Böylece bu ay yıllık enflasyon 3,7%’den 3,2%’ye gerilemiş oldu. Veri aylık olarak da 0% ile 0,1% artış beklentilerinin altında gerçekleşti.

Enerji ve gıda fiyatları hariç tutularak hesaplanan çekirdek rakama baktığımızda ise geçen ay 0,3% artış gösteren çekirdek TÜFE, bu ay 0,2% artış göstererek 0,3% beklentisinin altında kaldı. Böylece çekirdek TÜFE, yıllık bazda 4,0%’e gerileyerek FED’in 2% enflasyon hedefinin iki katında kaldı.

Enflasyonun önemine, etkilerine ve nasıl okunması gerektiğine yazımızın “Sözlük” bölümünden ulaşabilirsin.

Çekirdek Enflasyon Nedir? Gıda ve enerji fiyatlarının görece daha oynak olmasından dolayı bu iki kalem dışındaki ürün ve hizmetlerin fiyatlarındaki değişimleri aylık olarak ölçer.

Altın yatırımcıları dikkat! Dünyaca ünlü banka tarih verdi! Rekor… Altın yatırımcıları dikkat! Dünyaca ünlü banka tarih verdi! Rekor…

Neden Önemlidir? Bu iki değeri hesaplamaya dahil etmediği için “çekirdek enflasyon” olarak adlandırılan değer, enflasyondaki değişim hakkında daha net bir resim sunmaktadır.

FED Yetkilileri Ne Düşünüyor?

1 Kasım’da gerçekleşen FOMC toplantısında FED; faizleri son 22 yılın zirvesinde, 5,25-5,50% aralığında sabit bırakma kararı almıştı.

FED Başkanı Powell, 2% enflasyon hedefinde kararlı olduklarını belirtirken çekirdek enflasyonun görece yüksek olması piyasalarda dikkatler enerji ve gıda fiyatları hariç tutularak hesaplanan çekirdek enflasyonun soğuma hızına çevrildi.

Ayrıca gerçekleştirilen bir toplantıda FED Başkanı Powell’ın “enflasyonun soğuma hızından memnunum ancak para politikasının yeterince kısıtlayıcı olduğundan emin değilim.” açıklaması ise faiz artırımlarının hala masada olduğu sinyalini verdi.

Perşembe günü yatırımcılar FED yetkililerinin konuşmalarına odaklanacak. New York FED Başkanı John Williams ve FED Denetimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Michael Barr, ABD Hazine Piyasaları Konferansı öncesinde konuşma yapacak. Diğer yandan, Cleveland FED Başkanı Loretta Mester, Hibrit 2023 Finansal İstikrar Konferansı’nda açılış konuşması yapacak.

CME FedWatch Tool’daki vadeli işlem verilerine göre, FED’in 13 Aralık’ta gerçekleşecek toplantısında faiz oranlarında sabit bırakma olasılığı 85,7% seviyesinde bulunuyor.

Sıkı Para Politikası, ABD Hükümetini Nasıl Etkiliyor?

Sıkı para politikasıyla yükselen tahvil getirileri ve artan borçlanma maliyetleri ABD hükümetini zor duruma sokuyor.

Kasım başında ABD Hazine Bakanlığı, yeni borçlanma ihaleleri düzenleyerek ekstra fon toplama planını duyurmuştu.

Mayıs ayında da gündeme gelen ABD hükümetinin borçlardan dolayı kapanma ihtimali yeniden konuşulmaya başlandı. Kongre’nin finansman tasarısını geçirememesi halinde ABD hükümeti Cumartesi günü kısmen kapanacak.

Ayrıca, Moody’sin cuma günü paylaştığı ve ABD kredi görünümünü NEGATİF’e düşürdüğü raporunda hükümet harcamalarında azaltmaya gidilmesi veya gelirleri artırmaya yönelik maliye politikası uygulanması gibi önlemleri alınmazsa sıkı para politikasına ilişkin risklerin artabileceği ifade edildi.

Moody’s’e göre, uzun vadede faiz oranlarının yükselmesi bekleniyor. Bu beklentiye göre, 10 yıllık Hazine getirisi 2024’te yaklaşık 4,5% seviyesine ulaşacak ve daha sonra orta vadede 4% seviyelerine gerileyecek. Haber Merkezi