Evde bir kedisi olanların yakından bildiği bir durumdur; kediler bir gününü neredeyse uyuyarak geçirir. Bu ayrıca ilginç bir özelliktir çünkü evcil kediler çok az çaba harcayarak hayatta kalır. Öyleyse kediler tembellikten mi uyuyor? Hayır, tam aksine kediler oldukça çalışkan hayvanlar bile diyebiliriz.

Kediler günde ortalama 15 saat uyur hatta yaşlı ve yavru kediler günde 20 saate kadar uyuyabilir. Kediler doğal avcılardır. Vahşi doğada kediler beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için çok çalışırlar ve bu tür bir fiziksel çaba harcamak çok fazla enerji gerektirir.

Kediler sadece yırtıcı değil ayrıca alacakaranlık avcılarıdır. Avları olan kemirgen ve kuşlar en çok gece aktiftir ve bu da kedilerin en iyi gece vakti avlanmasını sağlar. Kısacası kediler evcil olsun ya da olmasın içgüdüsel olarak avcılık yapmak için fazlaca uyur ancak bu uyku iki türlüdür.

Uykularının yaklaşık dörtte üçü, yavaş dalga uykusu (SWS) adı verilen sığ, neredeyse uyanık bir dinlenmedir. Kediler bir tür hazır pozisyonda uyuklar, koku alma ve duyma duyuları "açık" moddadır. Huzurlu ama tepki vermeye hazırlardır; uyur gibi gözükseler de avlarının üzerine atlamaya hazırdırlar.

Kediler ancak zamanın dörtte birinde gerçekten uyur. Derin uyku halindedirler ve bu süreci genelde REM uyku döneminde geçirirler. Bu derin uyku genellikle beş dakikalık uyku ile başlayarak arada uyanmalarla geçer.

Habertürk

Editör: Nuray Bozkurt