Gayrimenkul sektöründe ilan ve yetkilendirme süreçlerinde yeni bir döneme giriliyor. Ticaret Bakanlığı tarafından uygulanan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi'nin kapsamının genişletilmesiyle birlikte, taşınmaz sahipleri ile emlak işletmeleri arasındaki yetkilendirme işlemlerinin e-Devlet üzerinden yürütülmesi planlanıyor. Yeni sistemle bir taşınmazın pazarlama ve satış işlemlerinde tek bir emlak işletmesinin yetkili olması hedefleniyor.
YETKİ SÖZLEŞMESİ E-DEVLET'E YÜKLENECEK
Yeni düzenleme kapsamında mülk sahibi ile emlakçı arasında imzalanan yetkilendirme sözleşmesinin e-Devlet sistemi üzerinden tanımlanması planlanıyor. İlan yayınlama izniyle birlikte sisteme aktarılacak sözleşme, taşınmazın satış sürecindeki yetkinin temelini oluşturacak.
Yetkilendirme sözleşmesinin iptal edilmesi halinde ise söz konusu taşınmaza ait ilanın sistem üzerinden otomatik olarak yayından kaldırılması öngörülüyor. Böylece ilanların güncel yetki durumunun sistem üzerinden takip edilmesi amaçlanıyor.
SATIŞI TEK EMLAKÇI YÜRÜTECEK
Mevcut uygulamada taşınmaz sahipleri aynı mülk için birden fazla emlak işletmesine yetki verebilirken, yeni düzenlemeyle bu uygulamanın sona erdirilmesi planlanıyor.
Buna göre taşınmazın pazarlama ve satış işlemlerinde yalnızca yetkilendirilen tek bir emlak danışmanı görev yapacak. Düzenlemeyle emlak ilanlarında yetki karmaşasının ve aynı taşınmazın farklı işletmeler tarafından eş zamanlı olarak pazarlanmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.
EİDS NASIL İŞLİYOR?
Kiralık taşınmazlarda 1 Ocak 2025'te uygulanmaya başlayan EİDS kapsamındaki doğrulama zorunluluğu, 15 Şubat 2026 itibarıyla satılık taşınmazları da kapsayacak şekilde ülke genelinde uygulanmaya başlandı.
Sistem üzerinden işlem yapmak isteyen taşınmaz sahipleri, e-Devlet'teki "EİDS Yetki İşlemleri" ekranından kendilerine ait taşınmazı seçiyor. Ardından emlak işletmesinin yetki belgesi numarası sisteme girilerek en fazla 3 ay süreyle yetkilendirme yapılabiliyor.
Sistem tarafından oluşturulan Taşınmaz Kimlik Numarası ise emlak danışmanına iletiliyor. İlan, bu numara üzerinden ilan platformlarında yayınlanıyor.
BİREYSEL İLANLAR DA DOĞRULANACAK
Emlakçı aracılığı olmadan kendi taşınmazının ilanını vermek isteyen vatandaşların da mülkiyet bilgileri sistem üzerinden kontrol ediliyor. Birinci derece yakınlık kapsamında verilen ilanlarda da gerekli akrabalık ve mülkiyet doğrulamaları yapılıyor.
Bu uygulamayla internet üzerindeki gayrimenkul ilanlarının gerçek taşınmaz sahipleri veya yetkilendirilmiş emlak işletmeleri tarafından verilmesi amaçlanıyor.
GÜVENLİ ÖDEME SİSTEMİNDE TARİH BEKLENTİSİ
Öte yandan taşınmaz satışlarında para transferlerinin daha güvenli şekilde gerçekleştirilmesi amacıyla planlanan Güvenli Ödeme Sistemi de gündemde.
Sistemin 1 Ekim'de yürürlüğe girmesi planlanırken, sektör temsilcileri altyapı ve entegrasyon çalışmalarını gerekçe göstererek uygulamanın başlangıç tarihinin ertelenebileceğini belirtiyor. Konuya ilişkin kesin tarihin yapılacak çalışmaların ardından netleşmesi bekleniyor.





