Açıklama yaptığı sırada CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Başkan Çınar’ı arayarak bu konu hakkında bilgi istedi.

Kooperatifte konuya ilişkin basın toplantısı düzenleyen Başkan Çınar, Esnaflarımızdan faizlerin artırılmasıyla ilgili tepkiler var. Halk Bankası Genel Müdürlüğü bu faizleri yükseltti. 15 gündür bunun mücadelesi veriliyor. Bir de kamuoyunda yer almayan eski kredilerin faizlerini 29’a çıkardılar. Buna geri adım attırdık. Yüzde 29 yerine kademeli artış oldu” dedi.

Bu sırada Başkan Çınar’ın telefonu çalarken, arayanın CHP Genel Başkanı Özgür Özel olduğu görüldü. Telefonu açan Başkan Çınar, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “Kredi faizlerinin artması şart mıydı? Neden artırıldı?” sorusunu yanıtladı.

Başkan Çınar, “Bunlar değişken krediler. Eskiden 7,5 alınmış olan krediler 17 oldu. 8,5 olanlar 18 oldu. 9,5 olan faizler 21 oldu. 12,5 ile alınan krediler 24 oldu. 17,5 alınan faizler 25 oldu. 26 olan faizler 26 oldu. 22,5 olan faizler 27 oldu. 24 olan faizde 28 oldu. 25 ile çekilen kredi de 29 oldu. Bu tablo uygulanıyor şu anda” dedi.

Şehzadeler’de daire satılıyor! Şehzadeler’de daire satılıyor!

CHP Genel Başkanı Özel, “Esnaf odaları falan bana yazmışlar. Bunlar geri alınsın diye. Sen ne diyorsun senin fikrin benim için önemli” şeklinde konuşurken, Çınar, “Biz yapacağımızı yaptık halen de yapılıyor esasında. Kadir bey Genel Başkanımız. Bunun üzerinde çalışıyor. Bankalarda faiz oranları yüzde 60’lara çıktı. 20 yıl önce Tayyip Bey göreve gelirken bizim faizlerimiz 57’ydi. Yüzde 57 ile esnafa biz kredi veriyorduk. Kademeli bir şekilde bu krediler yüzde 7,5’a kadar düştü. Ne zaman kadar 10 gün öncesine kadar. Düşerken eski kredileri de düşürdüler. Bu çok önemli bu. 3’er,5’er bütün kredileri düşürdüler. Bunun paraleli 1 sefer yukarı çıktı ve herkes isyan ediyor” ifadelerini kullandı.

CHP’li Özel, Başkan Çınar’a, “Sen esnafın örgütüsün. Değişken faizli kredi falan da bu kadar büyük bir kriz var istihdam perişan iken her seferinde siz bunlara teşekkür ediyordunuz yarısı onlardan yarısı bizden diye. Devlet devlet olduğunda mı gösterecek” şeklinde konuşurken, Çınar ise şöyle yanıtladı:  “Yine öyle… Faizin yarısı devletten yarısı bizden zaten. Şunda piyasa faizi yüzde 60

CHP’li Özel, “Esnaf kefalet mi sorumlu Halk Bankası mı sorumlu” diye sorunca Başkan Çınar, “Halk Bankası sorumlu” diye cevap verdi.

Çınar, “Gazeteciler burada konuyla ilgili basın açıklaması yapıyorum. Gönlüm razı değil. Sizin aramanız bir tesadüf oldu. Söyleyeceğimizi söyleyeceğiz. Biz her zaman esnafın arkasındayız. Bugüne kadar esnaf ve sanatkarımızın arkasında durduk, durmaya da devam edeceğiz. Kimse bu faiz oranlarına razı değil.” diye konuştu.

Muhabir: Ahmet ÜNSAL