Meyve ve sebze sektöründe fiyat manipülasyonu iddiasıyla geniş kapsamlı operasyon düzenlendi. Adalet Bakanı Akın Gürlek, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 41 büyük dağıtıcı firmanın 41 yöneticisi hakkında gözaltı kararı verildiğini açıkladı.

Soruşturmada “tarladan markete fiyat yolculuğu” mercek altına alındı. Ticaret Bakanlığı’ndan Hal Kayıt Sistemi, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Çiftçi Kayıt Sistemi verileri temin edilirken, Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı tarafından da kapsamlı bir rapor hazırlandı.

Yaklaşık 1.029 çiftçinin beyanına başvurularak ürünlerin üreticiden hangi bedelle çıktığı ve tedarikçilere hangi şartlarda ulaştığı incelendi.

Fiyatları yukarı çektikleri iddiası

Yapılan incelemelerde, hallerin büyük tedarikçileri konumundaki bazı firmaların piyasadaki hâkimiyetlerini kullanarak ürün arzını olduğundan düşük, maliyetleri ise gerçeğinden yüksek gösterdikleri öne sürüldü.

Bazı firmaların sahte müstahsil makbuzları düzenleyerek gerçeğe aykırı maliyet oluşturduğu ve bu yöntemlerle yaş sebze ve meyve piyasasında fiyatları yukarı yönlü manipüle ederek haksız kazanç sağladıkları yönünde tespitlere ulaşıldığı bildirildi.

22 ilde eş zamanlı operasyon

Soruşturma kapsamında fiyatları etkileme, Vergi Usul Kanunu’na muhalefet, belgede sahtecilik ve suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama suçları yönünden işlem başlatıldı.

Bu kapsamda 41 büyük dağıtıcı firmanın 41 şüpheli yöneticisi hakkında gözaltı kararı verilirken, 22 ilde toplam 109 iş yeri ve ikamette eş zamanlı arama başlatıldı.

Adalet Bakanı Akın Gürlek, soruşturmanın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından titizlikle yürütüldüğünü belirterek, operasyonlara katkı sunan kurumlara teşekkür etti. Gürlek, tarladan sofraya uzanan zincirin hiçbir aşamasının üreticinin emeği ve vatandaşın bütçesi üzerinden haksız kazanç kapısına dönüştürülmesine izin verilmeyeceğini ifade etti.

Kaynak: Haber Merkezi