Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Grand Kartal Otel yangınına ilişkin soruşturmasını tamamlayarak, 19’u tutuklu toplam 32 şüpheli hakkında kamu davası açtı. Otel sahipleri, şirket yöneticileri ve belediye yetkililerinin "olası kastla öldürme" ve "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebep olma" suçlamalarıyla yargılanmaları talep edildi.
13 Kişinin 1998’er Yıl Hapsi İsteniyor!
İddianamede, otel sahipleri Halit Ergül, Emine Murtezaoğlu Ergül, Ceyda Hacıbekiroğlu, Elif Aras, Emir Aras, Zeki Yılmaz, Ahmet Demir, Kadir Özdemir, Cemal Özer, Mehmet Salun ile Bolu Belediyesi Başkan Yardımcısı Sedat Gülener, İtfaiye Müdür Vekili Kenan Coşkun ve İtfaiye Eri İrfan Acar’ın olaydan “olası kastla” sorumlu oldukları belirtildi. 13 kişiye 78 kez “olası kastla öldürme” ve “olası kastla kasten yaralama” suçlarından toplam 1998’er yıla kadar hapis cezası talep edildi.
19 Kişiye 22 Yıl Hapis Talebi!
Öte yandan, otelin teknik ve mutfak personeli ile iş güvenliği uzmanları, LPG tesisatı bakım görevlileri ve Bolu İl Özel İdaresi yetkilileri gibi diğer 19 şüpheli hakkında ise “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası istendi.
İddianame, Bolu Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Yangınla ilgili Kültür ve Turizm ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerinin soruşturması ise devam ediyor. Dosyaları mevcut soruşturmadan ayrılarak farklı bir esasa kaydedildi.
Yangın Nasıl Başladı?
İddianamede, yangının, otelin dördüncü katındaki restoranda görevli kahvaltı şefi Faysal Yaver’in kullandığı “grill plate” elektrikli ızgaranın aşırı ısınması sonucu saat 03.17’de başladığı kaydedildi. Cihazın termostatlarından birinin görevini yapmaması nedeniyle kısa devre oluştu. Bu kısa devre, ızgara bölümündeki hayvansal yağların tutuşmasına ve alevlerin hızla yayılmasına neden oldu.
Yangın 03.24’te yakındaki çöp kovasına, oradan da LPG hortumuna sıçrayarak hızla büyüdü. Hortumun erimesiyle yayılan yangın, ahşap dekorasyonun gazlaşmasına, gazlaşma da yoğun duman ve alevlenmeye yol açtı. Otelin yapısal eksiklikleri, acil durum eylem planının yetersizliği, personelin eğitimsizliği ve yangın anında kapıların açık bırakılması yangının kontrol altına alınmasını engelledi.
Yangının başladığı alandaki malzemelerin yanıcı özellikte olması ve LPG’nin bulunduğu ortamda, mutfak personelinin kaçış için kullandıkları kapalı otoparka açılan kapıyı açık bırakmaları yangının hızla yayılmasına neden oldu.
Ayrıca, otelde merdiven ve asansör yapılarının yetersiz ve hatalı olması ile gaz tahliye sisteminin bulunmaması, yanıcı ve zehirli gazların hızla otelin üst katlarına yükselmesine ve tüm koridorların zehirli dumanla dolmasına yol açtı. Binanın yapısal elemanları arasında yer alan ahşap lambri ve kaplamalar, yangının yarattığı yüksek sıcaklıktan etkilendi. Pencere camları ise ani ısı artışı nedeniyle patlayarak içerdeki gazların dışarı çıkmasına sebep oldu.
Bu durum, binanın dış cephesindeki ahşap kaplamaların tutuşmasına ve alevlerin dış cephede yükselmesine neden oldu.
Otelin "acil durum eylem planının yetersiz olduğu" bildirilen iddianamede, şu tespitlere yer verildi:
"Otel için acil durumlar arasında yangın hususunun da belirlendiği ancak düzenlenen acil durum eylem planının yetersiz olduğu, oluşturulan afet yönetim planında belirlenen yangın ekibi ve yangın durumundaki ilk yardım ekibinin yetersiz, tecrübesiz, eğitimsiz kişilerden oluşturulduğu, acil durum eylem planının içerik olarak da yetersiz olduğu, personele otelde yangın eğitimi verilmemesi nedeniyle personelin ne yapacaklarını bilemedikleri aksine otopark ana kapılarını açmaları nedeniyle yangının hızlanmasına neden oldukları, yangının büyüme aşamasında resepsiyon görevlisine ulaşan sesli veya görsel bir otomatik uyarının olmadığı, bu nedenle yangına görevli personelin müdahale edemediği gibi farkında olmadan yangının hızlanmasına neden olacak davranışlarda bulundukları anlaşılmıştır."
İddianamede, yangın gecesi otel mutfağında dört personelin sabah kahvaltısı hazırlamak üzere çalıştığı, yangının saat 03.24’te ilk olarak fark edildiği ve bu durumu fark eden personelin diğer çalışanlara haber verdiği, ardından mutfak bölümünden ayrıldığı, jandarmanın saat 03.26’da ve 112 Acil Çağrı Merkezi’nin ise 03.27’de arandığı belirtildi.