Manisa’nın Yunusemre ilçesindeki Akgedik TOKİ Ortaokulu öğrencileri, kendi elleriyle diktikleri sebzelerden turşu yaparak hem okul için gelir elde ediyor hem de ihtiyaç sahiplerine destek oluyor.

Manisa’nın Yunusemre ilçesinde bulunan Akgedik TOKİ Ortaokulu öğrencileri, bahçelerinde yetiştirdikleri sebzelerle doğal turşular kurup satışa sunuyor. Elde edilen gelirlerle okulun ihtiyaçları karşılanırken, aynı zamanda ihtiyaç sahibi ailelere de yardım ediliyor. Proje sayesinde öğrenciler hem üretmeyi öğreniyor hem de yardımlaşmanın önemini kavrıyor.

A W550869 01 800X450

“Hem ders çalışıyoruz hem üretmeyi öğreniyoruz”

Okul bahçesinde biber, salatalık, domates, patlıcan ve lahana yetiştiren öğrenciler, ürünleri turşuya dönüştürerek gelir sağlıyor. Öğrencilerden Yaman Efe, “Başladığımızda küçücük fidanları biz diktik. Şimdi kocaman oldular. Onlarla turşular yapıp sattık, gelir elde ettik. Okulumuza da katkı sağladık” dedi.

Elif Zeynep isimli öğrenci ise turşu yapmanın derslerine de katkısı olduğunu belirterek, “Üretim yapmayı öğreniyorum. Matematikte hesap yapma becerim gelişiyor, sosyalleşiyorum. Elde ettiğimiz gelirlerden ihtiyaç sahiplerine yardım ediyoruz. Yardımlaşmayı öğreniyoruz” ifadelerini kullandı.

A W550869 08 800X533

Derslerle bütünleşen proje

Öğrenciler, bahçedeki alanlara Türk bilim insanlarının isimlerini vererek sosyal bilgiler dersleriyle de bağlantı kuruyor. Enes Duman, “Sebzelerden turşu yapıyoruz, satıyoruz ve bazılarını ihtiyaç sahiplerine dağıtıyoruz. Derslerimizde de bu bahçelerimizin isimlerinden bahsediliyor, araştırmalar yapıyoruz. Çok keyifli” diye konuştu.

“Okulumuz ikinci evimiz oldu” diyen öğrenci Azra Sevinç ise, üretimden satışa kadar her aşamayı öğrenmenin kendilerini geliştirdiğini söyledi.

“Projenin büyük faydasını gördük”

Okul Müdürü Mehmet Emin Efe, projenin Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hayata geçirildiğini vurgulayarak, “Fen bilgisi dersinde ekimle başladık, matematikte hesaplamaları öğrendiler, sosyal bilgilerde isimlendirmeleri öğrendiler. Yardımlaşma ve sosyal ilişkileri pekiştirdiler. Ayrıca sıfır atık kapsamında, tamamen atık malzemelerle bu alanı oluşturduk. Çok faydalı bir proje oldu” dedi. Müdür Efe ayrıca önümüzdeki dönemde sera kurmayı ve ata tohumlarıyla üretime geçmeyi planladıklarını söyledi.

A W550869 07 800X533

Velilerden tam destek

Okul Aile Birliği Başkanı Fatma Özdemir, “Mahsullerimizi toplayıp turşu yapıyor, satıyoruz. Bir yandan ihtiyaç sahibi ailelere destek oluyoruz, bir yandan da okulun eksiklerini karşılıyoruz” dedi.

Turşu yapımını öğrenen öğrenciler, ailelerinden aldıkları destekle hem mutfağa hem de üretime katkı sağladıklarını dile getirdi.

Hem okula hem ihtiyaç sahiplerine katkı

Öğrencilerden Türkan, “Ektiğimiz ürünlerden turşu yapıyoruz. Kazandığımız gelirle yeni bahçemizi hazırlıyoruz” dedi. Rahmi Enes Kökçü ise diktikleri karnabaharları önümüzdeki sezon hasat ederek hem okula hem de ihtiyaç sahiplerine katkı sağlayacaklarını söyledi.

Akgedik TOKİ Ortaokulu’nda yürütülen bu proje, öğrencilerin üretimden tüketime uzanan süreci öğrenmesini, yardımlaşma kültürünü geliştirmesini ve eğitimi hayatla bütünleştirmesini sağlıyor.

Kaynak: İHA