Marvel Sinematik Evreni (MCU), Marvel Comics’in çeşitli süper kahramanlarını içeren, birçok film ve diziden oluşan devasa bir evren. İlk olarak 2008’de başlayan Marvel evreni 90’dan fazla yapımdan oluşuyor.

Bu kadar fazla yapım olunca “Marvel filmleri hangi sırayla izlenir?” sorusu da merak uyandırıyor. Hazır olun, çünkü bu yazıda Marvel Sinematik Evreni’nin büyülü dünyasına giriş yapıyoruz!

Marvel Filmleri Hangi Sırayla İzlenir?

Hikayeyi anlamak için Marvel filmleri izleme sırası önemlidir. Çünkü Marvel Sinematik Evreni birçok Marvel karakterinden ve hikayeden oluşuyor.

Bu sürekli genişleyen hikaye anlatısını iki şekilde izleyebilirsiniz.  Marvel filmleri kronolojik izleme sırasına göre izlenebilir. Yani Marvel’daki hikayelerin ve olayların oluş sırasına göre. Eğer bu şekilde izlemek istemezseniz Marvel filmleri çıkış tarihine göre de izleyebilirsiniz.

Marvel Filmleri İzleme Sırası (Kronolojik Akışa Göre)

1. Captain America: The First Avenger

Marvel Filmleri Izleme Sırası 1 1

Marvel filmleri izleme sırasında ilk sırada Captain America: The First Avenger filmi var. Film, cesur bir genç olan Steve Rogers’ın Amerikan ordusuna katılmasını konu alır.

Steve Rogers sonrasında “Captain America” olarak tanınacağı bir askeri deneyde gönüllü olur.  Genel olarak bu filmde Kaptan Amerika süper kahramanının nasıl ortaya çıktığıyla ilgili bir hikaye izleriz.

2. Captain Marvel

Marvel Filmleri Izleme Sırası2

Çıkış tarihine göre yeni bir yapım olan Captain Marvel, konusu baz alındığında ikinci sırada. Ayrıca Captain America filminde olduğu gibi bu film de 90’larda geçiyor. Bu yüzden en mantıklısı, bu filmi ikinci sırada izlemek.

Film, Carol Danvers adında uzaydan dünyaya düşen bir kadının hikayesini konu alır. Carol dünyayı keşfettikçe bazı anılar hatırlar.

3. Iron Man

Marvel Filmleri Izleme Sırası3

2008 yılında vizyona giren Iron Man, Marvel Sinematik Evreni’nin ilk filmidir. Filmde Tony Stark, mühendislik dâhisi bir milyarderdir. Teknoloji harikası füzeler ve silahlar üretmektedir.

Afganistan’da yeni bir füzeyi tanıtırken kaçırılır ve ondan yeni bir füze yapması istenir. Iron Man, Marvel serisinin ve sonrasında gelen tüm hikayelerin başlangıç noktasıdır.

4. Iron Man 2

Marvel Filmleri Izleme Sırası4

Tony Stark’ın hikayesinin devamını ele alan film 2010 yılında vizyona girmiştir. Tony Stark, Iron Man olduğunu tüm dünya ile paylaşmaktan çekinmez. Ancak devlet ve ordu ondan süper teknolojisini paylaşması için baskı yapmaktadır.

Teknolojinin yanlış kişilerin eline geçmesini istemeyen Stark, Pepper Potts ve James Rhodes ile yeni ittifaklar kuracaktır.

5. The Incredible Hulk

Marvel Filmleri Izleme Sırası5

Bilim insanı Bruce Banner, çok önem verdiği bir proje üzerinde çalışmaktadır. Tüm hücreleri zararlı gama ışınlarına maruz kalmıştır. Bedeni yavaş yavaş değişmektedir. Ancak o, bedenindeki bu savaşla nasıl başa çıkacağını bilir.

2008 yılında vizyona giren The Incredible Hulk, Bruce Banner’ın Hulk’a nasıl dönüştüğünü konu alıyor.

6. Thor

Marvel Filmleri Izleme Sırası6

Thor karakteri, Avengers’ın en güçlü karakteridir. Aynı zamanda Marvel Sinematik Evreni kahramanları arasında en sevilenler arasında yer alır.

2011 yılında vizyona giren film, dünyaya sürgün edilen antik kahramanımız Thor’un insanlar arasında yaşamasını konu alır. Bir yandan da karanlık güçlerle savaşması gerekecektir.

