Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen Sarı, turuncu, yeşil ve kırmızı renk kodları, hava durumu ile ilgili bir uyarı sistemi içinde yer almaktadır. Bu renk kodları, hava durumu ile ilgili potansiyel tehlikeleri ve olası meteorolojik hadiseleri belirtmek için kullanılmaktadır. Sarı kodlu uyarı, turuncu kodlu uyarılar sık sık veriliyor. Peki; sarı kod, turuncu kod nedir? Kırmızı kodlu uyarı ne anlama gelir?

Meteoroloji Uyarı Kodları

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, hava durumu uyarılarını iletmek ve potansiyel tehlikeleri belirtmek amacıyla renk kodları kullanıyor. Bu kodlar; yeşil, sarı, turuncu ve kırmızıdır.

Yeşil Kod (Uyarı) Nedir?

Yeşil kod, herhangi bir meteorolojik tehlikenin öngörülmediği durumları ifade eder.

Uyarı yapılmasını gerektiren meteorolojik hadise tahmin edilmemektedir.

Sarı Kod (Uyarı) Nedir?

Sarı kod, potansiyel risk içeren durumları belirtir ve halkın dikkatli olması gerektiğini ifade eder.

Hava durumu potansiyel tehlikelidir. Tahmin edilen meteorolojik hadise olağandışı olmamakla birlikte, meteorolojik şartlardan etkilenebilecek faaliyetler konusunda dikkatli olunmalıdır.

Turuncu Kod (Uyarı) Nedir?

Turuncu kod, ciddi bir tehlikenin bulunduğunu ve önlemlerin alınması gerektiğini ifade eder.

Hava durumu tehlikelidir. Tahmin edilen meteorolojik hadise sıklıkla görülmemektedir. Hasar ve kayıpların oluşması muhtemeldir. Çok tedbirli olmalı, güncel meteorolojik koşullar ve tahminler takip edilmelidir.

Kırmızı Kod (Uyarı) Nedir?

Kırmızı kod, en yüksek seviyede tehlike içeren durumları belirtir ve acil önlemlerin alınması gerektiğini ifade eder. Hayati tehlike söz konusu olabilir.

Hava durumu çok tehlikelidir. Son derece kuvvetli bir meteorolojik hadise tahmin edilmektedir. Büyük hasar ve kayıpların oluşması muhtemeldir. Bu hadiseler çoğu durumda geniş bir alan üzerinde hayatı tehdit eder. Güncel meteorolojik koşullar ve tahminler sıklıkla takip edilmelidir. 

Kaynak: Özkan Çelik