Yüksek Seçim Kurulu’nun seçim için belirlediği takvim işliyor.

34 siyasi partinin katılacağı seçimde partilerin oy pusulasındaki sıralaması şu şekilde:

"AK Parti 1, İYİ Parti 2, Sol Parti 3, Büyük Birlik Partisi 4, Memleket Partisi 5, Anavatan Partisi 6, Demokratik Sol Parti 7, Yeniden Refah Partisi 8, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) 9, Türkiye Komünist Partisi 10, Anadolu Birliği Partisi 11, Zafer Partisi 12, Halkın Kurtuluş Partisi 13, Türkiye Komünist Hareketi 14, Bağımsız Türkiye Partisi 15, Gelecek Partisi 16, Yeni Türkiye Partisi 17, CHP 18, Emek Partisi 19, HÜDA PAR 20, Hak ve Özgürlükler Partisi 21, Ocak Partisi 22, Adalet Birlik Partisi 23, Demokrat Parti 24, Güç Birliği Partisi 25, Millet Partisi 26, Milli Yol Partisi 27, Adalet Partisi 28, Aydınlık Demokrasi Partisi 29, MHP 30, Türkiye İşçi Partisi 31, Demokrasi ve Atılım Partisi 32, Saadet Partisi 33, Vatan Partisi 34."

En fazla aday İstanbul'da yarışacak

Siyasi partiler ve bağımsız adaylar, YSK'nin seçim takvimi doğrultusunda adaylık başvurularını 20 Şubat Salı günü mesai saati bitimine kadar ilgili il ve ilçe seçim kurullarına teslim etti.

Kesin aday listeleri, il ve ilçe seçim kurullarının incelemesi sonucunda 3 Mart Pazar günü yayımlandı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için 49 adayın yarıştığı belirtilirken, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı en çok adayın yarışacağı belediye oldu. Bu adaylardan 22'si siyasi parti adayı iken, 27'si bağımsız olarak seçime katılacak.

İstanbul'u 29 adayla Gaziantep, 28 adayla Malatya takip ediyor. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı için 3 aday bağımsız olarak yarışırken, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı için 5 aday bağımsız olarak seçime katılacak.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için 19'u siyasi parti, 5'i bağımsız olmak üzere 24 aday yarışacak.

Seçim yasakları ne zaman başlayacak?

YSK'nin belirlediği takvime göre, seçim sürecindeki önemli bir dönemeç 21 Mart Perşembe günü yaşanacak. Bu tarihte, propaganda serbestliği ve bazı seçim yasakları yürürlüğe girecek.

Seçim propagandası 30 Mart Cumartesi günü saat 18.00'de, seçim yasakları ise 31 Mart saat 23.59'da sona erecek.

Bu süreçte, seçime giren siyasi partiler ve bağımsız adaylar, seçim propaganda süresinin bitimine kadar yazılı basında ilan ve reklam yayınlayarak, ayrıca internet siteleri üzerinden sözlü, yazılı veya görüntülü propaganda yapma hakkına sahip olacaklar.

Seçim süresince, genel yollar, ibadethaneler, kamu hizmeti verilen binalar ve tesisler ile ilçe seçim kurullarının belirlediği meydanlar dışında toplu şekilde sözlü propaganda yapmak yasak olacak.

Açık yerlerde, güneşin batmasını müteakip ikinci saatin sonundan güneşin doğmasına kadar toplu olarak sözlü propaganda yapılması da yasak.

Türkiye, 31 Mart'ta sandık başına gidecek

Seçmen bilgi kağıtlarının dökümü ve dağıtımına 29 Şubat Perşembe günü başladı ve 24 Mart Pazar günü tamamlanacak. Seçmenler, oy kullanırken bilgi kağıtlarını yanlarında getirmek zorunda değillerdir.

Seçmenler, nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağını YSK'nin internet sitesinden, e-Devlet kapısından, YSK Seçmen Sorgulama Mobil Uygulamasından veya "444 9 975" numaralı YSK Çağrı Merkezi'nden kontrol edebilecek.

28 Mart'ta tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin listeler kesinleştirilecek.

Türkiye, 31 Mart'ta sandık başına gidecek.

Kaynak: AA