7. The Avengers

Marvel Filmleri Izleme Sırası7

Dünya’nın güvenliği tehdit altındadır ve Nick Fury, bu felaketi önlemek zorundadır. Bunun için Marvel evrenindeki en güçlü ve cesur süper kahramanları toplamaya karar verir.

The Avengers, Marvel Sinematik Evreni’ndeki gelecek hikayelerin de temelini oluşturur. Aynı zamanda tüm karakterlerin bir arada göründüğü ilk filmdir.

8.  Iron Man 3

Marvel Filmleri Izleme Sırası8

Iron Man 3 güncel Marvel filmleri listesinde Tony Stark’ı konu alan filmlerin sonuncusudur. Avengers filminde yaşananlardan sonra psikolojik sorunlar yaşayan Stark, kendini toparlamak zorundadır.

Stark’ın, kendini ve sevdiklerini koruması için güçlü düşmanlarını yenmesi gerekmektedir. Film 2013 yılında vizyona girmiştir.

9.  Thor: The Dark World

Marvel Filmleri Izleme Sırası9

İlk filmde kardeşi Loki’yle savaşan Thor, bu kez tehlikeli bir kişisel yolculuğa çıkıyor. Jane Foster ile yeniden bir araya gelen ölümsüz kahramanımız, tüm insanlığı kurtarmak için birçok şeyi feda edecek.

2013 yılında vizyona giren film, ilk filmde olduğu gibi bol aksiyon ve macera barındırıyor.

10. Captain America: The Winter Soldier

Marvel Filmleri Izleme Sırası10

Marvel filmleri izleme sırasında ilk karşılaştığımız karakter Captain America’ydı. Devam filmi günümüzde geçiyor ve bu filmde bolca entrika ve aksiyon var.

Steve Rogers, modern dünyaya ayak uydurmaya çalışmaktadır. Ancak Winter Soldier adında bir ölüm makinası, önüne çıkan her şeyi yok etmeye kararlıdır. Captain America, yanına Falcon ve Black Widow’u da alarak bu yeni düşmana karşı bir mücadeleye girişir.

11. Guardians of the Galaxy

Marvel Filmleri Izleme Sırası11-1

Galaksinin Koruyucuları filmi, Marvel’ın aynı adlı çizgi romanından uyarlanmıştır. Avengers filmlerinden sonra Marvel’ın en beğenilen serisidir.

Film, Peter Quill’in tüm evreni tehdit eden Ronan’a karşı bir ekip kurmak zorunda kalıyor. Beş kişiden oluşan bu uyumsuz ekip, esrarengiz küreyi çalan Ronan’ın kötü planlarının peşine düşüyor.

12. Guardians of the Galaxy Vol. 2

Marvel Filmleri Izleme Sırası12 1

Marvel filmleri sırasının bir sonraki filmi de Koruyucular’dan geliyor. Galaksinin Koruyucuları, artık ekip olarak birbirlerine alışmıştır. Şimdi birbirlerini düşmanlara karşı korumak zorundadırlar.

2017’de vizyona giren filmde, Koruyucular, Peter Quill’e gizemli geçmişini öğrenmesi için yardım ediyor.

13. Avengers: Age of Ultron

Marvel Filmleri Izleme Sırası13

Yenilmezler: Ultron Çağı, Marvel Sinematik Evreni süper kahraman filmlerinin vizyona giren on birinci filmidir.

Film, Tony Stark’ın Ultron adlı barış koruyucu programı çalıştırmasının ardından yaşananları konu alıyor. Filmde Iron Man, Captain America, Thor, Hulk, Black Widow ve Hawkeye süper kahramanları yer alıyor.

14. Ant-Man

Marvel Filmleri Izleme Sıras14

Ant-Man, Marvel filmleri sırasında puan olarak düşük olsa da sevilen bir filmdir. Bir biyokimyacı olan Dr. Hank Pym, deney yaparken maddelerin boyutlarıyla oynanabildiğini keşfeder.

Keşfettiği şeyi önce kendi üzerinde dener. Ancak uygulama sırasında bir kaza yaşanır. Bu kaza sonucunda böceklerle iletişim kurabildiğini ve onları kontrol edebildiğini fark eder.

15. Captain America: Civil War

Marvel Filmleri Izleme Sırası15

Aslında Captain America, Avengers ekibinin lideri olarak görünmektedir. Bu filmdeyse Avengers fikir ayrılığına düşüyor. Ve Tony Stark ile Captain America arasında ikiye bölünüyor.

