TÜİK’in son açıkladığı verilere göre Manisa’da 5 bini aşkın mülteci yaşarken, çevre illerden İzmir ve Aydın’da olmasına rağmen göç yolu üzerinde bulunan Manisa’da Göçmen Kabul Barınma ve Geri Gönderim Merkezi henüz kurulamadı. Mültecilerin sahil kentlerine gitmek için güzergah olarak kullandığı Manisa’nın bu eksikliği nasıl gidereceği ve Manisa Valiliğinin konu ile ilgili ne tür çalışmalar yaptığı bilinmiyor.


İÇİŞLERİ Bakanlığı’na bağlı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü bünyesinde mülteciler için açılan Kabul ve Barınma ile Geri Gönderim Merkezleri’nin sayısının azlığı, kentlerin yapısını büyük bir ölçüde etkiliyor. TÜİK’in son verilerine göre Manisa’da 5 bini aşkın mülteci yaşıyor ve bu kalabalık sayıya rağmen kabul ve Barınma ile Geri Gönderim Merkezi kurulmaması tepkilere neden oluyor.
Resmi kayıtlara göre 3 milyonu aşkın Suriyeli’nin yaşadığı Türkiye’de Göç İdaresi Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulan Kabul ve Barınma ile Geri Gönderim Merkezi’nin sayıları dikkatleri üzerine çekti. Manisa’da iki merkezin de bulunmaması, kentteki sosyal yaşamı zedeledi.
EGE BÖLGESİ’NDE YALNIZCA 4 GERİ GÖNDERİM MERKEZİ VAR!
Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün 2017 yılı verilerine göre; Ege Bölgesi’nde yalnızca Muğla, İzmir ve Aydın’da Geri Gönderme Merkezi faaliyete geçti.
2016 yılı Göç Raporu’na göre ise Türkiye genelinde 18 ilde Geri Gönderim Merkezi’nin hizmet verdiği belirtildi.
Kabul ve Barınma Merkezi ise Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kırklareli, Kayseri, Van ve Yozgat illeriyle sınırlı kaldı.
5 BİNİ AŞKIN SURİYELİ VAR AMA…
Genel Müdürlüğün bilgilerine göre, İzmir’de Harmandalı’da 750, Işıkkent’te 50, Aydın’da 380 ve Muğla’da 100 kişi kapasiteli olmak üzere toplamda 3 geri gönderim merkezi hizmete girdi. Kabul ve Barınma Merkezi’nin ise Ege Bölgesi’nde yalnızca İzmir’e kurulduğu belirtildi.
2016 verilerine göre, İzmir’de 27 bin 317, Aydın’da 8 bin 214, Muğla’da 8 bin 95 ve Manisa’da 5 bin 787 mültecinin yaşadığı belirlendi.
Aydın ve Muğla illerindeki mülteci sayısı ile Manisa’daki rakamlar arasında ciddi bir fark olmaması, Manisa’ya neden Kabul ve Barınma ile Geri Gönderim Merkezi kurulmadığı sorusunu akıllara getirdi.
MÜLTECİLER MANİSA’YI KAÇIŞ BÖLGESİ OLARAK KULLANIYOR
Öte yandan Manisa’dan Dikili’ye ve oradan Yunanistan’a geçen Suriyeli mültecilerin Manisa’yı kaçış güzergahı olarak kullandığı göz önüne alındığında, kayıtlı ve kayıt dışı olarak Manisa’da yaşayan mülteci sayısı artıyor. Bu nedenle kente bir an önce merkezlerin kurulması için çalışmalara başlanması ve yetkililerin konuya duyarlılık göstermesi bekleniyor.
ÖZEL HABER BERFİN ADICAN
Editör: TE Bilişim