Kentte İYİ Parti ilçe adaylarını resmi olarak duyurdu, AK Parti’de aday adayları açıklamalarını yaptı, MHP ve CHP’de ise sessizlik dikkat çekti. Bu durum, ‘Manisa’nın seçim havasına giremediği’ yorumlarını da beraberinde getirdi. AK Parti haricindeki partilerde aday adaylığı başvurularının devam etmesinin de bunda payı olduğu bir gerçek. Mevcut Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün karşısına şu ana kadar ciddi bir aday çıkmaması, “Cengiz Ergün seçime rakipsiz girecek” yorumlarını da beraberinde getirdi.

Yerel seçim öncesinde partilerde aday adaylığı süreçleri devam ediyor… AK Parti’de başvuru süresi 22 Kasım itibariyle sona ererken CHP, MHP ve İYİ Parti’de başvurular sürüyor … Manisa’da AK Parti ve İYİ Parti’de aday adayları açıklamalarını yaparken, CHP ve MHP’deki sessizlik dikkat çekiyor

Türkiye mayıs ayında cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerini geride bıraktı. Hemen ardından ise yerel seçim için çalışmalar başladı. Henüz resmi takvim açıklanmadı ancak seçimin 31 Mart 2024 Pazar günü yapılması planlanıyor.

Yerel seçim öncesinde Manisa’da bazı partilerden aday adayları başvurularını yapıp kamuoyu duyurusunu yaptı, bazı partilerde ise sessizlik hakim.

AK PARTİ’DE SÜREÇ SONA ERDİ

AK Parti’de aday adaylığı başvuru süreci 22 Kasım itibariyle sonra erdi. Ancak kamu görevinden istifa süresi 1 Aralık’ta dolacak. Manisa’da AK Parti’den Şehzadeler için İbrahim Onaylı ve Ahmet Tonguç, Yunusemre için de Yavuz Kurt, Berk Mersinli ve Adnan Kaçire aday adaylıklarını duyurdu.

9 Kasım’da başlayan ve 22 Kasım’da sona eren aday adaylığı başvurularının ardından partide temayül yoklamaları başlayacak. Bu kapsamda Manisa’da 26 Kasım Pazar günü temayül yoklaması yapılacak.

İYİ PARTİ’DE MERKEZ İLÇE ADAYLARI BELLİ

İYİ Parti, geçtiğimiz günlerde Merkez ilçe adaylarını Genel Başkan Meral Akşener aracılığıyla kamuoyuna duyurdu. Partide Şehzadeler’de Ahmet Karadağ, Yunusemre’de ise Tufan Akan, belediye başkan adayı olarak açıklandı.

İYİ Parti’nin Manisa Büyükşehir adayı ise henüz netlik kazanmadı. İYİ Parti’de 20 Kasım’da başlayan aday adaylığı sürecinin 22 Aralık’a kadar devam edeceği ifade edildi.

Başkan Balaban Müftüleri ağırladı Başkan Balaban Müftüleri ağırladı

CHP KONGREDEN ÇIKTI, BELİRSİZLİK HAKİM

Kasım ayı başında kongreye giden ve Özgür Özel’i genel başkan seçen CHP’de aday adaylığı başvuruları 21-28 Kasım tarihleri arasında alınacak. Manisa’da ne merkez ilçelerde ne de büyükşehirde resmi olarak aday adaylığını açıklayan bir isim olmadı.

MHP DE SESSİZ

Yerel seçimde de AK Parti ile ittifakı devam edecek olan MHP’de de henüz resmi olarak adaylık açıklayan bir isim bulunmuyor. MHP’de başvurular 15 Aralık’a kadar devam edecek. Manisa’da merkez ilçeler ittifak kapsamında AK Parti’ye bırakılırken, büyükşehir ise MHP’de kalmıştı. MHP’nin Manisa’da 4 ilçe belediyesi bulunuyor.

CENGİZ ERGÜN’ÜN RAKİBİ YOK

Mevcut Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün karşısına şu ana kadar ciddi bir aday çıkmaması, “Cengiz Ergün seçime rakipsiz girecek” yorumlarını da beraberinde getirdi.

AK Parti’nin büyükşehir için aday çıkarmamasının ardından, MHP’nin ve Cumhur İttifakı’nın Manisa Büyükşehir adayının Cengiz Ergün olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

İYİ PARTİ VE CHP İTTİFAKI MI BEKLİYOR?

2019 yerel seçimlerine ittifak halinde giren İYİ Parti ve CHP’nin henüz büyükşehir belediye başkan adayı açıklamaması, “Olası ittifak bekleniyor” söylentilerini dillendirdi.

Bu sürecin, aday adaylığı başvurularının sona ermesinin ardından daha net ortaya çıkması bekleniyor.

MERKEZ İLÇELERDE MEVCUT ADAYLAR DEVAM EDECEK Mİ?

Halihazırda Şehzadeler’de belediye başkanı olan Ömer Faruk Çelik, yeni dönemde görev almayacağını açıklamıştı. Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi’nin de aday adayı olduğu gelen bilgiler arasında yer aldı. Ayrıca mevcut başkanlar doğal aday adayı olduğu için başvuru yapmalarına gerek olmuyor. Bu nedenle görev almayacağını açıklayan Ömer Faruk Çelik’in tekrar aday olarak gösterilmesi sürpriz olmayacak.

RESMİ TAKVİMİN 1 OCAK’TA AÇIKLANMASI BEKLENİYOR

Öte yandan Yüksek Seçim Kurulu’nca yerel seçim takviminin 1 Ocak 2024 tarihi itibariyle kamuoyuna duyurulması bekleniyor.

Kaynak: Almıla Nur Berilğen