Film, Avengers’ın bağımsız bir ekip mi yoksa hükümet kontrolünde mi olması gerektiği üzerine sürtüşmelerini konu alıyor.

16.  Black Widow

Marvel Filmleri Izleme Sırası16

Marvel filmleri izleme sırasında on altıncı sırada Black Widow var. Marvel evreninin sevilen kadın karakteri Black Widow, Natasha’nın hikayesini anlatıyor.

Doğduğunda KGB’ye verilen Natasha, bir ajans olmak için yetiştirilmiştir. Ancak SSCB dağılınca New York’a taşınır. SSCB hükümeti onun peşine düşer.

17.  Black Panther

Marvel Filmleri Izleme Sırası17

Black Panther filmi Marvel serisi sıralaması açısından önemli yer tutar. Civil War filminde tanıdığımız T’Challa karakterini konu alan film, üç Oscar kazanmıştır.

T’Challa, babasının ölmesi üzerine tahta çıkmak istemektedir. Ülkesi Wakanda’ya geri döner. Ancak işler istediği gibi yürümez, ülkesini korumak ve düşmanlarıyla savaşmak zorundadır.

18. Spider-Man: Homecoming

Marvel Filmleri Izleme Sırası18

Spider-Man, Marvel süper kahramanları arasında en sevilenlerden biridir. Filmde Marvel Sinematik Evreni filmlerinde önemli rolü olacak olan Örümcek Adam’a bir bakış atıyoruz.

Peter Parker, Avengers ile karşılaşmasının ardından kendini kanıtlama çabası içindedir. Dünyayı kurtarmak için çalışmak tek hayalidir ama yaşı ve hayatındaki sorunlar buna engel olmaktadır.

19. Doctor Strange

Marvel Filmleri Izleme Sırası19

Doctor Strange, Marvel filmleri için çok önemli bir süper kahraman olarak öne çıkıyor. 2016 yılında vizyona giren film, oldukça kaliteli bir yapım.

Stephen Vincent Strange, başarılı bir cerrahtır. Ancak kötü bir trafik kazası geçirir. Mesleğini yapamaz halde olan Strange, tüm hastaları iyileştirebilen birinin olduğunu duyar. Onu bulmak için Tibet’e bir yolculuğa çıkar.

20.  Thor: Ragnarok

Marvel Filmleri Izleme Sırası20

İki kardeş Loki ve Thor’un güçlerini birleştirdiği bu film, 2017 yılında vizyona girmiştir. Filmde Thor, kaderine terk edilen Asgard’ı kurtarmak için güçlü bir savaş veriyor.

Düşmanları Surtur ve Muspellheim ile karşı karşıya kalan Thor’a diğer Marvel karakterleri Hulk ve Dr. Strange yardım ediyor.

21. Avengers: Infinity War

Marvel Filmleri Izleme Sırası21

Avengers: Infinity War, Marvel izleme sırasında şimdiye kadar en çok konuşulan filmlerden biri olmuştur.

Film, hikayesini Yenilmezler’in en büyük düşmanı olan Thanos üzerinden kurguluyor. Evrenin yok olmasıyla karşı karşıya kalan ekip, kötü amaçları olan bu düşmanı yenmelidir.

22. Ant-Man and the Wasp

Marvel Filmleri Izleme Sırası22

Ant-Man, Marvel filmleri izleme sırasında önemli bir filmdir. Boyutunu küçültmek gibi ilginç bir yeteneğe sahip olan Scott Lang, süper kahraman olmakla yüzleşmek zorundadır.

Bir baba olarak sorumlulukları vardır. Aynı zamanda Avengers’a dahil olduğundan, hayatını dengede tutması gerekir.

23. Avengers: Endgame

Marvel Filmleri Izleme Sırası23

2019 yılında vizyona giren Endgame, Marvel Sinematik Evreni’nin en önemli filmidir. Ayrıca Marvel filmleri izleme listesi sıralamasında en beğenilen yapım.

Avengers: Endgame, kendinden önceki tüm karakterleri ve hikayeyi birbirine bağlıyor. Marvel süper kahramanları, bu filmde de Thanos’u durdurmaya çalışırlar ancak işler başlangıçta istedikleri gibi gitmeyecektir.

Endgame, tüm zamanların en çok hasılat yapan filmi olarak tarihe geçmiştir.

