AKHİSAR’DA yaşanan deprem fırtınası ile başlayıp neredeyse her gün defalarca kez sarsıntı yaşanır hale gelen Manisa, yaşanan bu hareketlilikten ders almıyor. Bir çok binanın ve özellikle kamu binalarının depreme dayanıksızlık raporu bulunduğu şehirde, özellikle okullardaki tehlike göz ardı ediliyor.
Dün en büyüğü 4,2 şiddetinde yaşanan depremin ardından gözler yeniden devlet okullarına çevrildi. Manisa’nın en gözde okullarından biri olan Ali Riza Çevik İlköğretim Okulu’na bundan 6 yıl önce depreme dayanıksızlık raporu verilmiş ve binaya yıkım emri çıkmıştı. Aradan geçen yıllar içinde okulun hala eğitim ve öğretime devam etmesi Milli Eğitim Bakanlığı’nın can güvenliğine verdiği önemi sorgulatıyor.
Bilindiği gibi Manisa Büyükşehir Belediyesi hakkında yıkım kararı olan Ali Rıza Çevik İlköğretim Okulu için yeni proje geliştirmiş ancak tam bir yıl önce 16 Nisan 2016 tarihinde Ali Rıza Çevik İlkokulu’nu yıkarak yerine yapmayı planladığı ve mevcut derslik sayısını iki katına çıkaracak yeni okul binası ile 450 araçlık yer altı otoparkı yapımını içeren ‘Ali Rıza Çevik İlkokulu ve Yeraltı Otoparkı Projesi’ Milli Eğitim Bakanlığı tarafından reddedilmişti.
Çocukların depreme dayanıklı bir okulda eğitim görmesini sağlayacak proje Bakanlığın ret kararından sonra rafa kalmıştı. Ali Rıza Çevik İlköğretim Okulu öğrencileri şimdi hala depreme dayanıksızlık raporu olan ve hakkında yıkım kararı çıkan o binada eğitim görmeye devam ediyor.
Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, “2016 yılında ildeki okullardan Soma ilçesinde bulunan 2 okul 750 bin TL’lik ödenekle iyileştirildi. 2017 yılında da 3 okulun daha iyileştirilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı’ndan ödenek bekleniyor” denilirken, il genelinde ve şehir merkezinde kaç okulun depreme dayanıksızlık raporu olduğu bilgisi verilmedi.
İl genelindeki bin 100 okulun birçoğu eski binalardan oluşurken, Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğü “Konuya ilişkin güçlendirme çalışmalarına devam ediyoruz” bilgisiyle kamuoyunu rahatlatmaya çalıştı.
Deprem yönetmeliği kararlarında, bina önem derecesi 1 olan okullar, diğer eğitim bina ve tesisleri, yurt ve yatakhanelerin fiziki ve teknik yapılarının yetersizliği, hemen hemen her gün küçük ve orta şiddette deprem yaşanan Manisa’da çocukların can güvenliğine önem verilmediği gerçeğini doğurdu.
Editör: TE Bilişim