Beslenme ve Diyet Uzmanı Uzm. Dyt. Veysel Ciğerli, normal günlerde eksik alınan besin ögelerini ara öğünler veya diğer ana öğünlerde tamamlamanın mümkün olduğunu belirtti. Ancak, Ramazan ayında öğün sayısının sınırlı olmasıyla birlikte dengeli beslenmenin daha da önem kazandığını vurguladı. Ciğerli, Ramazan boyunca enerji seviyesini yüksek tutmak ve sağlıklı kalmak için düzenli ve dengeli beslenmenin büyük önem taşıdığını ifade etti. Yeterli ve dengeli beslenmek içinse dört besin grubundan gelen besinleri yeterli miktarlarda tüketmek gerektiğini söyledi.

“Sahur yapın”

Uzm. Dyt. Veysel Ciğerli, şöyle konuştu: “Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmek için et, yumurta, kurubaklagiller, sebze-meyveler, süt ve süt ürünleri ile ekmek-tahıl grubu besinlerden yeterli miktarda tüketilmesi gerekiyor. Yaklaşık 17 saatlik açlık ve susuzluk halinin yaşandığı unutulmamalıdır. Oruç tutma süresi, metabolizmanın yavaşlamasına sebep olur. Bunun sonucunda, iftarda fazla yemek yemek ve aşırı kalori almak, vücutta yağ depolanmasına yol açar ve kilo almak kaçınılmaz olur. Ramazan ayında, şüphesiz en sevilen öğün iftardır fakat en önemli öğün sahurdur. Oruç tutanların mutlaka imsak vaktine yakın bir zamanda sahur yapması, sağlığın korunması için önemlidir. Sahur yapmadan tutulan oruç; bitkinlik, sinirlilik, baş dönmesi ve aşırı susama gibi sorunlara yol açar” diye konuştu.

Sahurda protein ağırlıklı beslenmek gerektiğini belirten Uzm. Dyt. Veysel Ciğerli, şu bilgileri verdi:

“Protein içeriği yüksek besinlerin tok tutucu özelliği vardır. Yumurta, süt, peynir, ceviz, az tuzlu zeytin ile birlikte hafif bir öğün tercih edilmeli veya çorba ile sebze yemekleri tüketilmelidir. Vücut direncini arttırmak ve vücuda yeterli miktarda vitamin ve mineral alınmasını sağlamak için sebze ve meyveler sık tüketilmelidir. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek, daha uzun süre tok kalmayı sağlayacaktır. Sahur vakti, en az 4 bardak su tüketilmelidir. Sahurda aşırı yağlı, tuzlu, şekerli ve unlu gıdalardan uzak durulmalıdır.”

Kaynak: İHA