Kızılcık suyu; idrar yolu enfeksiyonlarını önleme, kalp hastalıklarına karşı koruma, vajinal enfeksiyonları azaltma gibi özellikleri ile yıllardır kullanılır. Peki kızılcık suyu nasıl yapılır ve tüm faydaları nelerdir? Gelin yazımızda inceleyelim!

Kızılcık Suyu Nedir?

Kızılcık küçük kırmızı ve ekşimsi bir tada sahip meyvedir. Kızılcık içerisinde çok çeşitli antioksidanlar, vitaminler, mineraller ve lifler bulunur. Bu sayede kızılcığın; bağışıklık sistemini desteklediği, kalp hastalıklarından koruduğu ve sindirim sistemini düzenlediği gözlemlenir.

Kızılcık meyvesinin şerbeti, özütü ve suyu yapılır. Bunlar da en az meyvenin kendisi kadar faydalıdır. Bunlar arasından kızılcık suyu sıkça kullanılır.

Kizilcik Suyu 1

7 Maddede Kızılcık Suyunun Faydaları

Kızılcık suyu vücudumuzdaki pek çok sistemi destekler, daha sağlıklı çalışmasını sağlar.  Vücut üzerinde pek çok faydası vardır.

Kızılcık suyunun faydaları aşağıda sıralanıyor.

1-İdrar Yolu Enfeksiyonunu Önleme

Bu içeceğin enfeksiyon riskini azaltan antioksidanlar içerdiği söylenir. Kızılcığın özellikle meyve suyu şeklinde tüketildiğinde diğer hallerinden daha etkili olduğu bilinir.

Yine de bu gibi durumlarda ilk olarak doktora gitmelisiniz. Bu içecek sağlığınızı arttıran bir destekleyici olabilir. Mevcut enfeksiyonu tek başına tedavi etmez.

2-Ülser Riskine Karşı Koruma

Mide ülseri ve kanseri dünyada oldukça sık görülür. Bu enfeksiyona çeşitli bakterilerin sebep olduğu bilinir. Düzenli kızılcık suyu kullanımının bu bakterilerin üremesini azalttığı ve hastalığın ilerlemesini yavaşlattığı görülür.

3-Eklem Ağrılarını Giderme

Özellikle eklemlerde ağrı ve şişliğe sebep olan romatoid artrit hayat kalitesini düşüren bir hastalıktır. Kızılcık meyvesi suyunun kullanımı hastalığın belirtilerini azaltabilir. Bu sayede eklem ağrısı yaşayan kişilerde düzenli kullanımda ağrıları azaltabilir.

4-Kalp Hastalıklarına Karşı Koruma

Kalp hastalıkları dünyada ölüm sebeplerinin başında gelir. Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz kalp hastalıklarını önleyici etki gösterir. Yapılan araştırmalara göre düzenli olarak düşük kalorili kızılcık suyu tüketimi de kalp sağlığını arttırabilir.

5-Bağışıklık Sistemini Destekler

Bağışıklık sistemini destekleyen kızılcık soğuk algınlığı ve gribe karşı etkili olabilir. Aynı zamanda hastalıkların semptomlarını da azaltıcı etkisi vardır.

6-Bağırsak Sağlığını Arttırır

Bağırsaklar vücudun genel sağlığı için oldukça önemlidir. Kızılcık suyu bağırsaklardaki yararlı bakterileri arttırıcı etki gösterir. Kabızlık problemi yaşayan kişiler için de olumlu etkileri olabilir.

7-Vajina Sağlığını Destekler

Vajinal sağlık bozulduğunda vajinada kötü koku, akıntı meydana gelebilir. Genellikle bakterilerden kaynaklı bu durum rahatsızlık hissi de yaratır. Düzenli olarak bu içeceğin kullanımının bu bakterileri azaltıcı etkisi olduğu gözlemlenmiştir.

Kizilcik Suyu 2

Kızılcık Suyu Nasıl Yapılır?

Kızılcık suyunun faydaları saymakla bitmiyor. Düzenli olarak yapılıp içildiğinde insan sağlığını pek çok açıdan destekliyor.

Özellikle doğal ve sağlıklı bir şekilde kendiniz yaptığınızda bu içecekten en iyi şekilde faydalanabilirsiniz.

İşte Kızılcık Suyu Tarifi:

  1. Bu içecek için ilk olarak olgunlaşmış kızılcıklar kullanılır.
  2. Toplanan meyveler dikkatli bir şekilde yıkanır.
  3. Yıkanan meyveler kaynar su içerisine atılır ve haşlanır.
  4. Kızılcıklar belli bir süre haşlanır ve yumuşak bir kıvam alır.
  5. Yumuşayan kızılcıklar süzgeçten geçirilir ve çatal ile ezilir. Suya geçmesi sağlanır.
  6. Hazırlanan içecek soğuduktan sonra buzdolabında bekletilebilir.

Kizilcik Suyu 3

Kadınlar için Kızılcık Suyu

Kızılcık suyu özellikle kadınlar için önemli bir prebiyotik kaynağı olabilir. Vajina içerisindeki zararlı bakterilerin üremesini baskılayan bu içecek düzenli kullanımda faydalı bakterileri de arttırabilir.

Özellikle kötü kokulu akıntı olarak kendini belli eden vajinal enfeksiyonlar üzerinde önleyici etkisi vardır.

Kızılcık Suyu Hamilelikte İçilir mi?

Gebelikte kızılcık suyu içilmesi hakkında araştırmalar olmadığı için bu konuda net bir bilgi vermek doğru olmayacaktır. Bu içeceği içmenin zararlı bir etkisi gözlemlenmemiştir. Ancak gebelik ve emzirme dönemlerinde anne ve bebek sağlığı için bu tarz içeceklerin doktora danışarak tüketilmesi önerilir.

Kızılcık Suyu İdrar Yolu Enfeksiyonuna İyi Gelir mi?

Bu içecek idrar yolu enfeksiyonu için kullanılabilir. Özellikle düzenli kullanımda idrar yolu enfeksiyonu yaşayan hastalarda olumlu etkileri gözlemlenmiştir. İdrar yollarında enfeksiyona neden olan zararlı bakterileri baskılayabilir, hastalığın semptomlarını da azaltabilir.

Kızılcık Suyu Günde Ne Kadar İçilmeli?

Kızılcık suyu her ne kadar faydaları ile bilinse de kontrollü tüketimi oldukça önemlidir. Genellikle günlük tüketimin 200-400 mililitre arasında olması tavsiye edilir.

Herkesin bedeni farklı olduğu için kaldırabileceği miktar da farklı olabilir. Siz kendi bedeninizi dinleyerek kullanmanız gereken miktarı belirleyebilirsiniz.

Özel bir sağlık durumununuz varsa bu tarz içeceklerin düzenli kullanımı öncesi mutlaka doktorunuza danışınız.

Kızılcık Suyu Zararları

Bu içeceğin faydaları olsa da yanlış kullanımda zararlı etkileri de olabilir. Kızılcık suyu zararları özellikle küçük çocuklarda kendini belli eder. Fazla tüketiminde mide rahatsızlıkları ve ishale neden olabilir.

Hamilelik ve emzirme gibi önemli dönemlerde de kızılcığın ve suyunun dikkatli bir şekilde tüketilmesi gerekir.

Muhabir: Özkan Çelik