24. Spider-Man: Far From Home

Marvel Filmleri Izleme Sırası24

Peter Parker bir okul gezisi sırasında gizemli bir görev üstlenince Nick Fury ile karşılaşır. Nick Fury Örümcek Adam’dan yeni bir düşmanla savaşmasını ister. 

Film hem Parker’ın değişimini hem de Endgame’den sonra dünyada olan değişiklikleri konu alır. Bu filmi, Marvel izleme sırası olarak da önemli bir konumda yer alır.

25.  Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings

Marvel Filmleri Izleme Sırası25

2021 yılında vizyona giren film, suikastçı olmak için yetiştirilen Shang-Chi’nin hikayesini anlatıyor.

Babası ise doğaüstü güçlere sahip bir büyücüdür ve niyeti pek de iyi değildir. Bunu fark eden Shang-Chi, kendini geliştirir ve bu güçlerini babası karşısında kullanacaktır.

26.  Eternals

Marvel Filmleri Izleme Sırası26

Marvel Sinematik Evreni film izleme sırasında puan olarak geride kalan Eternals, tartışmalara neden olmuştur.

Film, Marvel evreni içerisinde farklı bir yerde konumlanıyor. İnsanlığın en eski düşmanı olan Deviantlar’ın geri dönmüştür ve bu, insanlık için büyük bir tehdittir. Sonsuzlar, insanlığın varoluşundan beri olağan dışı güçlere sahiptir.

27. Spider-Man: No Way Home

Marvel Filmleri Izleme Sırası27

No Way Home, Örümcek Adam serisi arasından en beğenilen film olarak öne çıkıyor. 2021’de vizyona giren film, bugüne kadar bu kahramanı oynayan tüm oyuncuları barındırmasıyla öne çıkıyor.

Peter Parker’ın kimliği açığa çıkmak üzeredir ve bu nedenle inanılmaz güçleri olan Dr. Strange’den yardım ister. Ardından beklenmedik birçok olay gelişir ve Parker bunlarla başa çıkmak zorunda kalır.

28. Doctor Strange in the Multiverse of Madness

Marvel Filmleri Izleme Sırası28

Bu filmi, güncel Marvel filmleri izleme listesindeki diğer filmleri izlemeden anlamak biraz zor. Dr. Strange’in devam filmi, süper kahramanın başından geçenleri konu alıyor.

Dr. Strange, çoklu evren için tehdit oluşturan gizemli bir düşmanla karşı karşıyadır. Birden fazla evrene sıçrayan bu tehlikeyi durdurmak için kolları sıvar.

29.   Thor: Love and Thunder

Marvel Filmleri Izleme Sırası29

Thor’un Marvel evreninin en güçlü kahramanı olduğunu söylemiştik. Bu filmde eski sevgilisi Jane Foster’la işbirliği yapan Thor, düşmanları Gorr the God Butcher’a karşı bir mücadeleye girişir.

30.  Black Panther: Wakanda Forever

Marvel Filmleri Izleme Sırası30

Black Panther: Wakanda Forever filmi, 2022 yılında vizyona girmiştir. Filmde, Wakanda krallığı işgal altındadır. Onu kurtarmak için bir araya gelen kişiler ise Queen Ramonda, Shuri, M’Baku, Okoye ve Dora Milaje’dir.

31.  Ant-Man and Wasp: Quantumania

Marvel Filmleri Izleme Sırası31

Filmde, Disney Plus’ın Loki dizisinde tanıtılan Kanq the Conqueror karakterinin hikaye dahil olmasıyla gelişen olaylar konu alınıyor.

Ant-Man Avengers’dan emekli olmuştur ve artık kendi hayatına odaklanacaktır. Ancak işler istediği gibi gitmez.

32.  Guardians of the Galaxy Vol.3

Marvel Filmleri Izleme Sırası32

2023 yılında vizyona giren filmde, Koruyucular, yaşananların ardından Knowhere adında bir yerde kendilerine yeni bir hayat kurmuştur. Ancak Rocket’in hayatını kurtarmak için tekrar bir araya gelmek zorunda kalacaklardır.

33.  The Marvels

Marvel Filmleri Izleme Sırası33

Eğitimci Yakup Ateş’ten Afrika’ya yardım köprüsü Eğitimci Yakup Ateş’ten Afrika’ya yardım köprüsü

2023 yılında vizyona giren filmde, Captain Marvel’ın kimliği çalınmıştır. Carol Denvers yani Captain Marvel, kimliğini geri alır ancak Yüce Zeka’dan intikamını da alacaktır.

Muhabir: Özkan Çelik