Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ülke genelinde yürüttüğü gıda denetimlerinde ciddi uygunsuzluklar tespit edildi. Bu yıl ocak-temmuz döneminde yapılan 732 bin 416 gıda kontrolünde, mevzuata aykırı ürün satan işletmelere 1 milyar 524 milyon 236 bin 938 lira idari para cezası kesildi. Ayrıca 385 işletme hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Bakanlık, “güvenilir gıda” konusunda tüketicilerin farkındalığını artırmayı hedeflerken, denetimlerde uygunsuzluklar iki ana kategoriye ayrıldı: “Sağlığı tehlikeye düşürecek gıdalar” ve “taklit-tağşiş yapılan gıdalar.”

Tehlikeli Tespitler

“Sağlığı tehlikeye düşürecek” kategorisinde en dikkat çeken bulgular arasında et ürünlerinde domuz eti ve tek tırnaklı hayvan eti yer aldı. Ayrıca baharat, bitkisel yağ ve soslarda yasaklı boya maddeleri, çikolata ve enerji içeceklerinde ilaç etken maddeleri, süt ürünlerinde ise mantar ve maya gelişimini önlemek için kullanılan “natamisin” maddesi tespit edildi.

Taklit ve Tağşiş Oyunları

“Taklit ve tağşiş” kapsamında ise bitkisel yağlarda tohum yağı karışımı, düşük yağ oranı, yabancı madde, nişasta ve düşük kaliteli zeytinyağı kullanımı belirlendi. Et ürünlerinde deri dokusu, kanatlı eti ve sakatat ilavesi, baharatlarda ise domates ve gıda boyası karışımları tespit edildi. Ayrıca takviye edici gıdalarda beyan edilen etken maddelerin bulunmadığı, süt ürünlerinde ise yağ oranının düşük olduğu ortaya çıktı.

Tüketiciye Uyarı

Bakanlık, tüketicilerin gıda güvenliği konusunda dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Ambalajlı, etiket bilgileri eksiksiz, son tüketim tarihi uygun ürünlerin tercih edilmesi; özellikle hayvansal gıdalarda Bakanlık onaylı, güvenilir kaynaklardan alışveriş yapılması önerildi. Vatandaşların gördükleri uygunsuzlukları ALO 174 Gıda Hattı’na bildirmesi gerektiği hatırlatıldı.

Kaynak: AA