MANİSA Karadenizliler Derneği Başkanı İsmail Aydın, Nisan ayında düzenlenmesi planlanan Hamsi Festivali’nin iptal edildiğini duyurdu. İptal kararının, belediye tarafından alınan kültürel etkinlik ve yöresel ürün satış kısıtlaması kararı sonrası verildiği belirtildi.
Manisa Karadenizliler Derneği Başkanı İsmail Aydın tarafından yapılan açıklamada, festival için tüm hazırlıkların tamamlandığı, sanatçı organizasyonlarının sağlandığı ve uluslararası katılım planlandığı ifade edildi. Ancak Yunusemre Belediyesi tarafından alınan yeni karar doğrultusunda kültürel etkinlikler ve yöresel ürün satışına izin verilmemesi nedeniyle organizasyonun bu yıl gerçekleştirilemeyeceği belirtildi. Sürecin zaman kaybına yol açacağı değerlendirilerek festivalin iptal edildiği duyuruldu.
“TÜM HAZIRLIKLARIMIZI TAMAMLAMIŞTIK”
Aydın yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Sevgili Manisa halkımıza, Nisan ayı içerisinde yapmayı planladığımız Hamsi Festivali için tüm hazırlıklarımızı tamamlamış, sanatçı organizasyonlarını sağlamış bulunmaktayız. Karadeniz kültürü ile Manisa kültürünü bir araya getirmek, geleneksel hale gelen festivalimizi uluslararası boyuta taşımak amacıyla yurt dışından da sanatçı katılımı planlanmıştı. Ancak süreç içerisinde yaşanan gelişmeler nedeniyle, bu yıl planlanan festivalimizi başka bir yer ve zamanda gerçekleştirmek zaman kaybına neden olacağından dolayı, bu yıl festivali iptal etmek zorunda kaldığımızı halkımıza saygıyla duyururuz.”
Başkan Aydın, Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban’ın Manisa’yı odalarla birlikte yöneteceğiz ve Manisa esnafına zarar getiren yöresel ürün satışına Yunusemre’de izin veremeyeceğiz sözlerinin üzerine 6 yıldır Manisa’da geleneksel hale gelmiş olan Hamsi Festivali’ni de yasakladığını açıklarken, “Denizi olmayan Manisa’da sadece Karadeniz’de çıkan hamsi balığının Manisa’ esnafına ne zarar vereceğini anlamış değiliz. Hem böylesine önemli bir kültürel etkinliğe hem de Manisalılar’ın festival tadında hamsi yeme heyecanına yasak getirilmiş oldu. Hamsi, kuymak, kara lahananın Karadeniz’e özgü yemekler olduğunu bir kez daha hatırlatarak, bize vermiş olduğu festival yapma sözünü neden tutmadığını merak ediyoruz. Festivali yapabilmek için daha önce kendisinden aldığımız söz üzerine 3 ton hamsi almıştık. Neyse ki maddi olarak zarara uğramadık. Başka illerdeki festivallerde dağıtılmak üzere yeni bir anlaşma yaptık. Ancak manevi olarak büyük zarar gördük. Çünkü sanatçılarla da yaptığımız anlaşmaları bozmak zorunda kaldık ve mahcup olduk. Manisa’yı birlikte yöneteceğiz diyen Semih Balaban, Manisa’nın böylesine önemli bir kültürel organizasyonuna yasak koyarak, bizleri yok saymış oldu. Telafisi mümkün olmayan bir kırgınlık ve organizasyon için anlaşma yaptığımız kişiler ile 6 yıldır büyük bir coşkuyla bu festivali kutlayan Manisalılara karşı büyük bir mahcubiyet içerisindeyiz.” dedi.





