Japon otomotiv üreticisi Toyota, Brezilya'daki üretim yapılanmasında önemli bir değişikliğe gidiyor. Şirket, 1998 yılından bu yana faaliyet gösteren Indaiatuba fabrikasını kapatma kararı aldı. Karar kapsamında Corolla Sedan üretimi Sorocaba sanayi kompleksine aktarılırken, Toyota'nın ülkedeki yatırımlarına devam edeceği belirtildi.
Indaiatuba Fabrikasında Üretim Sona Eriyor
São Paulo eyaletinde bulunan Indaiatuba fabrikasında üretimin 30 Haziran 2026 tarihinde tamamen durdurulacağı açıklandı. Yaklaşık 1.500 kişiye doğrudan istihdam sağlayan tesisin bugüne kadar 1 milyondan fazla araç ürettiği bildirildi. Şirket, kararın üretim operasyonlarını daha verimli hale getirme hedefi doğrultusunda alındığını belirtti.
Corolla Sedan Üretimi Sorocaba’ya Taşınacak
Kapanma süreciyle birlikte Corolla Sedan modelinin üretimi Sorocaba'daki fabrikada devam edecek. Toyota, üretim transferi nedeniyle iç pazardaki Corolla Sedan tedarikinde herhangi bir aksama yaşanmayacağını açıkladı. Ayrıca hibrit ve esnek yakıtlı modeller için geliştirilen elektrifikasyon bileşenlerinin üretiminin de aynı merkezde toplanacağı bildirildi.
11 Milyar Reallik Yatırım Programı Devam Ediyor
Şirket, fabrikanın kapatılmasının Brezilya pazarından çekilme anlamına gelmediğini vurguladı. Toyota'nın 2030 yılına kadar sürdürmeyi planladığı 11 milyar Brezilya Reali tutarındaki yatırım programı kapsamında yeni üretim tesisleri ve kapasite artırımı projeleri devam edecek.
Çalışanlar İçin Yeni Düzenleme
Fabrikanın kapanma süreci kapsamında çalışanlara farklı seçenekler sunulduğu açıklandı. Yapılan anlaşmaya göre çalışanlar Sorocaba tesisine transfer olabilecek veya gönüllü ayrılık programından yararlanabilecek. Ayrılmayı tercih eden personele 45 maaş tutarında tazminat ödenmesi kararlaştırıldı. Şirket ayrıca geçiş sürecinde tek taraflı işten çıkarma yapılmayacağını ve personelin yeni üretim yapısına entegre edilmesinin öncelikli hedef olduğunu duyurdu.





