Marteniçka, martenitsa, martipi ya da Baba Marta… Marteniçka dilek bilekliği, günümüzde halen devam eden bir Balkan geleneği olarak karşımıza çıkıyor. Bu gelenek bir yandan da baharın gelişini temsil ediyor.

Kırmızı beyaz renklerdeki marteniçka bilekliğinin şans getirdiğine ve dileklerin kabul olmasını sağladığına inanılıyor. Mart ayına girmeden evvel marteniçka nedir ve ne zaman takılır sorularını yanıtladık!

Marteniçka Nedir?

Mart ayında yapılan ve takılan, kırmızı ve beyaz renklerdeki ince bileklikler marteniçka olarak adlandırılıyor. Beyaz renk saflığı ve masumiyeti, kırmızı renk ise canlılık ve cesareti temsil ediyor.

Bulgaristan’da başlayan bu geleneğe göre yılın belirli dönemlerinden insanlar birbirlerine marteniçka bilekliği hediye ediyor. Hatta parayla satın alınan marteniçkanın uğursuzluk olduğu düşünülüyor.

Şans getirdiğine inanılan marteniçkalar takılmadan önce dilek dileniyor. Bazen de marteniçka bileklikleri ağaca bağlanarak dilekler tutuluyor.

Martenicka Nedir 1

Marteniçka Hikayesi Nedir?

Bahar aylarına girişte dillerden düşmeyen marteniçkanın anlamı ve hikayesi çokça merak ediliyor. Baba Marta olarak da bilinen marteniçkanın hikayesi şu şekilde:

Baharın başlangıcını temsil eden Baba Marta efsanesinde yaşlı bir kadın, Mart ayının başında uyanan kötü bir ruh olarak anlatılıyor. Bu kötü ruhtan korunmak isteyen insanlar dualar ediyor ve dilekler yazıyor.

Baba Marta ya da Marta ninenin gücünün Mart ayının sonuna kadar sürdüğüne inanılıyor. Zamanla kırmızı ve beyaz iplerden yapılan bileklikler türüyor. İnsanların dileklerini kabul ettirmek ve kendini korumak için sürdürdüğü bu inanç günümüze dek ulaşıyor.

Bir Dönem Manisa Müzesi'nde Sergilenen Marsyas Heykelinin Hikayesi! Marsyas Efsanesi Nedir? Bir Dönem Manisa Müzesi'nde Sergilenen Marsyas Heykelinin Hikayesi! Marsyas Efsanesi Nedir?

Marteniçka Neden Takılır?

Marteniçka bilekliklerinin kişiye şans ve mutluluk getirdiğine inanılıyor. Bazı insanlar bu kırmızı ve beyaz bileklikleri nazardan korunmak için takıyor. Hatta bilekliklere para bağlandığında hastalıklardan korunduğunu düşünenler bile var.

Marteniçka yalnızca insanlara değil, evlere, ağaçlara ve hatta hayvanlara bile takılıyor. Böylelikle insanlar daha başarılı ve mutlu bir yıl geçireceğine inanıyor.

Marteniçka Ne Zaman Takılır?

Marteniçka bileklik ne zaman takılır sorusu da çokça merak ediliyor. Baharı müjdeleyen Mart ayının başında marteniçkalar bileklerde görünmeye başlıyor.

Martenicka Nedir 3

Marteniçka Ne Görünce Çıkarılır?

Marteniçka leylek veya kırlangıç görünce bilekten çıkarılıyor. Ardından marteniçkalar çiçek açan bir ağaca bağlanıyor. Kısa sürede bu kuşları gören kişilerin dileklerinin kabul olduğu düşünülüyor.

Mart ayının sonuna kadar leylek görülmemesi veya marteniçkanın kendiliğinden kopmaması durumunda genellikle bileklikler çıkarılıyor.

Marteniçka Kopması Ne Anlama Gelir?

Pek çok insan marteniçkası koptuğunda dileğinin kabul olduğuna inanıyor. Bazı insanlar ise bilekliğin kopmasını uğursuzluk olarak nitelendiriyor.

Martenicka Nedir 2

Marteniçka Bileklik Yapımı

Marteniçka bileklik yapımında genellikle kırmızı ve beyaz ipler dümdüz örülüyor.

Marteniçka bileklik nasıl yapılır sorusunun yanıtı ise şu şekilde:

·        Bir adet kırmızı, bir adet de beyaz ipi bileğinizin uzunluğunda kesin.

·        Bir ucunu düğüm yaptığınız ipleri birbirine bağlamaya başlayın.

·        Kırmızı ve beyaz ipler birbirine dolandıktan sonra diğer uca da düğüm atın.

·        Dilerseniz boncuk, para veya çeşitli süslemelerle marteniçkanızı renklendirin.

Muhabir: Özkan Çelik