Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından Hatay'da art arda meydana gelen depremler ile HAARP tekrar gündeme geldi.41 bin 20 kişinin ölümüne yol açan depremden sonra vatandaşlar önceki depremlerde de tartışılan “HAARP nedir, ne işe yarar?” sorusunu aratmaya başladı. Amerika Birleşik Devletleri’nin Alaska eyaletinde yer alan bilimsel bir proje olan HAARP, Marmara Denizi’nde bir savaş gemisini yerleştirmesiyle depremle ilişkisi de tartışılır hale geldi. HAARP teknolojisi nedir, ne kadar güçlü?” şeklinde aramalar ağırlık kazandı. Sosyal medyada, HAARP gemi saldırısı sonucu Kahramanmaraş’ta deprem olduğu yönünde iddialar konuşuluyor. Uzmanlar ve bilim insanları tarafından bu iddia kabul görmüyor. Peki, HAARP gemisi yapay deprem oluşturabilir mi? İşte HAARP açılımı ve tüm detaylar…

HAARP NEDİR?

HAARP teknolojisinin Türkçe karşılığı, Yüksek Frekanslı Etkin Kutup Işıkları Araştırma Programı’dır. Alaska'da kurulan HAARP İstasyonu, 1993 yılında işler duruma geçmiş olup şu an etkin olan IRI (İyonosferik Araştırma Aracı) 2007 yılında tamamlandı. HAARP'ın 2008 yılından sonra vergi ile finanse edilmiş 250 milyon $ harcaması gerçekleşti. Mayıs 2013'te müteahhit değişikliğinin beklenmesi nedeniyle geçici olarak kapatılacağı bildirildi, Mayıs 2014'te HAARP programının bir yıl içerisinde tamamen sona erdirilebileceği belirtildi. Ağustos 2015'te tesis ve tüm ekipmanları Alaska Fairbanks Üniversitesine devredildi.

HAARP NE İŞE YARAR?

Alaska Fairbaks Üniversitesi tarafından bildirildiği üzere, HAARP'ın amacı iyonosferi çözümleyerek radyo iletişim, izleme ve navigasyon için teknolojik iyileştirme gizilini araştırmaktır. HAARP programı, Alaska Gakona bölgesinde Amerikan Hava Kuvvetlerine ait bir arazi üzerinde yer alan ve büyük, yarı-arktik bir tesis olan HAARP Araştırma İstasyonunu işletmektedir.

HAARP TEKNOLOJİSİ NEDİR?

HAARP, ABD Hava Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri, Alaska eyaletinin en büyük üniversitesi Alaska Fairbanks ve Defansif İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA) tarafından finanse edilen, etkin kutup ışıkları tabanlı, iyonosferin özelliklerini ve davranışlarını araştırmak üzere Alaska'da sürdürülen çalışmadır. HAARP, İngiliz havacılık şirketi BAE Systems tarafından tasarlandı ve inşa edildi.

HAARP TEKNOLOJİSİ NE KADAR GÜÇLÜ?

HAARP istasyonundaki en önemli ve en meşhur cihaz IRI'dır. Bu cihaz yüksek frekans bandında çalışan yüksek güçlü bir radyo vericisidir. IRI ile iyonosferin sınırlı bir bölgesi uyarılabilir. VHF ve UHS radarı, fluxgate manyetometresi, digisonde (bir iyonosferik ses cihazı), indüksiyon manyetometresi gibi diğer araçlar IRI tarafından uyarılan bölgedeki fiziksel süreçlerin incelenmesi için kullanılır. Merkezde yüksek frekansta radyo sinyali yayınlayabilen toplam 180 adet anten bulunmaktadır. IRI ile iyonosferi anten gibi kullanarak düşük frekanslı elektromanyetik dalgalar yaratılabilir ve zayıf kutup ışıkları benzeri parlamalar elde etmek olanaklıdır.

HAARP GEMİSİ YAPAY DEPREM OLUŞTURABİLİR Mİ?

Uzmanlara ve bilim insanlarına göre HAARP gemisi ile yapay deprem oluşturulamaz. 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde bir deprem oluşturabilmek için Japonya’ya atılan 300’den fazla atom bombasının aynı anda atılması gereklidir. Herhangi bir geminin  bu kadar güce sahip olması beklenmemektedir.

Konu hakkında açıklama yapan Prof. Dr. Celal Şengör de konu hakkında yaptığı açıklama şu şekilde;

“Bundan güzel bir saçmalık duymadım. O enerjiyi nasıl üreteceksin? Hem de gemiyle. Güldürmesinler. Yüzbinlerce atom bombası lazım.”

HAARP projesi, iklim denetim silahı olması ve yapay deprem, zihin kontrolü yaratabilmesi gibi birçok ayrı komplo teorisine konu oldu. Pek çok bilim insanı ve eleştirmenler tarafından bu iddiaların eksik veya yanlış bilgiye dayandığı, iddiaların tesisin kabiliyetlerinin çok üzerinde olduğu ve var olan doğa biliminin kapsamını aştığı söylendi. Stanford Üniversitesi profesörü Umran İnan, Popular Science dergisine verdiği demeçte iklim denetimi ile ilgili komplo teorilerinin "tamamen yanlış bilgiye dayandığını" belirtti ve "Dünya gezegeninin (meteorolojik) sistemlerini ne yapsak bozamayız. Her ne kadar HAARP'ın yaydığı radyasyon çok büyük de olsa, bir şimşeğin gücü ile kıyaslandığında çok küçüktür ve tüm dünyada saniyede 50 ila 100 şimşek çakmaktadır, HAARP'ın yoğunluğu çok küçük" dedi.

HAARP AÇILIMI NEDİR?

HAARP'ın açılımı High Frequency Active Auroral Research Program'dır. TG

Editör: Onur Yılmaz