Sahur vaktinde doğru beslenme, gün boyu enerjik kalmanın anahtarı olarak görülüyor. Uzmanlar sahurda tüketmek için birçok farklı öneride bulunuyor.

Ülkemizin geleneksel içeceği ayran da içerdiği besleyici öğelerle oruç tutanlara öneriliyor. Peki, sahurda ayran içmenin faydaları nelerdir?

Nebahat Çehre Kaç Yaşında? Evli Mi? Çocuğu Var Mı? Nebahat Çehre Kaç Yaşında? Evli Mi? Çocuğu Var Mı?

Sahurda Ayran Icmenin Faydalari 2-1

Sahurda Ayran İçilir Mi?

Sahurda ayran içilmesinin en önemli sebeplerinden biri vücudun susuz kalmasını engellemek oluyor. Tüm gün su kaybeden bedenlerin zinde kalmasını sağlamak için bir bardak ayran yetiyor. Böylece hem aç hem de susuz kalma süresi minimuma indirgeniyor.

Ayran hem hafif hem de sindirimi kolay bir içecek olarak ön plana çıkıyor. Üstelik rahat uyumaya da yardımcı oluyor.

Sahurda Ayran Icmenin Faydalari

Sahurda Ayran İçmenin Faydaları Nelerdir?

Uzmanlar oruç tutanların sahurda ayran içmesini öneriyor. İçerisinde A, B, C, E, K ve B12 gibi vitamin ve mineraller bulunan ayranın pek çok faydası bulunuyor.

Sahurda ayran içmenin faydaları ise aşağıdaki gibidir:

  • Sahurda ağır yemekler tüketmek sindirim sorunlarına yol açabiliyor. Hafif ve sinirimi kolay bir içecek olan ayran oruç sürecinin rahat geçmesine yardımcı oluyor.
  • Oruç tutan pek çok insan sahurda ayran susatır mı merak ediyor. Vücutta azalan su dehidrasyon riski doğurabiliyor. Sahurda içilen bir bardak ayran vücudun sıvı ihtiyacını karşılıyor.
  • Ayranın içeriğinde laktik asit bulunması sinir sistemini yeniliyor. Böylece stressiz ve rahat bir uyku sağlanmış oluyor.
  • Oruç tutan insanlar gün içinde açlık ve susuzluk nedeniyle baş ağrısı sorunu yaşayabiliyor. Sahurda ayran içmek baş ağrısının büyük ölçüde azalmasını sağlıyor.
  • Ayran, deformasyona uğramış hücreleri yeniliyor. Bağırsak florasını artırarak atıkların çıkışına yardımcı oluyor.
  • Ayran içeriğinde bulunan probiyotikler sayesinde sindirim sistemini destekliyor. Bağırsak sağlığını iyileştiren ayran gün boyu sindirimi kolaylaştırıyor.
  • Ayran kalsiyum, vitamin ve mineralce zengin bir içecek olduğundan gün boyu enerji seviyesini koruyor. Ayrıca tokluk hissi sağlıyor.
  • Ayran içerdiği proteinler sayesinde kan şekerini dengeliyor. Sahurda tüketilen ayran kan şekerinin sabit kalmasını sağlıyor. Böylece enerji seviyesi de stabil kalıyor.

Sahurda Yoğurt Yemek Doğru Mu?

Sahurda ayran içmek kadar yoğurt yemenin de faydaları bulunuyor. Yoğurt da tıpkı ayran gibi probiyotik içerdiğinden vücudun direncinin artmasını sağlıyor.

Ramazan ayında kilo vermek isteyenler de genellikle bir kase yoğurt yemeyi tercih ediyor. Yağ yakımında etkili bir besin olan yoğurt kilo vermeye yardımcı oluyor.

Muhabir: Özkan Çelik