Manisa, tarihi zenginliği, yöresel lezzetleri ve doğal güzellikleriyle meşhur bir ilimizdir. Türkiye’nin batı kesimlerinde yer alan şehir, tarihi geçmişiyle adeta bir açık hava müzesini andırır.

Manisa, tarih boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bu nedenle, şehri gezerken farklı dönemlere ait tarihi izler ve lezzetlerle karşılaşmak mümkündür.

Manisa’nın Neyi Meşhur?

Tarihi ve doğal güzellikleriyle göz kamaştıran Manisa, aynı zamanda yöresel lezzetleriyle de gastronomi turizminde önemli yer tutar. Manisa meşhur yemeklerini merak edenler yazının devamında cevapları bulabilirler.

Yolunuz Manisa’ya düştüğünde mutlaka denemeniz gereken yöresel 10 lezzeti derledik.

1. Manisa Kebabı

Manisada Ne Yenir1

Manisa’da ne yenir diye bahsedildiğinde akla ilk gelen yemek Manisa kebabıdır. Manisa kebabı Türk mutfağının en lezzetli kebap çeşitlerinden biridir. Kıyma haline getirilmiş kuzu ve dana etiyle hazırlanan bu yemek, kendine has yöntemlerle pişirilir.

Manisa kebabı ilk görüşte İskender kebaba benzetilir. Yanında ateşte közlenmiş biber, domates ve soğan salatası ile servis edilir. Manisa’nın en meşhur yemeği Manisa kebabıdır.

Pidesi, tereyağlı domatesli sosu ile tadı damağınızda kalacak Manisa kebabını mutlaka denemelisiniz.

2. Sura Yemeği

Manisada Ne Yenir2

Manisa’nın neyi meşhur? diye sorduğunuzda alacağınız cevaplardan biri de Sura yemeği olacaktır. Ege mutfağının yöresel lezzetlerinden Sura yemeği, genellikle bayramlarda yapılır. Kuzu veya oğlak etiyle hazırlanan bir tencere yemeğidir.

Lezzetli aroması ve doyurucu olmasıyla bayram sofralarının baş tacıdır. Sura yemeği, kaburga eti içerisine eklenen sebzeler ve yöresel baharatlarla hazırlanır. Genellikle yanında pilav ile servis edilir.

Çoğunlukla evde yapılır. Ancak meşhur bir tat olduğundan Manisa’daki lokantalarda da tadabilmeniz mümkün. Manisa’nın zengin mutfağına özgü bir lezzet olan bu yemeğe mutlaka bir şans vermelisiniz.

3. Salihli Odun Köftesi

Manisada Ne Yenir3

Manisa’nın Salihli ilçesine özgü olan odun köfte, meşe odununda özel bir yöntemle pişirilmesiyle ünlüdür. Bu yönüyle Manisa’nın meşhur lezzetleri arasında özel bir yere sahiptir.

Genellikle etin yağsız ve kemiksiz kısımlarından yapılan köfte, baharatlarla lezzetlendirilir ve sıcakken servis edilir. Yöresel tabaklarda sunulan Salihli odun köfte, pişmiş domates, biber ve yeşilliklerle beraber yenir.

4. Sinkonta

Manisada Ne Yenir4

Manisa’da ne yenir sorusuna verilecek cevaplardan biri de yine bu yöreye özgü tatlardan biri olan Sinkonta’dır. Sinkonta genellikle Ege Bölgesi’nde yaşayanların bildiği ve tükettiği bir yemektir. Osmanlı yemek kültürünün de önemli yiyeceklerindendir.

Manisa’nın yöresel tatları arasında olan Sinkonta, balkabağından yapılır. Alışılmışın dışında bir tadı olan bu yemek, baharatlarla lezzetlendirilir. Soğan, sarımsak, salça, sirke, limon suyu ve tuz ile hazırlanan sos üzerine dökülür ve ardından fırında pişirilir.

Bir meze çeşidi olarak da tüketilen Sinkonta’yı evde de deneyebilirsiniz.

5. Akhisar Katmeri

Manisada Ne Yenir5

Peki köftesi dışında Manisa Akhisar’ın neyi meşhurdur?

Akhisar katmeri, tıpkı Akhisar köftesi gibi, Manisa’nın Akhisar ilçesinin meşhur lezzetlerinden biridir. Genelde tatlı olarak hazırlanan bir yiyecek olan katmer, Manisa’da tuzlu olarak hazırlanıyor.

Püf noktası ise zeytinyağı ile sac üzerinde pişirilen hamurunun çok ince açılması gerektiği. Yöreye has tulum peyniri, yumurta ve maydanoz ile servis edilen Akhisar katmerini mutlaka deneyin.

