Yetişkin bir insanın vücudunun ortalama %60 ı sudur ve su vücudumuzun hemen her yerinde bulunur. Vücudumuzdaki toplam su miktarı, üç ana yerde bulunmaktadır. Örneğin,  80 kiloluk bir erkek yaklaşık olarak 48 litre sudan meydana gelmektedir. 28 litresi, hücreler arası sudur. 14 litre, hücre dışı suda bulunur ki bunun da; 3 litresi kan plazmasıdır.1 litresi transselüler sıvıdır (serebrospinal sıvı, oküler, plöral, peritoneal ve sinoviyal sıvılar ).10 litresi, hücreleri çevreleyen sulu bir ortam olan arayer sıvısıdır. Ayrıca, tüm hayati organlarımız farklı miktarda su içerir: Beyin, akciğer, kalp, karaciğer ile böbrekler- organa bağlı olarak %65 ile %85 arasında – büyük miktarda su içerirlerken, kemikler daha az su içerir (ancak yine de bu oran %31’dir).

Peki, bir insan susuz ne kadar yaşayabilir? Bu sorunun cevabına en yaygın bilinen 3 cevabını vermek isterdik fakat bulunulan ortamın koşulları, nem dengesi, iklim ve çevresel birçok faktör bunu etkileyecektir. Bilimin verdiği cevap ise 7 gündür. Bir insan susuz en fazla 7 gün hayatta kalabilir. Bu süre 168 saat olarak söylenebilir.  Çocuklar için veya sağlık durumu iyi olmayan biri için ise bu durum değişiklik gösterebilir.

Buna göre bir insan susuz kaldığı zaman vücudunda tüm hücreleri susuzluk yaşamaya başlayacaktır. Vücutta bitkinlik, kan basıncında düşme, idrara az çıkma ve hiç çıkamama, yoğun baş ağrısı gibi belirtiler baş göstermeye başlayacak ve en gözlenebilir etkisi ise vücutta kuruluk başlayacaktır. Vücuttaki suyun azalması sindirim sistemi bozuklukları, bağırsak sıkışmaları, zihinsel performansta bozulmaları beraberinde getirir.

Uzun süreli susuzluk sonrasında vücuttaki sıvı miktarının yüzde 15'inin kaybedilmesi, komaya ve hatta yaşamın kaybedilmesine bile neden olabilir.

Aslışah Alkoçlar Kimdir? Evli Mi? Kaç Çocuğu Var? Aslışah Alkoçlar Kimdir? Evli Mi? Kaç Çocuğu Var?

Kaynak: Haber Merkezi