Sürekli hareketsiz kalmak, kilo alımının ana sebepleri arasındadır. Fakat sadece hareketsizlik değil, aynı zamanda tükettiğimiz besinler de kilo artışını etkiler. Özellikle de Ramazan ayında düzensiz beslenme ile beraber kilo değişikliği çok sık görülmektedir. Şimdi bahsedeceğimiz yöntemlerle kilo kontrolünü sağlayabilecek, metabolizmanızı hızlandırabileceksiniz. Nasıl mı? Gelin detaylarına birlikte bakalım.

UYARI: Bu baharatları tüketmeden önce herhangi bir alerjik reaksiyona karşı mutlaka bir uzman görüşü almayı unutmayın.

TARÇIN

Yağ yakımını artıran tarçın, yağ hücrelerinden enerji üretimini başlatmasını sağlayarak metabolik sağlığı iyileştirmeye yardımcı olabilir. Aynı zamanda sürekli olarak tatlı krizleriyle mücadele ediyorsanız, tarçın tüketerek bu krizlere son verebilirsiniz. Tarçın insülin seviyesini düzenlediği için tatlı ihtiyacı hissetmeden zayıflamanızı kolaylaştırabilir. Bu baharatı sütün içerisine ekleyerek sahurda tüketebilirsiniz.

BİBERİYE

Bilim insanları tarafından "mucize baharat" olarak adlandırılan bu baharat, içerisinde bulunan karnosik asit sayesinde, açlık kan şekerinizin düşmesini sağlayabilir böylece kilo alımını engelleyebilirsiniz. iftara hazırladığınız et, tavuk gibi yemeklerin içerisine ekleyebilirsiniz.

ZERDEÇAL

Sağlığa birçok yararı olan zerdeçal, Hindistan'da sıkça kullanılan baharatlardan biri. Bu mucize baharat kilo vermeye ve yağ yakmaya büyük oranda yardımcı olabilir. Bu yüzden yemeklerinizin içerisine ilave etmeyi unutmayın.

Aynı zamanda sadece yemeklerinizin içerisinde değil, bir kase yoğurdun içerisine de katarak iftarda rahat bir şekilde tüketebilirsiniz. Yoğurtlu zerdeçal kilo vermenizi kolaylaştırabilir.

KİMYON

Tok tutmaya yardımcı olan kimyon, metabolizmayı hızlandıran kalsiyum ve demir bakımından oldukça zengindir. Eğer tok kalmak istiyorsanız kimyonu yemeklerinizde bolca kullanabilirsiniz. Aynı zamanda mucize baharat kimyon, gaz sancısı semptomlarını hafifletebilir.

TANE KARABİBER

Tane karabiberin içerisinde bulunan piperine maddesinin bel çevresindeki yağ hücrelerinin oluşumunu engelleyebilir. Aynı zamanda tane karabiber yerseniz metabolizmayı 20 dakika yürümüş gibi hızlandırabilirsiniz. İftara yemek hazırlarken, içerisine bir miktar atmanız yeterli olacaktır.

KEKİK

Metabolizmayı hızlandıran baharatlardan biri olan kekik, yağ yakıcı özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kilo vermenizi sağlayabilir. Aynı zamanda bu şifa dolu baharat, virüslere karşı kalkan olabilir ve sindirim sistemini koruyabilir.

KIRMIZI BİBER

Her yemeğe severek katılan kırmızı pul biber, metabolizmayı hızlandırma konusunda oldukça etkilidir.

Yemeklere lezzet katan pul biber, vücutta daha fazla yağ yakımını sağlayabilir ve kilo kaybına büyük bir farkla yardımcı olabilir. Bu yüzden bu baharatı yemeklerinizden eksik etmeyin!

KAKULE

Kakule, harika yağ yakıcılardan biridir. Aynı zamanda kakule, gaz giderici özelliklere sahiptir. Bu sayede sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olabilir.

Etkili ve hızlı bir şekilde kilo vermek istiyorsanız, kakule çayını iftardan sonra tüketebilirsiniz.

ÇEMEN OTU

Mide hasarları ve kabızlık gibi sindirim problemlerine yardımcı olan çemen otu, kabızlığı hafifletmeye yardımcı olabilir. Aynı zamanda metabolizmayı hızlandırabilir. Bununla beraber aldığınızı kalorilerin hızlı yakılmasını sağlayabilir. Bir bardak kaynatılmış sıcak suyun içine 1 tatlı kaşığı çemen otu tohumu atın birkaç dakika demlenmesini bekleyin. Ardından güzelce tüketin.

KİLO ALMAMAK İÇİN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

•             Probiyotik besinlere önem verin

•             Su tüketiminizi artırın

•             Sağlıklı atıştırmalıkları tercih edin

•             Hızlı kilo vermeye çalışmayın

•             Vitamin ve mineral gereksiniminizi karşılayın

•             Lif içeriği yüksek olan besinleri tercih edin

•             Fiziksel aktivite düzeyini artırın

•             Sağlıklı ve dengeli beslenin

Editör: Nuray Bozkurt