti

Serotonin Iceren Besinler 10

Hindi eti, içeriğindeki triptofan aminoasiti ile serotonin adı verilen mutluluk hormonunu uyarır ve insanların kendilerini mutlu, canlı ve zinde hissetmelerini sağlar. Depresyon, stres ve anksiyete gibi hastalıkları önleyici etkisi vardır. Hindi eti ayı zamanda bağışıklığı destekleyicidir. 

Serotonin içeren besinlerin tüketiminde her şeyde olduğu gibi aşırıya kaçılmamalı, dengeli ve kontrollü şekilde beslenme düzenine dahil edilmelidir. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeni oluşturmak ve serotonin içeren besinleri bu beslenme düzenine dahil etmek için profesyonel bir yardım alınabilir.

NOT: Yukarıdaki besinlerin tümü sağlık açısından faydalı olsa da alerjen ürünler olabilir. Bu nedenle tüketilmeden önce doktora danışılması önerilmektedir.

Muhabir: Özkan Çelik