Tüm çalışanları yakından ilgilendiriyor! SGK son dakika olarak duyurdu. Emeklilik ve rapor ücretinde flaş karar. Artık ücretler değişti. Emeklilik süreci ve rapor ücretleri ile ilgili detaylar tek tek açıklandı.

SGK milyonlarca çalışanın merak ettiği konuları tek tek açıkladı. Yapılan araştırmalara göre, Çalışma Hayatı İletişim Merkezi’ni arayan çalışanlar, en çok iki konuyu sormuşlar. Hürriyet'ten Noyan Doğan merak edilen soruları yanıtladı. İlk olarak rapor ücreti ve emeklilik ilgili işlemlere açıklık getirildi. Peki, çalışanların en çok merak ettiği rapor ücreti nedir ve kimler bu ücreti alabilir?

RAPOR ÜCRETİNİN ŞARTLARI NELER?

Rapor parasından yararlanabilmek için çalışanın sağlık sorununun başladığı dönemde sigortalı olarak çalışıyor ve iş göremezliğin başladığı tarihten önceki bir yıl içinde de en az 90 gün priminin yatırılmış olması gerekiyor. Ödenekten yararlanabilmek için SGK tarafından yetkilendirilen hekim veya sağlık kurulları tarafından istirahat raporu alınmış olması da aranılan kriterlerden.

İşçi ve Bağ-Kur statüsünde çalışan kadınların yararlandığı analık halinde geçici iş göremezlik ödeneği için de, doğumdan sonraki ilk sekiz haftalık, çoğul gebelik halinde de 10 haftalık süreye kadar olan gebelik ve buna bağlı rahatsızlık ve engellilik halleri ‘analık hali’ kabul ediliyor. Bu kapsamda da sigortalı kadına iş göremezlik süresince geçici iş göremezlik ödeneği veriliyor. Şunu da belirteyim; iş göremezlik ödeneğinde yapılan değişiklikle iş kazası ve meslek hastalığında bir yıl içinde en az 90 gün prim şartı devam ediyor, ancak hastalık ve analık izni nedeniyle ödenecek iş göremezlik ödeneği, çalışanın son 12 aylık dönemdeki ortalama ücreti üzerinden hesaplanıyor. Bunun da nedeni geçmişte yüksek rapor parası alabilmek için son üç aydaki kazançların yüksek gösterilerek, iş göremezlik ödeneğinin suiistimal edilmiş olması.

NE KADAR ÜCRET ÖDENİYOR?

İş göremezlik durumunda çalışanlara yatarak tedavilerde günlük kazancının yarısı, ayakta tedavilerde ise günlük kazancın üçte ikisi rapor ücreti olarak ödeniyor. Buna göre asgari ücretli bir çalışana, yatarak tedavilerde günlük 168 lira, ayakta tedavilerde de 223 lira ödeniyor. Bu bahsettiğimiz, asgari ücretli çalışanlara ödenen rapor ücreti.

İŞVEREN İSTEĞE BAĞLI OLARAK İŞTEN ÇIKABİLİR

İster aile hekimi ister işyeri hekimi olsun; tek bir hekim bir seferde 10 günlük rapor verebilir. Eğer çalışanın sağlık durumu değişmezse hekim bir 10 günlük daha rapor verebilir. Tek hekim yılda en fazla 40 günlük rapor yazabilir, 40 günü aşan raporlarda çalışana iş göremezlik ödemesi yapılmaz. 40 günü aşacak bir sağlık raporu gerekiyorsa bu da ancak SGK heyet raporuyla olur. Heyet raporu altı ay süresince verilebilir.

Çalışanların rapor konusunda merak ettiği önemli bir konu da, işverenin iş sözleşmesini fesh edip edemeyeceği. İş Kanunu’na göre işveren, uzun süren hastalık nedeniyle çalışanın iş sözleşmesini iptal edebilir, yani işten çıkarabilir. Bu durumda altı haftalık süre aşılırsa (hamilelik durumu dışında) işveren iş sözleşmesini feshedebilir.  HÜRRİYET

Editör: Nuray Bozkurt