Sosyal medya platformlarında hızla yayılan bir çağrı ile emeklilere seyyanen 10 bin TL ödeme talebi gündem oldu. Binlerce paylaşım ve yorumla destek bulan bu talep, emekliler arasında geniş bir ilgi uyandırdı. Henüz resmi bir açıklama olmamakla birlikte, emeklilerin bu talebi sosyal medya üzerinden ses getirdi. Konu, emeklilerin ekonomik beklentileri ve sosyal medyada ortaya çıkan toplumsal talepler bağlamında önemli bir gelişme olarak öne çıkıyor. Ancak, talebin kaynağı ve resmi bir karşılığı olup olmadığı konusunda şu an için net bir bilgi bulunmamaktadır.

Kiralarda yüzde 25 zam sınırı devam edecek mi? Bakan Şimşek açıkladı: ‘Büyük ihtimalle…’ Kiralarda yüzde 25 zam sınırı devam edecek mi? Bakan Şimşek açıkladı: ‘Büyük ihtimalle…’

EMEKLİYE İLAVE ZAM YAPILABİLİR Mİ?

Emekli maaşlarındaki düzenlemeler için gündemde olan ilave zam formülü, işçi ve Bağ-Kur emeklilerine yönelik yapılan 5 puanlık zam ile 7 bin 500 lira altındaki maaşlara iyileştirme yapılmasını öngörüyor.

Bu adımın, milyonlarca aşkın emekli için zam oranını yüzde 49,25'e eşitleyebileceği ifade ediliyor. Ancak, bu formülün uygulanabilirliğindeki olumsuz etkiler, bütçe dengeleri ve enflasyon hedefi konularında endişelere neden oluyor. Özellikle deprem hasarlarının giderilmesi ve EYT düzenlemesinin maliyetine dikkat çekiliyor.

Bu formülle yapılacak iyileştirmenin ardından en düşük emekli maaşı, 7 bin 500 liranın biraz üzerine çıkarılarak 10 bin 250 lira gibi bir rakama ulaşabilir.

Ancak, en düşük emekli maaşının daha önce kamuoyu gündemine gelen 11 bin 500 lira civarına çıkarılması durumunda, emeklilerin yüzde 55'i "en düşük maaş alan" gruba gireceği öngörülüyor.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri için enflasyon rakamlarının belirleyici olduğu ve yılın ikinci yarısında yüzde 37,57'lik enflasyon gerçekleştiği için bu emeklilere bu oranda zam imkanı doğduğu belirtiliyor. Ancak, bu zammın en düşük maaş alan emeklilere nasıl yansıyacağına dair ayrıntılı bilgiler henüz açıklanmış değil.

Kaynak: Haber Merkezi