Kötü bir gece uykusu kendinizi yorgun, asabi ve gün boyunca daha az sabırlı hissetmenize neden olabilir. Ayrıca kendinizi daha halsiz bulabilir ve düşünme hızınızın yavaşladığını hissedebilirsiniz.

Düzenli olarak iyi bir uyku çekmemenin sağlığınız üzerinde de daha ciddi ve uzun süreli etkileri olabilir.

Uzmanlara göre yetersiz uyku; obezite, tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalıklar, Alzheimer, anksiyete ve depresyon gibi çeşitli rahatsızlıkların riskine katkıda bulunan bir faktördür.

Pastörize sütte kuş gribi virüsü bulundu! Pastörize sütte kuş gribi virüsü bulundu!

Bununla birlikte birçok uzman, insanların daha iyi uyumasına yardımcı olmak için farklı bir yöntem öneriyor. Bu yöntem, sosyal medyada yaygın olarak paylaşılan “10-3-2-1-0” rutini olarak biliniyor. Peki bu rutini nasıl uygulayacağınızı biliyor musunuz? İşte yöntem hakkında bilmeniz gereken her şey…

10-3-2-1-0 YÖNTEMİ NASIL İŞLİYOR?

Uyku eğitimi yöntemini paylaşan ABD merkezli doktor Jess Andrade, 140 bin Instagram takipçisiyle paylaştığı videoda, bu yöntemin tıbbi geçmişine bağlı olarak herkese uygun olmayabileceğini, uyku düzeniyle ilgili endişesi olan herkesin öncelikle doktoruna başvurması gerektiği uyarısında bulundu.

Yöntemin ilk adımı olan 10, uyumayı planladığınız tarihten en az 10 saat önce herhangi bir kafein içmemeniz anlamına geliyor.

İkinci adıma göre reflüyü azaltmak için yatmadan en az üç saat önce alkol almayı bırakmalısınız.

Üçüncü adımda, yatmadan iki saat önce tüm iş ve ödevlerin bırakılması gerekiyor. Son olarak yatmadan bir saat önce de telefon, tablet ve televizyon dahil tüm ekranları kapatın.

Andrade sözlerini, “Sıfır ise sabahları kaç kez ertele tuşuna basacağınız anlamına geliyor” diye tamamladı.

Editör: Diyar Aslan