Son yıllarda sigara bırakmaya bir alternatif olarak görülen elektronik sigaralar gittikçe yaygınlaştı. Özellikle 18-25 yaş grubunun kullanımında büyük bir artış gözlemleniyor. Aromalı yapısı ve tütüne muadil olarak lanse edilen elektronik sigaranın en az normal sigara kadar zararı bulunuyor.

Elektronik sigara kullanımı, akciğerde EVALI adı verilen hasara yol açıyor. Bu hastalığın ne olduğunu ve belirtilerini açıkladık…

Evali Hastaligi 5

Elektronik Sigara Kullananlara Yeni Teşhis: EVALI!

Ülkemizde henüz yeni görülmeye başlansa da Amerika’da pek çok insanın ani solunum yolu problemi yaşaması ile EVALI ortaya çıktı.

EVALI hastalığının nedeni hala araştırılsa da en büyük etkisinin kontamine ya da katkılı (aromalı) elektronik sigaraların özellikle de esrarın bir psikoaktif bileşeni olan THC içerenlerinin kullanımı ile bir bağlantısı olduğu düşünülüyor.

Ülkemizde, Amerika’ya göre geç görülmesinin en büyük sebeplerinden biri de elektronik sigara satışı ve yayılmasının henüz yeni yeni popürleşmesidir. Fakat gittikçe artan kullanımın birçok insanda ciddi solunum yolu problemlerine yol açtığı da inkar edilemiyor.

Evali Hastaligi 2

Türkiye’de ise 33 yaşında elektronik sigara içen bir erkek hastanın nefes darlığı şikayeti ile hastaneye gitmesi ve akciğerinde yaygın hasara saptanılması durumun ilerleyen günlerde ciddileşeceğine kanaat getirmektedir.

İlgili İçerik: Elektronik sigara zararlı mı? Elektronik sigaranın zararları

EVALI Hastalığının Belirtileri

Evali Hastaligi 4

EVALI hastalığının belirtilerini diğer solunum yolu hastalıklarından olan grip ya da soğuk algınlığı ile karıştırmak oldukça normal. Fakat EVALI’yı diğerlerinden ayıran en büyük belirtileri arasında nefes darlığı ve göğüs ağrısı bulunuyor.

İşte, elektronik sigara kullanımına bağlı olarak geliştiği düşünülen EVALI hastalığının yaygın semptomları aşağıdaki gibidir:

  • Öksürme
  • Nefes Darlığı
  • Göğüs Ağrısı
  • Tükenmişlik
  • Ateş
  • Mide Bulantısı
  • Kusma

NOT: Belirtilerin oldukça yoğun yaşandığı EVALI vakalarında ise acil tıbbi müdahale gerekebilir. Eğer elektronik sigara kullanıyorsanız, rutin kontrollerinizi yaptırmak ve elektronik sigara hakkında daha detaylı bir bilgi edinmek için uzman bir doktora başvurabilirsiniz.

EVALI Hastalığının Tedavisi Var Mı? Nasıl Tedavi Edilir?

Evali Hastaligi 3

Öncelikli olarak akciğerlere yerleşen bir hastalık olan EVALI için öncelikli tedavi de akciğerlere yönelik oluyor. Bu noktada şikayetleri olan hastada antibiyotik tedavisi ve antiviral ilaçlar uygulanıyor.

İltihaplanma mevcut ise bunu azaltmak için kortizon içerikli kortikosteroid ilaçlar da tedavi sürecinde kullanılabiliyor.

EVALI hastalığının belirtilerinin şiddeti arttığında ise hastaneye yatış gerekli olabilir. Bu durumda oksijen desteği, solunum destek cihazları gibi doktorun tedaviye uygun gördüğü müdahaleler gerçekleştirilir.

NOT: Türkiye’de yeni yeni görülmeye başlayan EVALI hastalığının belirtilerini yaşadığını düşünüyorsanız, mutlaka uzman bir doktora başvurmalısınız. Yaşadığınız belirtiler tipik bir solunum yolu enfeksiyonu da olabileceğinden, bu konuda tıp profesyonellerinden yardım almalısınız.

Kaynak: Özkan Çelik