6. Kula Güveci

Manisada Ne Yenir6

Manisa’nın meşhur yemekleri listesinde sıra, Kula ilçesiyle ün kazanmış bir yöresel lezzette. Manisa Kula’nın neyi meşhur? dendiğinde alacağınız yanıtlardan biri Kula güvecidir.

Kula güveci hazırlanması zahmetli olduğu için genellikle restoranlarda tüketilen bir yemek. Manisa’ya gittiğinizde tok olsanız dahi denemeniz gereken Kula güveci, kuzu etiyle hazırlanıyor.

Haşlanan et güveçte sebzelerle bir araya getiriliyor ve ardından fırına veriliyor. Manisa’da ne yenir dediğinizde akla gelen zeytinyağlı Ege mezeleriyle tüketebilirsiniz.

7. Keşkek

Manisada Ne Yenir7

Manisa’nın yöresel lezzetleri arasına eklenmesi gereken bir yiyecek daha var: keşkek. Keşkek sadece Manisa’nın değil, tüm Anadolu’nun yöresel yemeklerinden ancak Manisa’da yapılanın tadı başka olur.

Ege’de özellikle düğünlerde yapılan bir lezzet olan keşkek, buğday ve etten yapılır. Üzerine tereyağlı salça sosu gezdirilir.

Manisa’da ne yenir sorusuna bir yanıt olan keşkek, 2011 yılında UNESCO tarafından Somut Olmayan Kültürel Miraslar Listesi’ne dahil edilmiştir.

8. Şehzade Tatlısı

Manisada Ne Yenir8

Manisa’da ne yenir sorusuna verilebilecek yanıtlardan biri de elbette tatlılar olacaktır. Manisa’nın meşhur tatlılarından biri, Şehzade tatlısıdır.

Şehzade tatlısının yapımında Manisa yöresinde yetiştirilen üzümler kullanılır. Böylelikle şeker kullanılmaz ve hafif bir tatlı türü olduğu için sıklıkla tercih edilir.              

Manisa halkının severek tükettiği Şehzade tatlısı, şerbetle de hazırlanabiliyor. Bu meşhur lezzeti tatmak isterseniz Manisa’daki tatlıcılara mutlaka uğrayın.

9. Mantar Tatlısı

Manisada Ne Yenir 10

Kulağa sıra dışı gelen bu tatlı Manisa’da ne yenir denince akla gelen ve mutlaka denenmesi gereken bir lezzettir. Mantar tatlısı, adından da anlaşılacağı gibi mantar kullanılarak hazırlanıyor.

Manisa’nın meşhur tatlısı olarak söz edebileceğimiz bu lezzet, meyvelerle tatlandırılıyor. Şerbet kıvamına gelene kadar kaynatılıyor.

Aynı zamanda ceviz ve hamurla kapatılıp kızartılarak hazırlanan versiyonu da mevcut. Mantar tatlısını Manisa bölgesindeki tüm tatlıcılarda bulabilirsiniz.

10. Şekerli Pide

Manisada Ne Yenir10

Manisa’ya uğrarsanız mutlaka denemenizi önerdiğimiz şekerli pide, tahin ve şekerle yapılmaktadır. Görüşünden dolayı ilk bakışta pizzayı andıran bu lezzet, fırında pişirilerek hazırlanır.

Fırından çıktığında üzerine Antep fıstığı veya ceviz ile kaymak gezdirilir. Lezzeti damağınızda kalacak bu tatlı Manisa’nın en meşhur tatlılarından biridir.

Manisa’daki çoğu tatlıcıda bulabileceğiniz şekerli pide, genellikle çay ile servis edilir.

Bonus: Manisa’nın Hangi Meyvesi Meşhur?

Manisa bölgesine seyahat edecek olanların merak ettiği bir başka konu ise Manisa’nın hangi meyvesinin meşhur olduğu.

Manisa’da ne yenir? denilince akla hemen bölgenin lezzetli meyveleri gelir. Bu soruya verilecek birkaç yanıt var.

Manisa, üzümün anavatanı olarak kabul edilmektedir. Ülkemizdeki üzüm üretiminin yaklaşık %85’i Manisa’dadır. Bununla birlikte Manisa kavunu ve Manisa karpuzu da bu şehrin meşhur olmuş meyvelerindendir.

Peki Manisa’ya Gidersek Ne Hediye Almalıyız?

Son olarak, Manisa’ya gittiğinizde sevdiklerinize hediye etmek için Manisa’nın hediyelik neyi meşhur? diye sorabilirsiniz.

Manisa’ya yapacağınız bir geziden sonra dönerken hatıra veya hediyelik eşya olarak; buzdolabı magnetleri, antika ürünler, yöresel dokuma kilim ve halılar satın alabilirsiniz.

Muhabir: Özkan Çelik