Nevşehir merkezli 19 ilde sosyal medya üzerinden vatandaşları dolandırdığı belirlenen şüphelilere yönelik operasyonda 17 kişi tutuklandı. Yaklaşık 120 milyon liralık dolandırıcılık ağı çökertilirken, Manisa'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda ilde eş zamanlı baskın yapıldı.

Nevşehir Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen soruşturma kapsamında, sosyal medya üzerinden vatandaşları hedef alan dolandırıcılık ağına yönelik geniş çaplı operasyon düzenlendi. Siber Suçlarla Mücadele ekiplerinin 13 ay süren çalışması sonucunda şüphelilerin yaklaşık 120 milyon liralık vurgun yaptığı ortaya çıkarıldı. Nevşehir merkezli operasyonda aralarında Manisa'nın da bulunduğu 19 ilde 52 adrese baskın yapıldı. Gözaltına alınan 41 şüpheliden 17'si çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Sosyal medyada sahte ilanlarla vatandaşları dolandırdılar

Nevşehir İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, sosyal medya platformları üzerinden gerçekleştirilen dolandırıcılık olaylarına yönelik kapsamlı bir çalışma başlattı.

Soruşturma, bir vatandaşın Facebook üzerinden gördüğü faizsiz kredi ilanı sonrası iletişime geçtiği kişiler tarafından 1 milyon 255 bin 900 lira dolandırıldığı yönündeki şikayetiyle başladı.

Yapılan incelemelerde aynı yöntemle ürün satışı ve yatırım vaadiyle dolandırılan başka mağdurların da olduğu belirlendi.

120 milyon liralık dolandırıcılık ağı deşifre edildi

Ekiplerin teknik ve fiziki takip çalışmaları sonucunda şüphelilerin ülke genelinde çok sayıda kişiyi benzer yöntemlerle dolandırdığı tespit edildi.

Şüphelilerin elde ettikleri paraları ödeme kuruluşları ve banka hesapları üzerinden kripto para borsalarına aktardıkları, ardından soğuk cüzdanlar arasında transfer yaparak izlerini kaybettirmeye çalıştıkları ortaya çıkarıldı.

Dolandırıcılık gelirleriyle ev ve araç satın alındığı, şüphelilerin elde ettikleri kazançlarla lüks yaşam sürdükleri belirlendi.

Manisa dahil 19 ilde eş zamanlı operasyon

Nevşehir merkezli yürütülen operasyonda Manisa'nın yanı sıra Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Batman, Bursa, Düzce, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Mardin, Mersin, Osmaniye, Tokat ve Van'da belirlenen adreslere eş zamanlı baskın yapıldı.

Operasyonda haklarında gözaltı kararı bulunan 45 şüpheliden 41'i yakalanırken, firari 4 şüphelinin yakalanması için çalışmaların devam ettiği bildirildi.

17 şüpheli tutuklandı

Adreslerde yapılan aramalarda çok sayıda dijital materyale el konuldu. Emniyetteki işlemleri tamamlanan 41 şüpheli, Nevşehir Cumhuriyet Başsavcılığına sevk edildi.

Şüphelilerden 12'si serbest bırakılırken, 12 kişi hakkında adli kontrol kararı uygulandı. Mahkemeye çıkarılan 17 şüpheli ise tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Yetkililer, firari durumda bulunan 4 şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü açıkladı.

Kaynak: İHA