Manisa’da 2027-2031 yıllarını kapsayacak yeni İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) hazırlıkları başlarken, paylaşılan son yapı stoku verileri kentteki deprem tehlikesini bir kez daha gözler önüne serdi. İncelenen yaklaşık 15 bin bina arasında en kritik durum, yapıların neredeyse yüzde 60’ının yüksek risk öncelikli kategoride yer aldığı Şehzadeler ilçesinde tespit edildi. Yalnızca yüzde 1,17’lik bir kesiminin risksiz olarak değerlendirildiği ilçede, eski yapı stoku ve hasar görebilirlik potansiyeli kentin en büyük kentsel dönüşüm ihtiyacını ortaya koydu.
Manisa Valiliği ve AFAD koordinasyonunda düzenlenen 2027-2031 İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) I. Çalıştayı, 15 Eylül 2026 tarihinde Manisa Celal Bayar Üniversitesi Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Yerleşkesi’nde geniş bir katılımla gerçekleştirildi. Kentin afet risklerinin sıcağı sıcağına masaya yatırıldığı toplantıda, deprem başta olmak üzere sanayi kaynaklı endüstriyel kazalar, yangınlar ve taşkınlar öncelikli tehditler arasında sıralandı. Çalıştayda sunum yapan akademisyenler ve yetkililer, kentin mevcut durumunu ortaya koyabilmek adına yürütülen devasa bina inceleme projesinin ilk somut verilerini kamuoyuyla paylaştı. Kent genelinde taranan yaklaşık 15 bin yapının yüzde 38’inin yüksek risk öncelikli grupta yer alması, dirençli şehir oluşturma yolunda katetmemiz gereken daha çok yol olduğunu gösterdi.

“YÜKSEK RİSKLİ MAHALLELERE YOĞUNLAŞMAMIZ LAZIM”
Prof. Dr. Ali Demir’in aktardığı verilere göre Manisa genelinde yürütülen yapı stoğu incelemelerinde binaların projeleri, kullanılan donatılar, mevcut hasar durumları ve fotoğraflar değerlendirilerek kapsamlı bir risk haritası çıkarıldı. Kent genelindeki binaların yüzde 38’i yüksek risk öncelikli, yüzde 34’ü düşük risk öncelikli, yüzde 22,93’ü orta risk öncelikli ve yalnızca yüzde 3,70’i risksiz kategoride yer aldı.
Araştırmanın en dikkat çekici sonucu ise merkez ilçeler Şehzadeler ile Yunusemre arasındaki keskin yapı kalitesi farkı oldu. Deprem tehlikesinin en belirgin şekilde hissettirildiği Şehzadeler’de binaların yaklaşık yüzde 60’ı yüksek risk öncelikli grupta bulunurken; orta risk öncelikli binalar yüzde 16, düşük risk öncelikliler yüzde 21,90 ve risksiz yapılar sadece yüzde 1,17 olarak kayıtlara geçti. Buna karşılık Yunusemre ilçesinde yüksek risk öncelikli binaların oranı yüzde 24’te kalırken, orta risk öncelikli binalar yüzde 27, düşük risk öncelikli binalar yüzde 42 ve risksiz yapılar yüzde 5,34 oranında ölçüldü. Ortaya çıkan bu veriler, kentsel dönüşüm çalışmalarının vakit kaybetmeksizin Şehzadeler ilçesindeki yüksek riskli mahallelerde yoğunlaşması gerektiğini söyledi.
“AFET OLMADAN ÖNLEM ALMALIYIZ”
AFAD İl Müdürü Osman Pıhtılı, İRAP’ın temel amacının afet meydana gelmeden önce riskleri azaltmak olduğunu söyledi. Önceki İRAP kapsamında yaklaşık 248 eylem belirlendiğini belirten Pıhtılı, genel ilerleme oranının yüzde 55, acil nitelikteki kırmızı eylemlerde ise yüzde 22 olduğunu açıkladı. Pıhtılı, önceki planda bazı eylemlerin genel ifadeler taşıması, sorumlulukların net belirlenmemesi, personel değişiklikleri, finansman ve teknik personel eksiklikleri nedeniyle uygulamada sorunlar yaşandığını ifade etti. Yeni planda eylemlerin yerel ve somut olması gerektiğini vurgulayan Pıhtılı, her eylem için tek sorumlu kurum, başlangıç ve bitiş tarihi ile bütçe belirlenmesini istedi.
MANİSA’NIN ÖNCELİKLİ RİSKLERİ
Çalıştayda Manisa’nın öncelikli afet riskleri deprem, kütle hareketleri, taşkın, endüstriyel kazalar, meteorolojik olaylar ve yangın olarak sıralandı. Manisa’nın sanayi yapısı nedeniyle endüstriyel kazalar, orman varlığı ve iklim koşulları nedeniyle de yangın riski öne çıktı.





