Manisa, Türkiye'nin zeytin başkentlerinden biridir ve ülkenin en büyük zeytin üretim merkezlerinden birini oluşturur. Manisa'nın zeytinyağı, ulusal ve uluslararası piyasalarda tanınan kalitesiyle öne çıkar. Yakın zamanda zeytin ağaçlarının budama ve ilaçlama çalışmalarının devam ettiği Manisa’da ‘göztaşı’ ilaçlaması da yapılıyor. Peki, nedir bu göztaşı ve ne için kullanılır? Detaylar haberimizde…

Manisa’da Zeytin Mesaisi Devam Ediyor

Zeytin ağacı varlığı bakımından Türkiye'de en fazla zeytin ağacına sahip olan Manisa'da ağaçların budama ve ilaçlama çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Manisa'nın Sarıgöl ilçesinin Afşar Mahallesi'nde zeytin üreticisi Mustafa Akciğer, "Zeytinlerin budanmasına ve göztaşı ile ilaçlamasına başladık. Göztaşı çubukları besliyor. Yazın da zeytin ağaçlarını Akdeniz sineği gibi zararlılardan uzak tutuyor." dedi.

Göztaşı Nedir ve Tarımda Ne İçin Kullanılır?

Göztaşı, bakır sülfat bileşiğinin halk arasındaki adı olup, meyve yetiştiriciliğinden akuakültüre kadar çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Göztaşı veya göktaşı olarak bilinen bakır sülfat, meyve yetiştiricileri tarafından hastalıklardan korunmak amacıyla sıkça kullanılan bir ilaçtır.

Genellikle su ile karıştırılarak ağaçlara püskürtülerek uygulanır ve bu şekilde bitkilerin sağlığı korunur. Göztaşının mavi veya turkuaz renkte olması, ona halk arasında "göktaşı" adının da verilmesine neden olmuştur.

Ayrıca akuakültür sektöründe de kullanılan göztaşı, ektoparaziter hastalıklarda harici dezenfektan ve spor faaliyeti engelleyici olarak etkili olduğu bilinmektedir. Göztaşının kristal formu, alevde ısıtıldığında su kaybederek rengini değiştirir ve grimsi beyaz bir renk alır. 

Kaynak: İHA-Haber Merkezi