Mısır alım fiyatının ton başına 6 bin TL fiyat belirleyen TMO’ya tepki gösteren Özkaya, “TMO’nun danelik mısıra verdiği fiyatın maliyeti ile alakası yoktur. Mısır üreticisine ceza kesildi. 2022 yılında 5 bin 700 TL/kg olan danelik mısır fiyatına 2023 yılında yüzde 5’lik artış ile 6 bin TL fiyat verilmesi ceza değildir de nedir acaba?” şeklinde konuştu.

Ülkenin gelişiminde en önemli faktörün tarım olduğunu, tarım ürünlerinde döviz ile ithalat yapmaktan kurtulması gerektiğini vurguladı. Çiftçinin üretimde devamlılığı sağlaması için masrafları haricinde en az yüzde 30 kar etmesi gerektiğini dile getiren Özkaya sözlerine şöyle devam etti:

“TMO’nun danelik mısıra verdiği fiyat maliyeti bile karşılamıyor. Durum böyle iken ithalata mahkum oluruz. Danelik mısırda 2022 verilerine göre 8 milyon ton civarında üretimimiz var. Bu üretim bize yetmediği için 3 milyon ton civarında yurtdışından alıyoruz.  Mısır ülkemiz için önemli bir tarım ürünü ve biz ihtiyacımızın ancak yüzde 65’ini üretiyoruz. TMO’nun 2023 yılında açıkladığı fiyat ile önümüzdeki yıl mısır ekimi olmaz ve ihtiyacımızın büyük bir kısmını yine ithalat ile karşılarız. Sonuçta bizim çiftçimiz üretip zarar edecek, üretimden çıkacak, tarımla uğraşan yaş ortalaması 55 olacak, yabancı ülkenin çiftçisini zengin edeceğiz.”

 Danelik mısırın maliyeti hakkında bilgi veren Özkaya,  “Bir dekar alanda yapılan harcamalar, tohum ve ekim masrafı 1000 TL, taban ve azotlu gübre masrafı 1600 TL, yabancı ot ilacı ile yaprak gübresi masrafı 250 TL,  sulama ve elektrik masrafı 500 TL, biçer masrafı 220 TL, mazot masrafı 800 TL, tarla kirası 3500 TL, işçilik masrafı 500 TL , toplamda 8 bin 370 TL ediyor. Bu bir dekar için en uygun şartlarda yapılan maliyet hesabıdır. Manisa bölgesinde bir dekar da ortalama 1400 kg mısır alınırsa maliyeti 6000 TL oluyor. TMO direkt maliyet fiyatını açıklamış. TMO ya fiyatını güncellemeli ya da kilogramına da en az 2,00 TL prim verilmelidir. Çiftçi maliyetin üzerine en az yüzde 30 kazanmalı ki, üretimde devamlılık olsun” diye konuştu.

Manisa’da mısırın önemli bir ekim alanına sahip olduğunu vurgulayan Özkaya, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

“Buğdaydan sonra en çok mısır ziraati yapılmaktadır. İYİ Parti tarım politikaları ile çiftçimiz üretimden çıkmayacak, aksine ülkemiz ithalat yapan değil ihracat yapan ülke olacaktır.” Almıla Nur Berilğen

Editör: Nuray Bozkurt