Kalorifer peteği, kış aylarında ısınmayı kolay hale getirir. Günümüzde neredeyse her evde kalorifer peteklerine rastlanır. Ancak kalorifer petekleri çok çabuk kirlenebilir. Kirlendiklerinde de yaydığı ısı azabilir. Kombi temizliği ise profesyonel ustalar tarafından petek temizliğinden bağımsız olarak kombi içindeki parçaların temizlenmesi şeklinde yapılır. Aynı zamanda kombi bakımı da yine yetkili servisler tarafından yapılmalıdır. Bu nedenle sık sık bakım gerektirir ve temizlenmesi lazımdır. Yapılan bir araştırmaya göre de temizlenen kalorifer petekleri daha az enerji harcar.

TikTok, YouTube'a rakip oluyor TikTok, YouTube'a rakip oluyor

Peteklerin Hava Yapıp Yapmadığını Anlama

Günümüzde hemen hemen bütün evlerde kombi bulunmaktadır. Kombi ile ısınmak için peteklere ihtiyacımız vardır. Peteklerin farklı çeşitleri bulunmaktadır. Bu petek çeşitlerine bağlı olarak da ısınma olayı verimli ya da verimsiz olabilmektedir. En çok kullanılan petek türü panel peteklerdir. Panel peteklerin avantajlarından biri inceliği, bu sayede yer tasarrufu sağlamaktadır ayrıca zarif görüntüsünden dolayı çok tercih edilmesi de son derece doğaldır.

Zamanla kalorifer tesisatının içinde hava birikmektedir. Bu kalorifer tesisatının içindeki hava, su takviyesi yapılırken suyla beraber sisteme girmektedir. Kalorifer tesisatı ilk yapıldığında da tesisata hava girebilmektedir. Kalorifer sistemine giren hava, suyunda etkisi ile peteklerde birikmektedir. Peteklerde biriken hava, sudan daha hafif olduğu için peteğin üst kısmında toplanır. Peteğin içinde hava olduğu için, petek içine gelen su peteğin üst kısımlarına ulaşamaz çünkü üst kısımlarda hava bulunmaktadır. Peteğin üst kısımlarına su ulaşmadığı için peteğin üstü soğuk olur.

Tornavida ile Peteklerin Havasını Alma

Purjör tapası radyatörün sağ veya sol üst kısımlarında yerleşiktir. Anahtar veya düz tornavida ile saat yönünün tersine anahtarı çevirerek petekte meydana gelen hava dışarı atılabilir. Bu işlemi, anahtarı yavaş yavaş açarak yapmak önem taşır. Eğer açtığınızda bölümden hava geliyorsa peteğinizde hava var demektir ve hava bittikten sonra su gelmeye başlar. Su geldiği anda anahtarı saat yönünde çevirip kapatmanız gerekir. Bu işlem tamamlandığında peteğinizin havası alınmış olacaktır. Ancak radyatörden hava gelmeden direk su geliyorsa hava almanıza gerek yoktur.

Kaynak: Haber Merkezi