Türkiye Kültür Yolu Festivalleri rotasına bu yıl ilk kez katılan Manisa, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı, Manisa Kültür Yolu Festivali kapsamında düzenlenen etkinliklerle kutladı. Festivalin üçüncü gününde binlerce Manisalı, konser alanlarından sergi salonlarına kadar birçok noktada bayram coşkusunu doyasıya yaşadı.
Festival kapsamında; İzmir Devlet Opera ve Balesi, “19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Konseri” ile Manisa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu Uğur Mumcu Salonu’nda sanatseverlerle buluştu.
Güney Deniz Saha Bando Komutanlığı ise Manisa Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezi Lale Salonu’nda 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’na özel bir repertuvar ile sahne aldı.
Ubeydullah Sezikli ve Elif Avcı “Saz Söz İrfan” konserinde Manisa İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonu’nda müzikseverlerle bir araya geldi.
Tıp Tarihi ve Deontoloji Müzesi’nde gerçekleşen “Seramik Sanatı Tanıtımı ve Seramik Kili ile Mühür Baskı Yapımı ve Serbest Seramik Şekillendirme Uygulamaları” atölyesinde katılımcılar yeni deneyimler kazandı.
Kültür Yolu Festivali ile Manisa Sergiye Doydu
Manisa Müzesi Avlusu’nda Gökhan Doğan’ın “Seyyah: Anadolu Medeniyetleri” yapay zekâ destekli eseri sanatseverlerden yoğun ilgi görüyor. Ziyaretçiler, Göbeklitepe’den günümüze Anadolu medeniyetlerini konu alan eserin karşısına geldiklerinde, lidar ve görüntü işleme teknolojileriyle kendilerini geçmişin bir figürü olarak buluyor.
Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi arşivlerinden seçilen Türk resim sanatçılarının eserlerinin, on sanatçının yaratıcı dokunuşları ve dijital araçlarla yeniden yorumlandığı “Köklere Yolculuk Dijital Sanat Sergisi” ise Manisa Müzesi Geçici Sergi Salonu’nda ziyaretçilerini ağırlıyor.
"Geçmişten Günümüze Manisa Antik Şehirleri" gibi sergilere ev sahipliği yapan Manisa Müzesi’nde, Nuri Pakdil’in edebi ve fikri mirasının Hüseyin Ünlü ve Ahmet Öğreten gibi sanatçıların çalışmalarıyla bir bütünlük içinde sunulduğu “Nuri Pakdil ve Kudüs” sergisi de, Filistin mücadelesine bir saygı duruşu olarak yer alıyor.
Festival kapsamında, Fatih Sergi Salonu’nda “Lidya’nın İzleri” ve “İzler ve Yansımalar: Hat ve Tezhip Sergisi”, Manisa İl Halk Kütüphanesi Fuaye’de “Geleneksel Manisa Bezi”, Şehzadeler Müzesi Avlu’da “Manisalı Sanatçılar”, Kurşunlu Han’da “Yaşayan Miras: Ahşap İşleri Sergisi”, “Türkiye'nin Minyatürleri” ve “Dijital Hareketli Minyatür Uygulaması” sergileri yer alırken, Fatih Kulesi Müze Kule “Osmanlı Dönemi Manisa”, Tıp Tarihi ve Deontoloji Müzesi “Geleneksel Türk El Sanatları”, Manisa Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezi Fuaye alanı “Karma Görsel Sanatlar” ve Cumhuriyet Meydanı ise “Gökyüzünden Türkiye” sergilerine ev sahipliği yapıyor.
Festival Çocuklar İçin Başka
Atatürk Kent Parkı Çocuk Etkinlik Alanı’nda kurulan ve birbirinden renkli aktiviteler, atölye çalışmaları, sahne gösterileri, tiyatrolar, oyun alanları ve daha birçok etkinliği bir araya getiren “Çocuk Köyü” minik misafirlerini ağırlamaya devam etti. Festivalin üçüncü gününde, “19 Mayıs Özel Kortej ve Bando Gösterisi” ile bayram coşkusunu yaşayan çocuklar, lisanslı çocuk tiyatrosu “Rafadan Tayfa” ve “Adnan Abi ile Hacivat Karagöz Aramızda” etkinliklerinde mutlu anılar biriktirdi.
Manisa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu Uğur Mumcu Fuaye Alanı, Kayseri Devlet Tiyatrosu tarafından Filozof Çocuklar Projesi kapsamında sahnelenen “Kırmızı Kanatlı Baykuş” çocuk oyununa ev sahipliği yaptı.
Manisa Kültür Yolu Festivali kapsamında gerçekleşen; “TÜRSAK ile 21. Çocuk Filmleri Festival Etkinlikleri” de Forum Magnesia AVM’de çocuklarla buluşmaya devam etti.
“Şehzadeler Sultanlar Oyuncak Sergisi” ise Manisa İl Halk Kütüphanesi’nde çocuklar tarafından ilgiyle karşılanıyor. Özel üretilmiş 41 adet oyuncağın da yer aldığı sergi-müze konseptinde, katılımcı çocuklar dev oyuncaklarda sürüş deneyimi yaşarken, atölyelerde yeni beceriler ediniyor.