Manisa’da 2016 yılında Halim Şivecan tarafından kurulan Çölyak Derneğinin Manisa il geneli toplam 650 üyesi bulunuyor. Bu üyelerden 30 kişi Soma’da ikamet ediyor.

Soma Temsilciliğini Gıda Mühendisi olan Beyza Çıtak yürütüyor. Çölyak hastalığı olanların daha iyi koşullarda yaşabilmeleri için kurulan dernek yurt içi ve yurt dışında çeşitli çalışmalar yapılıyor.

Ayrıca Özlem Şivecan tarafından da Manisa’da Mutlu Beslen Kooperatifi kurularak Manisa’da glütensiz ürünler üretiliyor.

Çölyak derneği Soma Temsilcisi Çıtak yaptığı açıklamada, “Bilimsel olarak Glüten Enteropatisi adı verilen Çölyak, buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahıllarda bulunan glütene karşı hassasiyet ile gelişen emilim bozukluğu hastalığıdır. Yetişkinlerde Çölyak hastalığı belirtileri; ishal, kabızlık, gaz, karın ağrısı, kilo kaybı, tekrarlayan ağız yaraları iken; çocuklarda görülen belirtilerinden bazıları ise; kusma, ishal, karında şişlik, iştahsızlık ve gelişim geriliği olarak biliniyor.

Çölyak hastalığından şüphelenildiğinde öncelikle spesifik kan tetkikleri ve antikor testleri yapılır. Tetkik ve test sonuçlarının pozitif çıkması durumunda mutlaka gastroenteroloji bölümünde endoskopi ile muayene olunması gereklidir.

Çölyak hastalığının tedavisi, glütensiz diyet ve takiptir.  Çölyak hastaları buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahıl içeren besinlerden ömür boyu uzak durmalıdır.

İçerisinde glüten bulunan; ekmek, makarna, bulgur, irmik, hamur işi gibi yiyecekleri, paketlerinde “Glüten İçermez” gibi bir ibare olmadıkça tüketmemelilerdir.

Çölyak bulaşıcı bir hastalık değildir. Bu hastalığın bir tedavisi bulunmuyor. Yaşantımızı tek kolay hale getirmenin yolu glütensiz yaşamak.’’ dedi.

Soma Belediyesi tarafından 6 yıldır 30 Çölyak hastasına haftalık glütensiz ekmek hizmeti verildiğini belirten Çıtak, “ Çölyaklıların en büyük sorunu bulundukları ilçelerde glütensiz ürün bulma kısıtlılığıdır. Glütensiz ürünler diğer ürünlere göre oldukça pahalı ve ailelerimiz bu konuda da zorluk çekiyor.

Bu yüzden Derneği ve Çölyaklıları tanıştırma adına Belediye Başkanı Sercan Okur’a ziyarette bulunduk.

Başkan Sercan Okur kıymetli zamanını ayırıp bizleri dinleyerek, Çölyaklılar için belediye olarak yapılabilecek proje ve çalışmalar için destek olacağını belirtti.

Kendilerine çok teşekkür ederiz. Yeni görevinde Çölyak Ailesi olarak tekrardan başarılar dileriz” dedi.

Soma Belediye Başkanı Sercan Okur, ‘’ Öncelikle Çölyak Derneği Soma Temsilcisi Beyza hanım ve üyelerine ziyaretlerinden dolayı teşekkür ediyorum.

Çölyak hastalarının ve hastalığının farkındayız. Özellikle beslenme konusunda nasıl bir sıkıntı yaşadıklarını biliyorum.

Belediye olarak glütensiz ekmek desteğimiz bulunuyor. Bundan sonraki süreçte de daha başka neler yapabiliriz bunun üzerine çalışmalar yapacağız.

Dernek olarak bize sunacakları projelerde Soma Belediyesi olarak elimizden gelen çalışmaları yapma noktasında her zaman yanlarındayız.”

Cem Özkök “Reklam” yazmadığı için 500 Bin TL ceza ödedi! Cem Özkök “Reklam” yazmadığı için 500 Bin TL ceza ödedi!

Kaynak: Haber Merkezi